El president del govern, Quim Torra, durant una reunió de JxCat al Parlament (ACN/Bernat Vilaró)

JxCat, ERC i CUP pacten una resolució conjunta que ratifica Torra com a president

El text insta el Parlament a rebutjar la resolució de la Junta Electoral Central i la qualifica de "cop d'estat"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Quim Torra

Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP han pactat una proposta de resolució conjunta com a resposta a la inhabilitació del president Quim Torra. El text, que ja han registrat, insta el Parlament a rebutjar la resolució de la Junta Electoral Central i la qualifica de "cop d'estat", ja que contravé -assegura- la voluntat política dels catalans i de les catalanes.

El bloc independentista alterarà l'ordre del dia del ple d'aquest dissabte a la tarda -invocant l'article 83.3- per incloure-hi el debat i la votació d'aquesta proposta de resolució.

El text rebutja qualsevol ingerència administrativa en la política i ratifica com a diputat i, per tant, com a president, Quim Torra. També reafirma la voluntat de presentar tots els recursos que calguin per frenar la decisió de la JEC.

En el mateix text els tres grups deixen clar que l'"únic marc jurídic" que pot alterar el càrrec de president és la llei de la presidència de la Generalitat i el Govern, i el Reglament del Parlament de Catalunya. I reiteren que el Parlament de Catalunya és l'únic que pot alterar la seva composició, segons el seu reglament.

El text de 7 punts també mostra el seu suport als eurodiputats, Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín, denuncia una causa general conta l'independentisme i exigeix la fi de la repressió.

L'oposició ha criticat aquesta estratègia, avalada per un acord de la mesa que permet que tots els grups i subgrups puguin registrar propostes de resolució fins a les 16.00, i presentar-ne esmenes fins a les 16.45.
 

Proposta de resolució del PSC

El PSC, contrari que al ple es votin propostes de resolució, també n'ha entrat una al registre en què proposa a la mesa del Parlament que presenti un recurs a la Sala Tercera del Tribunal Suprem, i en el mateix text constata que el cessament del president està recollit a la llei de la presidència i al reglament del Parlament.

I remarca que la sentència d'inhabilitació del president Quim Torra encara no és ferma i que pot ser recorreguda.

 

I els comuns, també

El grup dels comuns ha registrat una tercera proposta de resolució, que rebutja la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra, perquè "s'ha extralimitat en les seves funcions".

El ple extraordinari, previst a les 5 de la tarda amb el discurs il·limitat del president Quim Torra, coincideix amb la primera jornada del debat d'investidura de Pedro Sánchez, un debat marcat per les decisions de la JEC i la situació política a Catalunya.
 

Text íntegre de la proposta de resolució de JxCat, ERC i CUP:

 

Text íntegre de la proposta de resolució del PSC:

 

Proposta de resolució dels comuns:

ARXIVAT A:
Quim Torra Generalitat de Catalunya Parlament de Catalunya
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut