Dues oficines del Popular i el Santander, de costat (Reuters)

Els accionistes del Banc Popular no podran reclamar al Santander, sentencia el TJUE

La justícia europea dictamina que els accionistes són els primers que han d'assumir les pèrdues i que preval l'estabilitat del sistema financer
Redacció
TEMA:
Banca

Els accionistes del Banc Popular no podran reclamar una compensació pels diners que van perdre quan va ser liquidat i va passar a mans del Banc Santander, fa gairebé 5 anys.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha sentenciat aquest dijous que els accionistes que van comprar accions en l'ampliació de capital abans de la seva resolució no tenen dret a anar contra el banc per demandar-lo per la informació que els van oferir.


Havien d'assumir les pèrdues

Aquest tribunal considera que els accionistes són els primers que han d'assumir les pèrdues i, a més, recorda que preval l'estabilitat del sistema financer davant dels interessos dels inversors.

Al Banc Popular hi havia 300.000 petits accionistes i molts d'ells estaven pendents de reclamació o amb els casos parats als jutjats a l'espera del que digués la justícia europea.


Les associacions d'accionistes, decebudes

Les associacions en defensa dels consumidors s'han mostrat decebudes: Asufin creu que la sentència és una mala notícia perquè els torna al punt zero i crea inseguretat jurídica.

I per la seva banda, ADICAE s'ha queixat que es limita el dret als consumidors de reclamar per pràctiques fraudulentes i informació enganyosa.

Una oficina del Banc Popular (Reuters)

D'acord amb l'advocat del TJUE

La sentència d'aquest dijous va en la línia del que va dir l'advocat general del TJUE a finals d'any, i només contempla que els accionistes podrien reclamar si haguessin tingut més pèrdues en una liquidació ordinària.

En aquest cas, haurien tingut dret a reclamar la diferència entre aquestes pèrdues i les que van tenir per la resolució d'urgència que va dissoldre el banc en el Banc Santander.


Venut per un euro al Santander

Aquest banc es va quedar amb el Popular el 7 de juny del 2017 per un preu simbòlic, un euro, després que les accions d'aquest banc caiguessin en picat i els inversors en fugissin en massa.

Pocs dies després l'Organització de Consumidors i Usuaris, l'OCU, va anunciar que es querellaria contra l'anterior cúpula del banc per "estafa i falsedat".

L'expresident del Banc Popular, Ángel Ron, en una imatge d'arxiu (Europa Press)

Moviments contra els gestors del Popular

El president del banc de llavors, Ángel Ron, va reclamar una indemnització de més de 4 milions d'euros per "acomiadament improcedent", però l'hi van denegar i la Fiscalia Anticorrupció va reclamar a l'Audiència Nacional que s'investigués Ron i altres directius.

Llavors també grans inversors, com el propietari de Naturhouse, que va afirmar haver perdut 45 milions d'euros, van ajuntar-se per formar una plataforma d'afectats.

Mentrestant l'agost d'aquell any el Banc Santander va vendre la meitat dels immobles propietat del Banc Popular al fons de capital risc Blackstone per més de 5.000 milions d'euros.

 

ARXIVAT A:
Unió Europea Banca
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut