Altar improvisat en honor a les víctimes del tiroteig a l'escola Sandy Hook, l'any 2012 (Europa Press/Cloe Poisson)
Altar improvisat en honor a les víctimes del tiroteig a l'escola Sandy Hook, l'any 2012 (Europa Press/Cloe Poisson)

Acord inèdit: el fabricant d'armes Remington indemnitza les víctimes de Sandy Hook

El fabricant d'armes Remington assumeix la responsabilitat de la massacre de Sandy Hook i indemnitzarà amb 73 milions de dòlars les famílies de 9 víctimes del tiroteig

Actualitzat

Per primera vegada, un fabricant d'armes assumeix la responsabilitat d'un tiroteig massiu. Familiars de nou víctimes de la massacre de Sandy Hook, el desembre de 2012, han arribat a un acord amb Remington, un dels fabricants d'armes més antics dels Estats Units.

El fabricant d'armes pagarà 73 milions de dòlars (més de 64 milions d'euros) per la responsabilitat en la tragèdia, una de les més greus que hi ha hagut mai al país, a les famílies de cinc adults i quatre infants assassinats en una escola de Newtown, a Connecticut.

Les famílies de nou víctimes del tiroteig han notificat al jutge del cas que s'ha arribat a un "acord de conciliació" entre les parts i ha demanat que se suspenguin els terminis del litigi que hi havia en marxa.

El nou rètol de l'escola Sandy Hook, on el desembre de 2012 van morir 26 persones
El nou rètol de l'escola Sandy Hook, on el desembre de 2012 van morir 26 persones (Reuters/Michelle McLoughlin)


20 infants i 6 professors assassinats

El 14 desembre de 2012, Adam Lanza, un jove de 20 anys, va irrompre a l'escola infantil Sandy Hook, a la localitat de Newtown, a Connecticut, i va matar vint infants i sis professors amb un rifle semiautomàtic Remington. Abans, també havia assassinat la seva mare.

Des d'aleshores, les famílies de les víctimes han fet un llarg camí per aconseguir justícia. L'any 2014 van denunciar Remington en un procés ple d'alts i baixos judicials per la immunitat federal que s'ofereix als fabricants d'armes als Estats Units.

Rètol de l'escola primària Sandy Hook, a Newtown, Connecticut
Rètol de l'escola primària Sandy Hook, a Newtown, Connecticut (Reuters/Carlo Allegri)


La publicitat de l'arma, clau judicial

El 2019, el Tribunal Suprem estatal va readmetre un procés centrat en la publicitat de l'arma que va utilitzar Lanza.

Els advocats de les famílies van argumentar que els anuncis del rifle semiautomàtic que va utilitzar Lanza, el Bushmaster AR-15, van violar la legislació estatal, perquè es dirigia a consumidors civils però, per les característiques de l'arma, només era adequada per a personal militar i policial.

Quan la firma de capital d'inversió Cerberus va comprar Remington el 2007, va llançar una campanya agressiva que va impulsar les vendes de l'AR-15 gràcies l'emplaçament de producte en videojocs de tir en primera persona.

Les vendes van passar de 100.000 unitats de rifles AR-15 el 2005 a dos milions el 2012.

L'AR-15 que va utilitzar Adam Lanza és també l'arma que es va utilitzar en les matances de Las Vegas el 2017 i Parkland el 2018.


Una massacre que va commocionar el país

La matança de Sandy Hook va commocionar el país i va reobrir el debat sobre el control d'armes als Estats Units i la responsabilitat que es pot exigir als fabricants quan hi ha alguna tragèdia.

Però, tot i la commoció, els tirotejos massius han continuat. Un estudi governamental sobre les matances causades per armes de foc entre 1966 i 2019 indica que més de la meitat han succeït després de l'any 2000 i un 20% entre 2010 i 2019.

Una llei federal de 2005, però, atorga als fabricants d'armes una àmplia immunitat davant de possibles demandes de familiars de víctimes.

La mare i la germana de Rachel D'Avino, una de les persones assassinades a l'escola Sandy Hook
La mare i la germana de Rachel D'Avino, una de les persones assassinades a l'escola Sandy Hook (Reuters/Carlo Allegri)
La mare de Benjamin Wheeler, una de les víctimes a Sandy Hook, mostra un medalló amb una imatge del seu fill
La mare de Benjamin Wheeler, una de les víctimes a Sandy Hook, mostra un medalló amb una imatge del seu fill (Reuters/Carlo Allegri)
ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut