A París, la mobilització de Sciences Po s'ha traslladat davant del Panteó (Reuters/Benoit Tessier)

"De París fins a Gaza, resistència": les protestes s'estenen a les universitats de França

No hi ha hagut aldarulls, però els estudiants ja es concentren davant del Panteó, a tocar de la Sorbona, i en altres ciutats de França
Redacció Actualitzat
TEMA:
Guerra a Gaza

Nou desallotjament d'estudiants mobilitzats a favor de Palestina, aquest divendres, a París i en altres ciutats de França. 

Al barri Llatí de la capital s'han fet sense incidents. Desenes d'agents han entrat a l'edifici del carrer Saint-Guillaume de la Facultat de Ciències Polítiques, coneguda popularment com a Sciences Po, on la policia ha informat que ha desallotjat 91 d'estudiants que hi estaven tancats des de dijous.

"Des de París fins a Gaza, resistència, resistència", i "Des de Sciences Po fins a Gaza, resistència, resistència", cantaven els estudiants mentre la policia actuava. 

"Hem estat expulsats, la policia s'ha endut les nostres banderes palestines i ha donat puntades de peu als nostres missatges de pau", ha explicat a l'agència AFP en Hicham, estudiant de Sciences Po.


La mobilització estudiantil, semblant a la de divendres de la setmana passada, va començar amb una "seguda pacífica" convocada després de fer un debat sobre el Pròxim Orient organitzat per la direcció, que els estudiants van considerar "decebedor".

Durant el debat, una part dels estudiants van demanar una investigació sobre els suposats vincles del prestigiós centre universitari amb universitats israelianes, petició que Jean Basserès, administrador provisional de Sciences Po, va rebutjar.

Diversos estudiants han iniciat una vaga de fam per mostrar "solidaritat amb les víctimes palestines".

Els estudiants es mobilitzen en solidaritat amb el poble palestí (Reuters/Benoit Tessier)

Dijous, en saber l'ocupació, la direcció de la facultat, que té entre 5.000 i 6.000 alumnes, va anunciar el tancament de diversos edificis i va demanar als treballadors que fessin teletreball.

Aquest divendres, l'oficina del primer ministre, Gabriel Attal, ha volgut deixar clar que a Sciences Po París "el tancament és total i continuarà sent-ho". Caldrà veure què passa dilluns, quan està previst que comencin els exàmens.

El palau de Matignon també ha anunciat que ha ordenat actuar amb "fermesa" contra les ocupacions universitàries i ha explicat que dijous es van fer 23 desallotjaments a tot França.

Un manifestant exhibeix un cartell que demana l'alto el foc a la Franja de Gaza (Reuters/Benoit Tessier)

Aquest matí, la policia també ha desallotjat el centenar d'estudiants que ocupaven l'amfiteatre de la Facultat de Sciences Po de Lió, a l'est de França, des de dijous.

Un tancament que continua, en canvi, és el que estan fent els estudiants de l'Escola de Periodisme de Lilla, aquest divendres per segon dia consecutiu.

En aquesta ciutat del nord de França, d'altra banda, el campus de Sciences Po continua tancat.

Les facultats de Ciències Polítiques són gairebé l'únic escenari de les mobilitzacions d'estudiants a favor de Palestina. També n'hi ha hagut en llocs com Le Havre, Dijon, Reims, Poitiers o Saint-Étienne.


Noves mobilitzacions

A París, per a aquesta tarda, diverses organitzacions estudiantils han convocat una concentració de protesta davant del Panteó, on reposen les restes de grans personalitats de la història de França, que és a tocar de la Sorbona, la universitat més coneguda de París i un dels epicentres, al costat de Sciences Po, de les mobilitzacions en defensa del poble palestí.


A Grenoble, al sud-est de França, hi ha convocada una manifestació en el campus universitari.


Protestes internacionals

Més enllà de França --i dels Estats Units, on els estudiants universitaris han estat els més actius i la policia ha intervingut amb duresa--, les protestes a favor de Palestina s'han fet sentir arreu del món.

A Mèxic, els estudiants han protestat, precisament, per les represàlies contra els estudiants de França i dels Estats Units.

Concentració a favor de Palestina a la Universitat de Toronto (Reuters/Kyaw Soe Oe)

Encara a Amèrica, a Toronto, al Canadà, els estudiants exigeixen que la universitat deixi de ser "còmplice" d'Israel amb les seves inversions. 

A l'Àsia, estudiants i professors de Bagdad, a l'Iraq, s'han manifestat "inspirats pels Estats Units", mentre més de cinc institucions educatives del Japó han vist alterada la seva vida quotidiana per mobilitzacions.

A Europa, gairebé 100 estudiants han ocupat l'entrada de la universitat de Lausana, a Suïssa, per demanar un boicot econòmic a Israel. És el mateix que demanen, a Oceania, els estudiants de la Universitat de Sydney, a Austràlia.

 

ARXIVAT A:
França Guerra a Gaza
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut