El president Quim Torra durant la seva primera conferència a Madrid (ACN)

Torra a Madrid: "Si no hi ha absolució haurem de prendre el camí fins a la independència"

El president no aclareix si assistirà al judici, en què s'enfronta a una petició d'inhabilitació
Redacció Actualitzat
TEMA:
Quim Torra

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet aquest matí la seva primera conferència a Madrid, en el marc dels esmorzars informatius organitzats per l'agència Europa Press, ont ha assegurat que no acceptaran cap sentència que no sigui absolutòria, i ha insistit amb el "ho tornarem a fer".

"Si la sentència no és absolutòria, ens portarà a una nova etapa, a prendre de nou la iniciativa i el camí fins a culminar la independència."

"No acceptarem aquesta sentència i actuarem en conseqüència, i amb coherència amb el drets col·lectius com a poble tots els drets que ens siguin negats els tornarem a exercir. Aquest és el fonament de la frase: "Ho tornarem a fer". És el compromís de milers de ciutadans i el meu, és el meu deure i el compliré més enllà de multes, inhabilitacions o qualsevol altra amenaça que se'ns vulgui aplicar."

Ha reiterat al president Pedro Sánchez la pregunta retòrica de "quanta democràcia està disposat a assumir?". No només l'Estat sinó els tribunals, en relació al referèndum d'autodeterminació i també al respecte a l'exercici de les llibertats i drets col·lectius d'expressió, manifestació i dissidència política, que són els que es jutgen.

"Els ciutadans s'han empoderat. Tancar-se en el marc de la llei no és una  solució democràtica."

El president ha insistit en enfortir les institucions en comptes d'apostar per unes noves eleccions al Parlament.


"La no proposta, és una decepció"

Quim Torra també s'ha referit al retrocés de la postura de Sánchez sobre el diàleg amb Catalunya, respecte a la reunió de Pedralbes. Sobre les 370 propostes que va fer el president espanyol en funcions, les ha qualificat de "decepció" i "pura retòrica".

"Son unes prpostes que són pura retòrica que blinden l'autonomia sense permetre cap avenç i que parteix d'una premissa falsa i irresponsable. A Catalunya no existeix un problema de convivència sinó de democràcia i respecte als drets humans."

I afegit a l'anunci que Sánchez no es reunirà amb el grup de JuntxCat al Congrés, Torra ha recalcat que és "un menyspreu absolut" i ha afegit que que no donaran suport a una investidura.

"La proposta del president Sánchez és pitjor que una no proposta, és una decepció. Nosaltres no podem atorgar-li la nostra confiança."
"S'ha menystingut el Grup Parlamentari de JxCat. Si aquesta és la no proposta de Pedro Sánchez, nosaltres no canviarem el sentit negatiu del nostre vot."

El fet que no hagi assistit cap membre del govern a la conferència es podria interpretar com un gest de Pedro Sánchez cap a Torra per marcar distàncies en un ambient ja preelectoral. Ni cap membre del govern, ni secretaris generals, només dos directors generals.

A la mateixa hora, Sànchez presentava la ministra Nadia Calviño en un debat d'economia. 

L'acte ha aixecat espectació mediàtica, també de mitjans internacionals. Hi han anat 3 consellers de la Generalitat, representants de JxCat, ERC i Bildu, però no del PNB, així com el president de Foment del Treball, Josep Sànchez Llibre i nombrosos membres del cos diplomàtic internacional.


Confrontació democràtica

El president Quim Torra ha articulat la seva explicació a Madrid en quatre pilars en els que es basa l'independentisme a Catalunya: Democràcia, República, drets humans i civils, i desobediència no violenta. I en aquest sentit ha definit el concepte de "confrontació democràtica". 

"La confrontació democràtica és el compromís absolut amb la voluntat dels ciutadans expressada a les urnes davant d'un Estat que no dialoga i que actua amb repressió, violència i amenaces per aconseguir el seu fins polítics. La confrontació democràtica s'expressa i s'expressarà sempre de forma no violenta, cívica i seguint l'estel·la que ha marcat la societat catalana aquest últims anys."

Torra no ha descartat com a resposta a la sentència la vaga general.

 

Torra recusarà els magistrats  que el jutjaran

 El president ha tornat a criticar com s'han fet les coses en relació en el judici contra ell al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, TSJC, i ha anunciat que demanarà la recusació dels magistrats que el jutjaran.

En referència a la coincidència de la data del judici amb el Debat de Política General al Parlament, el president ha afirmat que no demanarà canvi de data, ni a la cambra catalana ni al TSJC i no ha aclarit si assistirà al judici, malgrat que ha afirmat que ell es deu al Parlament.

Conferència íntegra del president de la Generalitat, Quim Torra, a Madrid:

El president Torra ha viatjat a la capital espanyola des de Brussel·les, on va inaugurar el curs polític amb el l'expresident Puigdemont i els càrrecs electes de Junts per Catalunya.

En la conferència, que Torra ha titulat "Democràcia", s'ha fet pocs dies abans de la Diada, del seu judici i de la sentència que està preparant el Suprem.Tres fets que Torra i Puigdemont creuen que marcaran un canvi de cicle en què l'independentisme ha de prendre la iniciativa.

Text íntegre de la conferència:

ARXIVAT A:
Quim Torra Procés català Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut