Els curiosos rituals dels elefants per saludar-se: moviments de cua i orelles i excrecions

Les accions dels paquiderms en aquests rituals varien en funció de si els dos animals estableixen contacte visual
Redacció
TEMA:
Ciència

Un estudi publicat a Communications Biology (Nature) conclou que els elefants utilitzen diferents combinacions de gestos -com agitar les orelles o moure la cua- i vocalitzacions diverses amb la trompa, en les seves salutacions, cosa que els permetria el reconeixement individual de cadascú i un vincle social amb els seus semblants.

Investigacions anteriors ja exploraven la possibilitat que els elefants participessin en aquests rituals de salutació amb la trompa i les orelles, però no quedava del tot clar si aquestes accions físiques eren gestos deliberats o com es combinaven entre si.

L'equip de científics liderats per Vesta Eleuteri i Angela Stoeger va estudiar un grup d'elefants en semicaptivitat de la sabana africana entre els mesos de novembre i desembre del 2021, i van observar específicament les vocalitzacions i les accions físiques que feien els elefants en aquests processos de salutació.

Els autors de l'estudi van analitzar fins a 1.282 comportaments de salutació, dels quals 1.014 eren accions físiques i 268 eren vocalitzacions.

 

Dos elements clau: l'olfacte i les excrecions

Els científics van veure dos fets sorprenents en aquests processos de salutació entre els paquiderms africans.

En més del 70% de les salutacions, observaven que els animals feien miccions, defecacions i secrecions diverses de la glàndula temporal -exclusiva dels elefants-, cosa que els suggereix que l'olfacte exerciria un paper important durant les salutacions.

"L'orina i la femta dels elefants contenen informació química important per a ells, com el seu estat reproductiu o fins i tot l'emocional", explica Eleuteri a Newsweek.

També van veure que els mètodes de comunicació que fan servir els elefants durant aquests moments varien en funció de si l'altre animal l'està mirant o no.

Si els dos elefants estableixen contacte visual, són més propensos a fer gestos visuals, com moure les orelles i estirar la trompa, però quan no es veuen utilitzen gestos sonors, com palmejar les orelles o, fins i tot, tocar el destinatari de la salutació amb la trompa per cridar la seva atenció.

La salutació varia en funció de si es miren o no (Nature)

 

Una característica comuna

D'acord amb investigacions prèvies, els elefants no serien els únics animals que se saluden entre membres de la mateixa espècie. Els ximpanzés i altres simis combinen vocalitzacions i gestos per saludar-se, i també es modifica en funció de si es miren o no. Aquest mètode seria molt semblant al dels paquiderms.

Els autors, però, estan convençuts que aquests mètodes de comunicació haurien evolucionat de forma totalment independent en espècies tan llunyanes.

 

 

ARXIVAT A:
Ciència Àfrica
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut