El president espanyol i la president de la Comunitat de Madrid van començar la setmana reunint-se (EFE/Emilio Naranjo)

El govern espanyol, decidit a prendre el control sanitari de Madrid si Ayuso no rectifica

L'executiu de Pedro Sánchez alerta que, si el govern madrileny no rectifica aviat, tenen mecanismes per intervenir la comunitat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El govern espanyol està decidit a intervenir a la Comunitat de Madrid si no aplica mesures més estrictes per impedir que el virus es propagui. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja ha avisat la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, que cal ampliar les restriccions perquè la situació sanitària és d'alt risc.

La decisió no està presa i encara no hi ha sobre la taula ni terminis ni dates. El govern espanyol envia de moment un missatge de pressió a Madrid. La Moncloa, però, ja es prepara per passar als fets si no hi ha rectificació.

L'executiu de Pedro Sánchez alerta que si el govern madrileny no rectifica en les pròximes hores tenen mecanismes per intervenir la comunitat. Segons fonts socialistes, la via escollida serà la menys dolorosa i la que tingui menys costos polítics per a les dues parts. Es descarta així l'aplicació d'un estat d'alarma només per a la comunitat. Aquest tràmit, a més, suposa passar pel Senat, on el govern espanyol podria perdre la votació.

L'opció escollida seria la més tècnica: el Decret de la Nova Normalitat aprovat al mes de juny un cop acabades les fases del confinament. En la disposició final segona, permet mesures excepcionals en "situacions de necessitat urgent". Aquestes mesures no cal adoptar-les en el Consell de Salut i, per tant, es notificarien a la comunitat un cop presses.

"En situacions d'urgent necessitat, en aquest cas es prendran les mesures que siguin estrictament necessàries i s'informarà de manera urgent de les mesures adoptades"

Una altra via seria l'aplicació de la Llei General de Salut Pública, però també està descartada, de moment.


Dimissió per la falta de concòrdia

El xoc entre el govern de la Comunitat de Madrid i La Moncloa ja ha provocat una dimissió per la gestió de la pandèmia. Emilio Bouza, catedràtic d'Epidemiologia, nomenat dijous com a portaveu del grup Covid-19 per fer de pont entre la conselleria madrilenya i el Ministeri de Sanitat, ha presentat la seva renúncia al cap de dos dies.

El govern espanyol i l'autonòmic han mostrat grans diferències respecte a les mesures acordades per ampliar les restriccions a la regió. Divendres van arribar a convocar una roda de premsa a la mateixa hora per fer un diagnòstic oposat. Aquest divendres, el ministre Illa ha llançat un ultimàtum a la presidenta madrilenya dient que Madrid està en seriós risc sanitari: "S'ha de prendre el control de la pandèmia a Madrid".

El ministre Salvador Illa després de la reunió del Grup Covid de coordinació amb el govern de Madrid (EFE/Enric Fontcuberta)

La resposta del govern madrileny, però, no ha anat en la línia que desitjava La Moncloa. El conseller de Justícia i Interior, l'exjutge del Constitucional Enrique López ha acusat el govern central de tenir motivacions polítiques en la gestió de la pandèmia: "tapar els problemes a Catalunya".

Quatre dies després de la reunió

La disputa entre els dos govern s'ha agreujat en poques hores, malgrat les promeses de concòrdia de principis de setmana. Dilluns, Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso van signar una treva amb una posada en escena farcida de banderes després d'una reunió conjunta.

Des de llavors, Ayuso no ha volgut adoptar mesures més estrictes i Sánchez no les ha volgut imposar, de moment. La treva, però, queda clar que s'ha trencat.

ARXIVAT A:
Coronavirus Comunitat de Madrid Pedro Sánchez
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut