El toc de queda perilla als Països Baixos: un tribunal diu que afecta les llibertats

Un tribunal de districte de la Haia l'havia tombat però el govern ha aconseguit que es mantingui fins que la Cort d'Apel·lacions decideixi si l'anul·la
Yasmin Córdoba Schwaneberg Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Tres jutges de la Cort d'Apel·lacions de la Haia han dictaminat que es manté el toc de queda nocturn als Països Baixos. Suspenen així la decisió d'un tribunal inferior de cancel·lar-lo i que argumenta que la restricció afecta la llibertat individual i no té justificació legal.

La decisió d'eliminar el toc de queda, presa per un tribunal de districte de la Haia, suposa un fort cop contra les mesures anti-Covid establertes pel govern neerlandès. L'executiu ha reaccionat ràpidament sol·licitant, el mateix dia, una ordre d'emergència al Tribunal d'Apel·lacions per aconseguir mantenir-lo.

En aquests moments i fins que divendres es conegui la resolució de l'apel·lació del govern, el toc de queda es conserva com fins ara, de 9 de la nit a dos quarts de cinc de la matinada. Durant la nit ningú pot sortir al carrer, tret de les persones que tinguin una necessitat urgent. La mesura està vigent des del 23 de gener i la setmana passada es va allargar almenys fins al 3 de març.
 

Amsterdam de nit en ple toc de queda, de 21 h a 4.30 h (REUTERS/Piroschka Van De Wouw)


Toc de queda "necessari"

Segons l'Institut de Salut Pública neerlandès, en aquests moments més de dos terços dels nous contagis són de la variant britànica del coronavirus i cada pacient infecta de mitjana més d'una persona.

El primer ministre neerlandès, Mark Rutte, sosté en tot moment que el toc de queda "és necessari" per evitar un increment de les infeccions de la variant britànica, la més activa als Països Baixos.

"Vull demanar a tot el país que respecti el toc de queda. És important perquè estem afrontant un augment del virus britànic. Estem molt preocupats".

En la mateixa línia, la jutgessa presidenta del Tribunal d'Apel·lacions de la Haia, Marie-Anne Tan-de Sonnaville, ha argumentat que els interessos de l'estat en la lluita contra el virus "tenen més pes" que els del "grup antibloqueig". Quan al gener es va decretar el toc de queda, es van produir aldarulls durant dies a diverses ciutats contra la mesura per part de grups que rebutgen les restriccions anti-Covid. 

A l'hora d'anunciar la decisió, la Cort d'Apel·lacions s'ha fonamentat en l'opinió de la primera veu del país sobre malalties infeccioses, Jaap van Dissel, que ha testificat sobre la "urgència" de mantenir el toc de queda per contenir la pandèmia.

L'executiu dels Països Baixos és en aquest moment un govern interí a l'espera de les eleccions del 17 de març, després de dimitir en bloc a mitjans de gener per l'escàndol del cas de les ajudes socials.
 

Carrers buits a Amsterdam des de les 9 de la nit a les 4.30 de la matinada (REUTERS/Piroschka Van De Wouw)


El govern interí redacta ara una llei d'emergència per donar-li al toc de queda una cobertura legal més sòlida. Es tracta del primer toc de queda al país des de la Segona Guerra Mundial i s'emmarca dins d'un paquet de restriccions més àmplies, com el tancament fa mesos de bars, restaurants i botigues no essencials.

El coronavirus ha infectat més d'un milió de persones als Països Baixos, on han mort més de 15.000 persones arran de la Covid, segons dades de la Universitat Johns Hopkins.
 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Desescalada Toc de queda Confinament
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut