David Gutiérrez, membre del col·lectiu Relojes Parados, que reclama ajudes a l'administració

Els aturats abans de la covid que reclamen ajudes per no ser oblidats

El volum de contractació i el nombre d'ofertes de treball han caigut en picat a Catalunya
Esther Ortega Actualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

La crisi té un doble impacte en el mercat laboral. S'han destruït llocs de treball i, al mateix temps, s'han perdut oportunitats de crear-ne de nous. I això vol dir que, qui ja estava aturat abans de la pandèmia, ara encara ho té més difícil per trobar feina. Els nous aturats es sumen als que ja feia mesos que buscaven feina, una tasca, amb la Covid-19, més difícil que mai.

Hi ha qui no surt a les estadístiques de treballadors afectats per la covid. A la Marta, il·lustradora i dissenyadora, el virus no li ha fet perdre la feina però en canvi sí que li ha impedit trobar-ne una de nova. Es troba a l'atur des del gener. Després de ressituar-se i just quan els contactes amb algunes empreses començaven a donar els seus fruits, es va decretar l'estat d'alarma. Tot es va aturar.

"Potser et trucarem -li van dir- perquè potser et necessitarem fins i tot des de casa, però al cap de dos dies em van dir: "es queda tot aturat" perquè era sector efímer i totes les coses efímeres, fires, esdeveniments... es van quedar aturades".

La pandèmia limitava les seves possibilitats de buscar feina. Amb tot és optimista, ella sap que rebrà la prestació d'atur durant més d'un any. Un any creu que li dóna prou marge per sortir-se'n ja que el seu cas "no és un cas d'emergència".


Abocats a la misèria

Però per altres, la situació és crítica, perquè la prestació s'els ha acabat en plena pandèmia, just quan la possibilitat de trobar feina també és menor. És el cas del Nèstor que a l'abril va esgotar l'atur i al banc li queden ja pocs diners.

"Jo tindré ara 380 euros, i el lloguer de l'habitació són 340... i tinc què? 30 o 40 euros per menjar aquest mes? o sigui que aquest mes he d'anar a menjar a Càritas."

De no ser pel coronavirus, la seva situació hagués sigut una altra perquè, com ens explica, "la setmana abans de l'estat d'alerta, ja tenia un lloc assegurat. Era per atenció al client en francès i alemany. I la meva futura cap estava molt contenta, però ha passat això i els processos de candidatura es van aturar".


Aturar el rellotge

Són els afectats invisibles, perquè cap mesura de l'escut social aprovat pel govern repara en ells. Per això molts s'han organitzat al Twitter on demanen dia si dia també que el rellotge de les prestacions s'aturi, com passa amb els afectats per un ERTO, pels qui l'atur consumit aquests mesos no compta i no afectarà la prestació que puguin rebre en el futur.

"Ens sentim oblidats", ens diu el David Gutiérrez, membre del col·lectiu Parar el Reloj: "Ningú s'ha de quedar enrere, però nosaltres portem 75 dies quedant-nos enrere." Ell ha treballat sempre en el sector de la seguretat per serveis turístics "i els serveis als que jo optava estan tancats ara mateix, el meu percentatge per aconseguir una contractació real ara és totalment nul".

Amb aquest panorama ha hagut de tornar a casa de la seva mare. "Evidentment, jo he hagut de tornar amb la meva família perquè no he pogut afrontar els pagaments que se'm presentaven. He buscat tot tipus d'alternatives, portals de feina, enviar currículums, però és el que et dic, les empreses estan en ERTO, la majoria quina capacitat de contractació poden arribar a tenir?

De fet el volum de contractació ha caigut en picat. A Catalunya s'han signat aquest maig un 65% menys de contractes que ara fa un any. En total han estat 106.332 contractes dels quals només el 13% han estat indefinits. I és que les ofertes també han reculat, Adecco estima que un 30% durant tot l'estat d'alarma.

Davant, només els queda persistir i continuar buscant.

"Per dins estàs una mica patint, perquè per experiència saps que el temps passa molt més ràpid del que ens pensem", conclou la Marta.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca Atur Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut