Periodistes palestins cobrint el conflicte a la Franja de Gaza el maig del 2023 (Atia Darwish/Europa Press)

L'alerta de Reporters sense Fronteres: la pressió política amenaça la llibertat de premsa al món

La Unesco, en paral·lel, reconeix els periodistes palestins a la Franja de Gaza amb el Premi Mundial a la Llibertat de Premsa 2024
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Llibertat de premsa

Reporters sense Fronteres (RSF) adverteix que els governs s'han convertit en una de les principals amenaces a la llibertat de premsa a tot el món perquè estan augmentant les "pressions" que exerceixen sobre els periodistes i "l'absència manifesta de voluntat política" per protegir-los.

Aquesta és una de les conclusions principals de l'informe anual de Reporters sense Fronteres amb motiu del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, que es commemora cada 3 de maig.

L'ONG ha posat com a exemple d'aquest "deteriorament" l'arribada al poder de "depredadors autoproclamats de la llibertat de premsa i de la pluralitat dels mitjans", com Javier Milei a l'Argentina. El país sud-americà cau 26 posicions, fins a la 66, després que el nou president tanqués l'agència de notícies Télam, la més gran de l'Argentina, en un gest "simbòlic i preocupant".

D'altra banda, l'informe d'RSF destaca que la guerra a Gaza ha provocat un nombre sense precedents d'atacs contra periodistes i mitjans des de l'octubre del 2023: l'exèrcit d'Israel ha mort més de 100 reporters palestins, dels quals com a mínim 22 estaven treballant.  

Per això, a la classificació d'enguany Palestina es troba al lloc 157 de 180 països i és un dels deu pitjors indrets del món en termes de seguretat per als periodistes. Israel, on "s'han multiplicat" les campanyes de desinformació, també baixa fins a la posició 101.


L'Afganistan, Síria i Eritrea, a la cua

Per tal de puntuar els països, RSF es basa en cinc indicadors: el polític, l'econòmic, el marc legal, el context sociocultural i la seguretat. El descens generalitzat de l'aspecte polític, que cau 7,6 punts enguany, afecta la majoria d'estats, fins i tot els que gaudeixen de més llibertat de premsa.

En el mapamundi interactiu elaborat per l'ONG, els països escandinaus ocupen els primers llocs, mentre que l'Afganistan, on el règim talibà "no cessa de reprimir el periodisme", Síria i Eritrea són els pitjors estats del món en termes de llibertat.

Grans potències com el Regne Unit (23) o els Estats Units (55) queden lluny de les primeres places. L'estat espanyol escala de la posició 36 a la 30, un augment que es deu sobretot al "panorama poc esperançador" de la resta de països. RSF destaca la "polarització i la desconfiança en els mitjans" per part de la societat espanyola, així com la "precarització ja cronificada" de la professió, que fan que baixi l'indicador econòmic.


Reconeixement dels periodistes palestins a Gaza 

Paral·lelament, la Unesco, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura, ha concedit aquest divendres el Premi Mundial a la Llibertat de Premsa 2024 als periodistes palestins que cobreixen la guerra a la Franja de Gaza per la seva "valentia i compromís".  

El cap de redacció de la cadena Al-Jazeera a Gaza, Wael Al-Dahdouh, durant el funeral del seu fill, també periodista, mort durant un atac aeri d'Israel al gener del 2024. (Europa Press/Bashar Taleb)

El president del Sindicat de Periodistes Palestins, Nasser Abu Baker, ha recollit el guardó en una cerimònia a Santiago de Xile, coincidint amb el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, que se celebra cada any el 3 de maig. Abu Baker ha assegurat que malgrat que els reporters han perdut casa seva i els seus familiars i han patit "bombardejos, fam i set", continuen treballant "amb la màxima professionalitat".  

"Sento alegria i orgull, però aquesta alegria està barrejada amb la tristesa per la mort de tants periodistes màrtirs i amb determinació i voluntat per exigir responsabilitats i trobar els assassins." 

El Premi Mundial a la Llibertat de Premsa Unesco/Guillermo Cano es va crear el 1997 com a homenatge al periodista colombià Guillermo Cano, assassinat davant les oficines d'El Espectador, el seu diari, el 1986. Des de llavors, el guardó reconeix la feina de professionals i organitzacions que contribueixen a la defensa o la promoció de la llibertat de premsa. 

ARXIVAT A:
Llibertat de premsa Argentina
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut