Boris Johnson suma polèmiques per les festes a Downing Street en plena pandèmia (Reuters/Peter Cziborra)

Les festes del Partygate que acorralen Boris Johnson: de l'aniversari als vins al jardí

El degoteig de festes de Boris Johnson o el seu entorn durant la pandèmia posen una situació delicada el primer ministre britànic
Redacció/Agències
TEMA:
Boris Johnson

Celebració sorpresa d'aniversari, el got de cada divendres o els formatges i vins als jardins de Downing Street són alguns dels exemples de les festes que han acorralat el primer ministre britànic, Boris Johnson.

Scotland Yard investiga unes reunions en plena pandèmia que s'han anat succeint i han aparegut a la premsa en un degoteig que posa en dubte que les normes que eren vigents per a tothom es complissin dins del mateix govern.

Aquests són els principals esdeveniments que han transcendit fins ara:

15 de maig del 2020: formatge i vi al jardí
A la premsa va aparèixer la foto del primer ministre, la seva dona, Carrie, i altres col·laboradors compartint vi i formatge als jardins de Downing Street durant el primer confinament. Johnson va al·legar que era una trobada "amb gent de la feina, parlant de feina".


20 de maig del 2020: un centenar de convidats al jardí
L'escenari és el mateix. Via mail, el secretari personal del dirigent conservador va convidar un centenar de persones a "aprofitar el bon temps" i fer una quedada "amb distància social" als jardins de la residència oficial del primer ministre. El missatge acabava amb un "Porteu la vostra beguda".

En aquell moment, els britànics tenien prohibit trobar-se amb ningú a l'exterior. Al Parlament, Johnson es va excusar dient que hi havia passat 25 minuts i que es pensava que era una reunió de feina.

19 de juny del 2020: festa d'aniversari sorpresa
Boris Johnson va participar a una festa sorpresa en honor seu a Downing Street. Segons la cadena ITV, hi van assistir unes 30 persones. Una portaveu del govern ha afirmat que el primer ministre va ser-hi "menys de 10 minuts" i que era una "breu trobada" del seu equip. Per ara, és l'última festa que ha sortit a la llum.

L'última festa a Downing Street, que s'ha sabut que és la de l'aniversari de Johnson el juny del 2020 (Facebook Boris Johnson)


13 de novembre del 2020
Durant el segon confinament, l'apartament de Johnson va ser escenari d'una festa amb col·laboradors seus, segons els mitjans. D'acord amb el primer ministre, les restriccions anticovid "es van respectar en tot moment".

27 de novembre del 2020
Es va organitzar una quedada per acomiadar una col·laboradora del primer ministre, reunió durant la qual Johnson va fer un discurs.

Les revelacions de festes il·legals a Downing Street acorralen Boris Johnson (Reuters/Toby Melville)


10 de desembre del 2020
El Ministeri d'Educació ha admès que, aquell dia, va ser escenari d'una festa amb una vintena de persones, amb "copes i canapès". Les restriccions vigents aleshores prohibien la trobada de diferents grups de convivència en interiors.


14 de desembre del 2020
Després que la foto va sortir publicada als mitjans, el Partit Conservador va admetre una festa il·legal a la seu de la formació a Londres, organitzada per l'equip del candidat a l'alcaldia de Londres, Shaun Bailey.

15 de desembre del 2020
El Sunday Mirror va publicar una foto de Johnson, flanquejat per dos col·laboradors, participant en un "quiz" (concurs) en línia. Downing Street va remarcar que era virtual i que hi va participar "breument".

16 de desembre del 2020
En aquest cas, la celebració "inapropiada" va ser una festa de Nadal al Ministeri de Transports, segons va reconèixer la institució.


18 de desembre del 2020
Aquesta festa va aixecar una gran polseguera. Johnson va acabar demanant perdó per haver-hi anat després d'haver negat cinc cops que la festa existís. L'escàndol va portar a la dimissió d'una assessora del primer ministre, la que va ser portaveu Allegra Stratton, protagonista del vídeo que posava en evidència que hi havia hagut una festa il·legal.

D'entrada, Johnson havia dit que se sentia "furiós" perquè li havien transmès que no hi havia hagut cap festa ni s'havia vulnerat cap restricció. Aleshores, fora de la bombolla familiar, només es podia quedar amb una persona a l'exterior.


16 d'abril del 2021
El Daily Telegraph va revelar dues festes a Downing Street la vigília del funeral del duc d'Edimburg, marit de la reina Elisabet II, que va haver de mantenir la distància amb els familiars durant la cerimònia. L'alcohol s'hi va introduir de forma clandestina, en una maleta.

Johnson, que s'havia desplaçat a la residència de Chequers, no va ser a les festes i el govern es va disculpar amb la monarca.


Les quedades del divendres
A més d'aquest reguitzell de festes, el diari Mirror s'ha fet ressò que, cada divendres, els treballadors de Downing Street celebren l'arribada del cap de setmana amb una quedada en què no falta el vi. Batejada com a Winetime Fridays (l'hora del vi dels divendres), és una "tradició de fa molt temps" que s'ha mantingut cada setmana malgrat les restriccions.

 

 

ARXIVAT A:
Boris Johnson Regne Unit
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut