Platja de Begur

Pas endavant per protegir la Costa Brava: s'impedirà construir-hi 15.000 habitatges

L'aprovació inicial del Pla Director d'Urbanisme de la Generalitat redueix a la meitat els habitatges que es podien construir
Sílvia Mateu Actualitzat
TEMA:
Urbanisme

Si el Pla Director s'acaba aprovant com està ara, suposarà l'eliminació del 50% dels habitatges que actualment es podrien construir a la Costa Brava. Això vol dir que s'impedeix la construcció de 15.000 habitatges i es redueix en més de 1.000 hectàrees la superfície on es podria edificar.

Queden eliminats o modificats alguns dels projectes urbanístics més polèmics, com, per exemple, el de la cala d'Aiguafreda, a Begur.

A Roses, amb el planejament actual es podrien arribar fer fins a 6.000 habitatges nous. Amb la nova normativa, es quedarien amb poc més de 900. És un dels municipis que el Pla Director toca de ple. Però també Pals, Llançà, Cadaqués i Begur.

Moratòria

Al gener, es va aprovar una moratòria que impedia construir en terrenys en una franja de 500 metres des del mar. Al febrer, la moratòria es va ampliar amb més zones no urbanitzables.

Ara s'obre un període d'al·legacions. I fins que el Pla Director no s'hagi aprovat definitivament -com a màxim d'aquí a un any-, la moratòria segueix en vigor.

 

 

17 municipis afectats

El Pla Director preveu frenar la pressió urbanística al litoral gironí. Analitza 202 terrenys on es podria construir en 17 municipis de la Costa Brava: Portbou, Colera, Llançà, el Port de la Selva, Cadaqués, Roses, Sant Pere Pescador, l'Escala, Torroella de Montgrí, Pals, Begur, Mont-ras, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d'Aro, Tossa de Mar i Blanes.

En la revisió s'ha tingut en compte si es respecta el planejament vigent, els criteris paisatgístics i la Llei de costes, la llunyania del nucli urbà o el pendent. El document ha estat aprovat en una sessió extraordinària de la Comissió Territorial d'Urbanisme.

 


Prohibit construir

Segons el pla que s'ha aprovat inicialment, hi ha 981 hectàrees on es prohibeix construir 12.840 habitatges, pel seu interès natural i paisatgístic. Correspon a noranta-una de les zones estudiades, que ara tornaran a formar part de la xarxa d'espais oberts. Entre altres, s'inclou Cala Morisca i Pola Giverola, a Tossa de Mar; part del Paratge Rodors i Interpals, a Pals; i Sa Riera i Aiguafreda, a Begur.


Canvis parcials

A 497 hectàrees s'introdueixen alguns canvis de les condicions de desenvolupament previstes a cinquanta terrenys. En conjunt, es passa d'un potencial de 5.516 habitatges a 3.319.

Es redueixen, per exemple, a Rodors-Roca Blanca (Pals) o la Riera dels Molinets (Santa Cristina d'Aro). En canvi, a Sa Guarda o el Turó d'es Calders (Cadaqués) es manté la superfície afectada i el nombre d'habitatges permesos, però s'obliga a deixar lliures d'edificació les parts més elevades i exposades visualment.

 


Sense modificar

Hi ha 61 zones, que sumen 436 hectàrees, que no entrarien en contradicció amb els criteris del Pla urbanístic i, per tant, es mantenen sense canvis, amb un potencial de 6.153 habitatges. Corresponen a parts menys conflictives da Sant Feliu de Guíxols, Lloret de Mar, el Port de la Selva o Roses, entre altres.

A banda d'aquests 17 municipis afectats, n'hi ha 5 més que ja s'han adaptat a la normativa i, si s'hi construïssin habitatges aïllats, s'hauran d'adaptar a les mesures obligatòries de millora d'integració paisatgística. Són Palamós, Palafrugell, Platja d'Aro, Calonge i Castelló d'Empúries.


Positiu però insuficient

En una primera anàlisi, la plataforma SOS Costa Brava considera un "clar pas endavant que s'eliminin 15.000 dels 22.000 habitatges" que revisa el Pla Director, però troba insuficient "que es mantinguin enormes possibilitats de creixement urbanístic en molts municipis"

SOS Costa Brava farà una assemblea aquest dijous per valorar-ho i llançar una campanya d'actes públics d'informació al territori, al mateix temps que estudia en detall com afecta les zones amenaçades recorregudes per les entitats membres.

Recupera el "30 minuts" sobre "Salvem la Costa Brava" aquí.

Consulta aquí la llista de zones afectades pel Pla Director d'Urbanisme, per municipis:

 

Zones afectades pel Pla Dir... by Moderador Noticies Web on Scribd

 

ARXIVAT A:
Urbanisme Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut