Enrique Asensi passeja per l'exposició 'Miralls de pedra' amb la seva comissària, Aina Mercader. 20 d'abril de 2018. (Horitzontal)

L'artista valencià Enrique Asensi porta a Montserrat la seva escultura abstracta a la mostra 'Miralls de pedra'

ACN Monistrol de Montserrat.-La Sala Daura del Museu de Montserrat acull, des d'aquest divendres i fins el 7 d'octubre, la mostra 'Miralls de pedra', de l'artista valencià Enrique Asensi. L'exposició està formada per 25 obres, algunes d'elles inèdites, entre escultures de petit i gran format i pintures fetes a la cera. En una entrevista amb l'ACN, el mateix Asensi ha explicat que la majoria de les seves escultures estan pensades per a l'exterior, de manera que ha fet una tria de les obres que tenia en dues dimensions, ja que s'adapten millor a un recinte tancat. L'artista treballa habitualment amb la pedra i l'acer i els barreja per crear "una harmonia". Asensi ha admès que a través de la seva obra no vol transmetre cap missatge concret, sinó que està satisfet si "transmeto alguna cosa a l'espectador". "Li dono l'oportunitat que pensi en si mateix", ha dit. Asensi és d'origen valencià però ha desenvolupat la major part de la seva carrera a Alemanya i, des de fa uns anys, també a Avinyonet del Penedès.

Asensi acostuma a treballar amb ferro 'corten', un material de tonalitats marronoses, que després barreja amb la pedra. Les seves escultures són de formes senzilles i nítides amb l'objectiu d'arribar "a allò que és essencial". De fet, Asensi ha relatat que els espectadors es poden veure reflectits en les mateixes escultures -que es troben recolzades sobre la paret- i aquestes conviden al visitant a "fer una reflexió". Asensi ha escollit el títol de 'Miralls de pedra' per a l'exposició perquè "l'espectador es pot veure reflectit en les obres". A la mostra, però, també es poden veure les pintures amb cera calenta sobre fusta. De fet, a Asensi li agrada dir que més que pintar quadres ell els esculpeix. L'artista fa servir la cera, que defineix com un material fràgil i etern, i la tracta amb eines típiques per treballar l'escultura com ara genivells, destrals o bufadors, que creen uns "talls i ferides" a l'obra. Asensi explica que li agrada fer les pintures com a compensació del treball "tan metòdic" de l'escultura. Asensi es defineix a si mateix com un artista abstracte: "jo no copio ni interpreto la naturalesa ni tampoc les coses reals que veiem. Jo uso materials per parlar i aquestes escultures són les meves paraules d'una forma abstracta". A l'artista valencià tampoc li agrada transmetre cap missatge concret a través de la seva obra perquè creu que no té cap poder per "parlar sobre veritat". Amb tot, Asensi se sent satisfet si transmet "alguna cosa a l'espectador". Enrique Asensi (València, 1950) es va formar a l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles a València. El 1977 es va traslladar a Alemanya, on va descobrir l'escultura abstracta. És en aquest país on ha desenvolupat la major part de la seva trajectòria i la seva obra ocupa espais públics en diferents ciutats i pobles d'arreu d'Europa. Actualment, però, viu entre la ciutat alemanya de Colònia i Les Gunyoles (a Avinyonet del Penedès). Asensi ha admès que al Penedès va descobrir-hi un entorn "fantàstic" i, per això, hi ha establert també una segona residència i un taller on ha creat un parc d'escultures.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut