Familiars de les víctimes del tiroteig de l'escola d'Uvalde, Texas (Reuters/Nuri Vallbona)

Acusen la policia de trigar més d'una hora a entrar a l'aula de la matança de Texas

Al mateix estat de Texas comença la convenció de l'Associació Nacional de Rifle, en què participarà l'expresident Donald Trump
Judith Casaprima Sagués Actualitzat
TEMA:
Estats Units

A mesura que avança la investigació sobre la massacre a l'escola de Texas, creixen els recels de familiars de les víctimes sobre com va actuar la policia. Hi ha qui assegura que van trigar massa a actuar.

Les autoritats policials han reconegut que l'agressor --de només 18 anys-- va entrar armat a l'escola sense que ningú intentés aturar-lo. Alguna de les portes del recinte --que han d'estar tancades per norma-- estava oberta perquè s'hi celebrava un lliurament de premis. A més, no hi havia vigilància.

L'atacant va trobar la porta oberta i, segons les autoritats, es va atrinxerar durant una hora dins de l'aula abans de ser abatut per la policia. Llavors, però, ja havia matat a trets 19 infants i dues mestres.

A les xarxes socials s'han publicat diversos vídeos on es veuen els pares desesperats a les portes de l'escola demanant als policies que hi entrin, i fins i tot els agents van impedir que hi entressin alguns pares.

Un portaveu del Departament de Seguretat Pública de Texas, Víctor Escalón, ha explicat que encara s'està establint la cronologia dels fets. Segons el relat policial, a l'exterior del centre, Ramos, armat, hauria esquivat un agent de policia de l'escola deixant caure una bossa plena de munició. Hi ha versions contradictòries sobre si Ramos i l'oficial van intercanviar trets abans que el noi pogués entrar a l'escola.

El portaveu de la policia Víctor Escalón en la roda de premsa (Reuters)

Ramos va ferir dos agents que hi van entrar 4 minuts després en un intercanvi de trets en un passadís abans d'atrinxerar-se dins d'una aula, va dir Escalón. Després de l'intercanvi inicial de trets, el portaveu descriu una escena caòtica amb agents demanant suport i evacuant estudiants i personal.

"Va entrar sense oposició. Des de la casa de la seva àvia fins a l'escola, ningú el va aturar. Que quedi clar. Quatre minuts després, agents de policia van arribar a l'escola, però necessitaven equipament especial, armilles protectores, franctiradors i negociadors."

La resposta policial va ser a gran escala, va afegir, "centenars d'agents van encerclar l'edifici i van trencar finestres per evacuar els nens i el personal". Finalment, una unitat tàctica de la Patrulla Fronterera dels Estats Units va entrar a l'aula i va matar Ramos, i durant el foc creuat un agent va resultar ferit, va explicar el portaveu policial.

Al balanç de víctimes arran del tiroteig s'hi ha d'afegir el marit d'una de les professores assassinades, que dijous va morir d'un atac de cor mentre es preparava per al funeral de la seva dona.

Un agent a les portes de l'escola d'Uvalde (Reuters/Marco Bello)

Trobada anual de l'Associació Nacional del Rifle

Justament, a Houston, a l'estat de Texas, comença la trobada anual de l'Associació Nacional del Rifle. Malgrat la massacre a l'escola, l'NRA ha dit que la convenció es farà com estava previst i res fa preveure que es moguin respecte al seu posicionament sobre el control d'armes.

La reunió de l'NRA té lloc aquest any a l'ombra no d'una sinó de dues massacres impulsades amb armes en els últims dies. Un home armat amb un rifle semiautomàtic va matar 10 persones en un atac amb motivació supremacista en un supermercat de Buffalo, Nova York, fa deu dies.

Però la convenció sembla que està marcada pel debat sobre els casos de corrupció dintre de l'associació. Només el fabricant Daniel Defense, que produeix el rifle semiautomàtic AR-15, el que va utilitzar Salvador Ramos, ha anunciat que no hi participarà. "Un dels nostres productes va ser utilitzat criminalment. Creiem que aquesta setmana no és el moment adequat per promocionar els nostres productes a Texas a la reunió de l'NRA", va dir Steve Reed, vicepresident de màrqueting de l'empresa.

La marca ha rebut una allau de crítiques i ha tancat el seu compte de Twitter després de publicar, l'endemà de la matança, un tuit on s'hi veia un nen petit amb una arma.

I un detall sobre aquesta trobada anual de l'Associació Nacional del Rifle: els assistents no poden portar armes a la convenció. Entre les persones que hi assistiran hi ha l'expresident Donald Trump, el governador de Texas, Greg Abbott, i el senador Ted Cruz.

A Houston, Texas, l'Associació Nacional de Rifle celebra la seva convenció (Reuters)

Artistes que no actuaran a convenció de l'NRA

Alguns artistes convidats que havien d'actuar a la convenció de l'NRA, Don McLean --autor d'"American Pie"--,  Larry Gatlin i Larry Stewart, tampoc hi aniran.

McLean ha dit en una nota que "seria poc respectuós i feridor" i ha afegit que està segur que "tota la gent que pensa assistir a aquest esdeveniment també està impactada i fastiguejada per aquests successos. Al capdavall, tots som nord-americans", ha dit.

Gatlin ha aclarit que no pot actuar "d'acord amb la seva consciència". Tot i que ha dit que està d'acord amb la majoria de les postures de l'NRA i amb la Segona Esmena, considera que "no s'hauria d'aplicar a tothom". "Una verificació d'antecedents que pari qualsevol boig amb una arma és el pas mínim en la direcció correcta per evitar el tipus de tragèdia que vam veure aquesta setmana a Uvalde", ha afegit.

Stewart, membre de la banda Restless Heart, ha dit que vol "honorar les víctimes, les famílies, la ciutat i els amics del gran estat de Texas".

Un lobby de pressió contra el canvi de la llei

La convenció anual de l'NRA és la reunió més gran d'aquest grup de pressió a favor de les armes de foc i se celebra després d'haver estat cancel·lada durant la pandèmia de covid-19.

L'NRA ha ajudat a finançar les campanyes polítiques de centenars de membres del Congrés, tant demòcrates com republicans, segons la base de dades Open Secrets que gestiona el Centre per a una Política Responsable.

Tres de cada deu nord-americans tenen una arma, normalment més d'una. I, entre els que en tenen, el 44% són republicans i el 20% demòcrates.

De fet, als Estats Units, el país amb més armes per habitant i on el dret a tenir-ne està recollit a la Segona Esmena de la Constitució, és molt complicat regular la tinença d'armes per la influència que té el lobby armamentístic sobre els legisladors.

La realitat, però, és que, de moment, als fabricants d'armes els surt més a compte arribar a un acord econòmic amb les víctimes, com en el cas de Sandy Hook, en què Remington va pagar més de 73 milions de dòlars a 9 famílies que els van demandar. El 2012, un home va matar 28 persones a trets a l'escola Sandy Hook, a Connecticut.

Chris Murphy, demòcrata de Connecticut, dijous implorava al Senat un canvi legislatiu per limitar la possessió d'armes. "Per què sou aquí si no és per resoldre un problema tan existencial com aquest? Això no és inevitable. Aquests nens no van tenir mala sort. Això només passa en aquest país i enlloc més."

Un retret d'impotència que també arribava des de la Casa Blanca, on la vicepresidenta Kamala Harris deia: "Prou vol dir prou. Com a nació hem de tenir el coratge de prendre mesures."

L'NRA, que diu que té 5 milions de socis, sembla que hauria perdut força a favor d'altres associacions, més dures, com Gun Owners of America, associació de propietaris d'armes que, després del tiroteig d'Uvalde, va dir que els responsables polítics haurien de discutir "solucions reals" com armar els professors.

Una enquesta de Reuters/Ipsos feta dimecres va trobar que el 66% dels nord-americans, inclòs el 53% dels republicans, donaven suport a regulacions moderades o fortes sobre la propietat d'armes. Però un 57% serien menys propensos a votar un candidat que treu diners de l'NRA o dels fabricants d'armes, una opinió que comparteixen el 43% dels republicans.

ARXIVAT A:
Policial Estats Units
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut