Theresa May i Angela Merkel conversant animadament amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk (Reuters)

La UE i Londres acorden una pròrroga del Brexit fins al 31 d'octubre

La primera ministra britànica, Theresa May, ha acceptat la proposta dels 27 després de reunir-se de matinada amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk
Redacció Actualitzat
TEMA:
Brexit

La Unió Europea ha aprovat una nova pròrroga del Brexit. Els líders europeus, reunits a Brussel·les en una cimera extraordinària que ha durat cinc hores, han decidit allargar l'article 50 més enllà del que demanava el govern britànic: la data del divorci estava prevista per aquest divendres i Theresa May volia allargar-ho fins al 30 de juny, però finalment serà el 31 d'octubre. Hi haurà, però, una revisió al juny.

De matinada, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha tancat l'acord amb la primera ministra britànica:

 

 

Tusk espera que aquests sis mesos addicionals serveixin per "trobar la millor solució possible".
 

Theresa May arribant a la cimera (Reuters)

 

La cimera ha estat maratoniana. May volia que la nova data per a la sortida del Regne Unit de la UE fos el 30 de juny. Només arribar, la premier marcava la seva posició.

"Sé que molta gent se sent frustrada pel sol fet que es faci aquesta cimera; a hores d'ara, el Regne Unit ja hauria de ser fora de la Unió Europea. Treballo per abandonar la Unió Europea dins del nou calendari previst. Vull que en marxem de manera tranquil·la i ordenada com més aviat millor"


Els socis europeus aposten per una pròrroga més llarga, d'aproximadament un any. A més, volen posar condicions, com ara demanar al Regne Unit una actitud "constructiva i lleial", per evitar que obstrueixi decisions.
 

Macron no vol donar xecs en blanc i exigeix propostes clares (Reuters)

 

França era el país més crític amb la possibilitat de concedir una pròrroga llarga a Londres. El president, Emmanuel Macron, alertava abans de començar que res no es podia donar per decidit:

"Per mi, res està garantit, res. I, en particular, cap pròrroga llarga. Avui hem de comprendre el perquè d'aquesta demanda, quin projecte polític la justifica i quines són les proposicions clares"

 

 

Pedro Sánchez creu que per sobre de tot s'ha de preservar la unitat dels 27 (Reuters) 

 

El govern espanyol no ha pres partit sobre si cal una pròrroga curta o llarga. Subratlla la necessitat de preservar la unitat dels 27 i evitar un Brexit caòtic.


Preocupació a Irlanda del Nord

Mentrestant, a Irlanda del Nord viuen amb preocupació la incertesa sobre el Brexit. No saben si d'aquí dos dies deixaran de pertànyer a la UE, en quines condicions i com afectarà això la frontera amb la República d'Irlanda. Denuncien que se senten abandonats per Londres i Brussel·les.

 

 

ARXIVAT A:
Brexit Unió Europea Theresa May
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut