Un manifestant europeista passa per davant de cartells que critiquen Corbyn, May i Johnson (EFE)
Un manifestant europeista passa per davant de cartells que critiquen Corbyn, May i Johnson (EFE)
Londres

Brexit: May demanarà una nova pròrroga a Brussel·les i allarga la mà a Corbyn

La primera ministra britànica vol demanar ara un ajornament del Brexit fins a finals de maig, just abans de les eleccions europees

RedaccióActualitzat

El Brexit s'eternitza. Ara, la primera ministra britànica, Theresa May, vol demanar una altra pròrroga del Brexit que vagi més enllà del 12 d'abril, que és quan venç l'actual. Al mateix temps, May ha allargat la mà al cap de l'oposició, Jeremy Corbyn, per negociar. I Corbyn ha accedit a parlar-ne, amb l'objectiu que la sortida de la Unió Europea sigui endreçada. 

La primera ministra britànica ha hagut d'acceptar l'evidència que li cal l'oposició per desbloquejar el Brexit al Parlament i que necessita més temps que l'actual pròrroga del 12 d'abril per aconseguir-ho. Vol un acord amb els laboristes -a qui fins ara havia ignorat- amb garanties que s'aprovi, i tot això abans del 23 de maig, per no haver de participar en les eleccions europees.

"M'ofereixo per seure amb el líder de l'oposició i intentar acordar un pla al qual tots dos ens puguem adherir, per assegurar que marxem de la Unió Europea i que ho fem amb un acord."

 

Theresa May vol negociar ara amb Jeremy Corbyn (Reuters) 
 

I el cap de l'oposició accepta, amb reticències, parlar amb May per intentar trobar una sortida (Reuters) 
 

Reunió "útil" entre Corbyn i May

Sortint de la reunió amb la primera ministra, el líder laborista, Jeremy Corbyn, ha dit que la trobada ha estat "útil", però "no concloent". El cap de l'oposició ha dit que no hi ha hagut "tants canvis com pensava":

"Volem aconseguir una unió duanera amb la Unió Europea i tenir accés al mercat"

Per la seva banda, un portaveu de May ha qualificat la reunió de "constructiva" i ha dit que totes dues parts "han mostrat flexibilitat i compromís":

"Hem acordat un programa de treball per assegurar-nos que complim amb les necessitats dels ciutadans britànics, protegim els llocs de treball i la seguretat"

May i Corbyn es tornaran a reunir aquest dijous al matí. Si aquestes negociacions també fracassen, May posaria en marxa un pla B, que inclouria votar al Parlament britànic alternatives que no ha detallat.
 

Llum verda a una llei per evitar un Brexit sense acord

Paral·lelament, aquest dimecres al vespre la Cambra dels Comuns ha aprovat per un sol vot de diferència (313 a 312) una llei per obligar el govern a demanar una pròrroga del termini de sortida de la UE i evitar un Brexit sense acord.

El text, proposat per una diputada laborista i un de conservador, busca assegurar-se que l'executiu de May sol·licita una pròrroga abans que el Regne Unit es vegi abocat a una sortida abrupta de la Unió.

En qualsevol cas, la resposta de Brussel·les sobre una nova pròrroga podria arribar el dia 10, data de la cimera europea que es va convocar divendres, després del tercer vot a Westminster en contra de l'acord per al Brexit.

ARXIVAT A:
BrexitTheresa MayUnió Europea
Anar al contingut