Aragonès: "La nostra voluntat és acabar la legislatura"

Aragonès aposta per esgotar la legislatura amb un nou president si inhabiliten Torra

També ha avançat que el govern té "pràcticament llest" l'acord final sobre els pressupostos del 2020
Redacció Actualitzat
TEMA:
Pere Aragonès

El vicepresident i coordinador nacional d'Esquerra Republicana, Pere Aragonès, defensa que s'esgoti la legislatura amb un nou president si finalment inhabiliten Quim Torra.

Aragonès ho ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio":

"Si hi ha una inhabilitació ferma, no es poden convocar eleccions. Ho diu la llei de la Presidència de la Generalitat. Si hi ha una inhabilitació ferma del president, no és que hi ha un nou president, que és el conseller en cap o el vicepresident, no, no. No hi ha nou president fins que el Parlament no n'escull un altre. Haurem d'abordar, en el moment que es produeixi, com seguim avançant. La nostra voluntat és acabar la legislatura."

 

 

Acord sobre els pressupostos "pràcticament llest"

Pere Aragonès ha avançat que l'acord final amb els comuns sobre els pressupostos per al 2020 està "pràcticament llest" i que inclourà un increment de la despesa en salut de 900 milions d'euros. S'ha mostrat confiat que el govern podrà aprovar els comptes "en els pròxims dies" perquè tot seguit entrin al Parlament.

"Els entrarem al Parlament al gener i en el primer trimestre seran aprovats perquè ja tindrem acabat al cent per cent l'acord amb els comuns."


Aragonès ha subratllat que l'increment global de la despesa de la Generalitat serà de 2.900 milions en relació amb el 2017, quan es van aprovar els últims pressupostos, prorrogats des de llavors. D'aquests 2.900 milions de més, 900 aniran a parar a l'àrea de salut i una quarta part d'aquests últims es destinaran a l'atenció primària.

"L'atenció primària és la porta d'entrada al sistema de salut, on es concentren part dels problemes de les llistes d'espera i permet donar equitat d'accés i de tracte al conjunt del territori."


L'acord pressupostari inclou la rebaixa del 30% de les taxes universitàries i la recuperació de la despesa destinada a les llars d'infants, que rebran 70 milions més aquest any.

 

Mònica Terribas entrevistant Pere Aragonès a "El matí de Catalunya Ràdio"​ 


ERC vol que l'Estat es retiri de les causes judicials

Esquerra Republicana vol que el govern espanyol es retiri de les causes judicials obertes contra l'independentisme. Aragonès afirma que aquest és un dels eixos de la taula de negociació entre el nou govern espanyol i el català que es posarà en marxa les pròximes setmanes.

"Serà una de les coses que posarem a la mesa de negociació: la fi de la repressió. I, entre d'altres qüestions, passa per això."

"Amb procediments que estan oberts en molts jutjats són part [el govern espanyol], estan representats a través de l'Advocacia de l'Estat, però també hi ha hagut una clara orientació a la fiscalia perquè actués d'una determinada manera. Això és el que cal revertir. Cal ser conscients que si comencem una negociació entre dues parts, el que no pot ser és que una part estigui fomentant una via repressiva. De vies n'hi ha moltes i les anirem concretant en aquesta mesa de negociació."


Pere Aragonès ha reconegut que, engegant aquesta negociació amb el PSOE, Esquerra ha assumit un risc.

"Nosaltres hem estat disposats a moure'ns a canvi que es constituís aquesta mesa. Per tant, hem assumit un risc. I en certa manera estem disposats a pagar un preu perquè el conjunt del país avanci. Els diputats d'Esquerra Republicana s'han mogut i ara el que cal és que comenci aquesta taula de negociació el més aviat possible."


El vicepresident creu que Oriol Junqueras podrà ser la setmana que ve a Estrasburg per participar en el primer ple de l'any del Parlament Europeu, i es trobarà amb Carles Puigdemont i Toni Comín.


Montse Bassa: "Tenia clar que si feia política, parlaria clar i mirant els carcellers als ulls"
 


"M'importa un rave la governabilitat d'Espanya". Amb aquesta contundència es va expressar aquest dimarts la diputada d'ERC al Congrés Montse Bassa, germana de Dolors Bassa, a la segona sessió d'investidura de Sánchez. La germana de la política empresonada va fer després aquesta reflexió:

"Tenia clar que si arribava a la política, ho faria parlant clar i mirant als ulls els carcellers, sense enganyar-nos."


Als que li han retret que faciliti la presidència del govern que forma part d'un estat que té presos polítics, també els parla clar:

"Els que em diuen que col·laboro amb els carcellers estan molt equivocats. Els que volien un no a Sánchez, quina alternativa tenen? Ara tenim l'opció d'una taula de diàleg i és l'única oportunitat en molt de temps. Si no funciona, què pot passar? Doncs que quedaríem com ara. Els que volien un no, que em donin una solució efectiva, perquè fins ara ningú no me l'ha donada."

ARXIVAT A:
Pere Aragonès ERC PSOE Pedro Sánchez Judici procés Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut