Imatge de la pedra caiguda la Garrotxa. (Foto: twitter @fageda)

La pedra torna a fer mal a les Garrigues i obligar a reallotjar 160 nens i monitors al Berguedà i el Ripollès

És la cinquena pedregada que afecta les comarques de Lleida i la quarta a les Garrigues. Al municipi d'Arbeca, la pedra ha fet malbé els cultius de vinya, fruita i olivera. La forta tempesta que ha caigut en diversos punts del nord-est del país ha obligat a reallotjar diversos grups d'esplai al Berguedà i el Ripollès.
Redacció Actualitzat
Una altra pedregada ha fet mal a les collites de les comarques de Lleida, sobretot cap a la zona nord de les Garrigues. És la cinquena pedregada important d'aquesta campanya i les hectàrees afectades ja superen les 50.000.

La pedra que ha caigut a les Garrigues ha malmès la collita de vinya, fruita i olivera del municipi d'Arbeca. La tempesta ha caigut de forma irregular, amb pedres que anaven de la mida d'una avellana a la d'una nou, ha començat en forma de pedra seca i després s'ha afegit l'aigua i ha durat entre un quart d'hora i mitja hora, en funció del lloc. Els pobles més afectats han estat Puiggròs, Arbeca, l'Albí, Vinaixa i part del terme municipal de les Borges Blanques. Aquesta ja és la cinquena pedregada que afecta les comarques de Lleida i la quarta a les Garrigues.

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) demana molta prudència als residents que passin a peu o en cotxe per la zona, sobretot prop de lleres, rius i guals. De moment es manté la prealerta del Pla Inuncat perquè aquestes tempestes a estones poden ser molt intenses i poden anar acompanyades de calamarsa.

El telèfon d'emergències 112 ha atès aquest dimarts una vuitantena de trucades relacionades amb incidències provocades per les pluges, cap de greu. A banda de les comarques lleidatanes, hi ha hagut afectacions a la Garrotxa, el Ripollès, el Berguedà, la Selva i l'Alt Urgell, en la majoria de casos han estat inundacions de carrers i baixos.

A Santa Pau han caigut pedres de la mida de nous i a Olot les pluges han inundat alguns carrers de la ciutat i han fet caure dos arbres. També s'ha inundat un local social de Ripoll.

Dues dotacions han anat a ajudar un grup de nens que estaven de campaments a Les Llosses, al Ripollès, i no podien arribar al refugi. Segons fonts dels bombers es tracta d'un grup de 30 nens i 9 adults que s'han vist sorpresos per la pluja i han demanat ajuda per posar-se a cobert en una casa a la zona del Pot de l'Oli. El grup està bé i Protecció Civil s'ha posat en contacte amb l'Ajuntament i Creu Roja per portar-los mantes.

A Bagà, al Berguedà, l'Ajuntament ha posat sota cobert 68 nens i 17 d'adults d'un centre d'esplai de Santa Perpètua de la Mogoda. A Saldes, finalment s'han quedat al campament un centenar de nens i vint monitors que, durant una estona, s'han donat per reallotjats.

Segons els radars meteorològics, al llarg de les properes hores es preveuen més tempestes acompanyades de calamarsa o pedra que entraran al Segrià i la Noguera per la Franja de Ponent i també poden afectar l'oest de l'Alt Empordà, el Pla de l'Estany, el Gironès i la Selva. A més, els xàfecs poden deixar més de 20 litres en 30 minuts, puntualment poden arribar fins als 40.

Si teniu fotografies o vídeos de la tempesta, les podeu enviar a l'espai El meu temps.
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut