Festa de Nadal a Downing Street quan no es podia: un vídeo de l'exportaveu ho confirmaria

Boris Johnson diu que està "furiós" i ha demanat disculpes per una suposada festa a la seva residència oficial a la qual ell no hauria assistit

Ferran Vila CabanasActualitzat

Allau de crítiques al primer ministre britànic, Boris Johnson, després que hagi aparegut un vídeo on quedaria demostrat que l'any 2020 hi va haver una festa que no complia amb la normativa anticovid d'aquell moment, en què es prohibien les trobades nadalenques.

Fa poques setmanes, el diari Mirror assegurava que Johnson va prendre la paraula durant una festa regada amb vi a la qual haurien assistit entre 40 i 50 persones, però fins ara el govern de Johnson sempre ha negat cap incompliment de la normativa anticovid.

Ara, en un vídeo que ha fet públic ITV News es pot veure el personal de la residència del primer ministre, Downing Street, rient i fent broma sobre l'esdeveniment en discòrdia.

Veient l'allau de reaccions, el primer ministre ha demanat disculpes aquest dimecres des del parlament britànic.


Declaracions compromeses en un assaig de la portaveu de Johnson

El vídeo es va gravar durant un simulacre de roda de premsa pocs dies després de la festa.

Allegra Stratton, que en el moment del vídeo era la portaveu de Johnson, respon les preguntes dels seus companys en un assaig del que seria una roda de premsa.

Un assessor del primer ministre, que simula ser periodista, li pregunta explícitament per aquest acte. "He vist informacions a Twitter que hi va haver una festa de Nadal a Downing Street divendres a la nit. Reconeix aquesta informació?"

Stratton, que respon des del faristol oficial de Downing Street, riu i diu: "Era a casa." Entre rialles, sembla quedar-se sense paraules i mira al sostre: "Espera, espera. Hmmm...", segueix mentre rumia quina hauria de ser la seva resposta en una roda de premsa.

Després d'una llarga pausa, l'assessor li pregunta: "El primer ministre acceptaria fer una festa de Nadal?"

Stratton riu, mirant cap avall, i pregunta als seus companys quina hauria de ser la resposta. Aleshores, el personal l'intenta ajudar. "No era una festa, era formatge i vi", li proposa un.

Stratton es pregunta en veu alta si aquest seria un bon argument, però el mateix que l'hi havia proposat diu que no, que només feia broma. "Era una reunió de negocis", hi afegeix l'aleshores la portaveu, mentre torna a riure.

En aquest punt, Stratton mira a càmera i adverteix els seus col·legues que tot allò s'està gravant, mentre torna a riure. Finalment, acaba dient: "Aquesta festa fictícia va ser una reunió de negocis... i no hi va haver distància social."

Mira en aquest vídeo com va anar tota la conversa:

 

Johnson demana disculpes

Davant les noves acusacions, Boris Johnson ha intentat sortir al pas de la polèmica demanant "disculpes sense reserves" per "l'ofensa que ha causat arreu del país i per la impressió que dóna".

El primer ministre també ha anunciat una investigació interna per aclarir els fets i diu que, si cal, prendrà mesures disciplinàries.

Johnson ha assegurat, des del parlament britànic, que està "furiós" després d'haver vist el vídeo, i ha explicat que des que van sorgir les primeres denúncies a la premsa, a ell li havien assegurat "repetidament" que no hi havia hagut cap festa.

De fet, Johnson i els seus ministres han negat les acusacions durant les darreres setmanes.

En el moment de la suposada festa en l'edifici governamental, a desenes de milions de persones a tot el Regne Unit se'ls havia prohibit reunir-se amb familiars i amics propers per passar les festes.

Fins i tot tenien prohibit entrar als hospitals per acomiadar-se dels seus familiars.

Personal de Downing Street col·loca una catifa vermella a l'entrada de la residència. Al pom de la porta hi ha una garlanda de Nadal
La festa s'hauria fet a la residència oficial de Johnson i hi haurien assistit una cinquantena de persones (Reuters / May James)

Les noves revelacions, en què sembla que l'equip de Johnson se'n fumi de les restriccions, han omplert les portades dels diaris i han tingut molta repercussió entre la societat britànica.

I és que arriben en un moment en què el govern britànic es planteja endurir les restriccions per frenar la nova variant òmicron del coronavirus.


Entre les disculpes i la dimissió

El líder del Partit Laborista, Keir Starmer, ha qualificat el vídeo d'"insult" a aquells que van seguir les normes i van passar les festes separats de les seves famílies.

"Tenien dret a esperar que el govern fes el mateix. Mentir i riure's d'aquestes mentides és vergonyós", lamenta, alhora que demana a Johnson un aclariment i disculpes públiques.

El Partit Nacional Escocès va un pas més enllà i demana al primer ministre que dimiteixi.


L'exportaveu dimiteix

Mentre Johnson intenta surfejar l'onada, la protagonista del vídeo ha decidit aquest mateix dimecres a la tarda deixar el càrrec que ocupava com a assessora del gabinet del primer ministre.

"Lamentaré aquests comentaris durant la resta dels meus dies i us demano les meves disculpes més profundes per haver-los fet", ha dit Stratton mentre llegia un comunicat, visiblement afectada, davant dels mitjans.

Fins fa poques setmanes, Allegra Stratton va exercir de portaveu del Regne Unit a la Cimera del Clima de Glasgow.

L'aleshores portaveu del govern de Johnson ha exercit de portaveu del país a la Cimera del Clima (Flickr / No 10 Downing Street / Tim Hammond)

Mira aquí la crònica del "Telenotícies migdia" sobre la polèmica:

 

 

ARXIVAT A:
Regne UnitBoris JohnsonCoronavirus Confinament
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut