El govern mobilitza personal mèdic jubilat i estudiants d'últim curs i acabats de llicenciar

La Generalitat ja ha començat a derivar pacients amb Covid-19 als centres privats
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El Departament de Salut ha posat fil a l'agulla per reforçar i maximitzar el personal sanitari. És per això que la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que mobilitzen metges i infermeres jubilats i estudiants acabats de llincenciar i de l'últim curs.

S'ha enviat carta a tots els metges estudiants que han acabat carrera, encara que no tinguin el MIR, per si el volen incorporar-se a la feina.
De les 900 cartes enviades, 409 persones han dit que sí. També es mobilitza els estudiants que estiguin fent l'últim curs de medicina i infermeria.

A més, s'ha preguntat si poden col·laborar a tots els jubilats de menys de 70 anys. N'hi ha 1.500 en els últims dos anys, entre metges, metgesses i personal d'infermeria. En el cas que es vulguin reincorporar al servei actiu s'han de posar en contacte amb el seu antic lloc de treball. Tots els centres ja tenen les instruccions de com actuar en aquests casos.

També s'han enviat cartes als rectors de les universitats per mobilitzar els estudiants de medicina i infermeria d'últim any per fer tasques adaptades a la seva situació formativa. En total són 1.700 d'infermeria i 970 de medicina.

 

Coordinació amb centres privats

El Departament també ha confirmat que ja s'han començat a derivar casos a la sanitat privada. Segons ha destacat Vergés en aquests moments ja no es distingeix entre sanitat pública i privada i tot passa per la coordinació de Salut, que decideix com ordenar els fluxos de pacients.

Els casos es deriven a un lloc o altre segons criteris de gravetat i proximitat, entre d'altres, en funció del que necessiti el sistema per coordinar millor l'assistència.

"La privada no entra en joc quan la publica està plena, sinó que hi ha coordinació de fluxos."

Vergés ha assegurat que en les properes setmanes hi haurà un augment de casos "brutal" que tensionarà el sistema i els seus professionals, i que fins i tot en el millor escenari, cal "concentrar i maximitzar la nostra força professional."

 

Entrada de l'Hospital Clínic (EFE/Marta Pérez)


El sistema podria entrar en col·lapse la setmana que ve

Per la seva banda, la portaveu del govern, Meritxell Budó, ha reiterat les demandes al govern de Sánchez que permeti un confinament total de Catalunya. "Si no fem això, el sistema sanitari entrarà en estrès màxim aquest cap de setmana i en col·lapse, la setmana que ve".

Budó ha tornat a fer una crida perquè tothom es quedi a casa i ha afegit que "som conscients que hi ha molta gent que està patint".

"Hem de ser conscients que entrem en una situació molt complicada. Demanem també que es congelin els pressupostos i les taxes."

El conseller d'Interior s'ha sumat a les crides de les conselleres i ha assegurat que "si no hi ha un confinament estricte, els Mossos vetllaran perquè es faci". Miquel Buch ha assegurat que estan treballant dispositius estàtics de control a les carreteres el cap de setmana per garantir un "confinament real" i que ningú surti cap a la segona residència.

Els Mossos ja han identificat 4.549 vehicles, s'han denunciat 1.300 persones i s'han detingut 16 persones per desobediència de les restriccions del decret d'alarma que s'enfronten a multes de fins a 3.000 euros.

Pel que fa a la nova aplicació de mòbil que ha posat en marxa Salut per detectar nous casos de Covid-19 i fer-ne el seguiment, 107.000 persones ja han volcat el seu estat. Vergés ha demanat que "com més dades tinguem, més informació per lluitar contra el coronavirus."

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut