Carrer del centre de Manresa on van tenir lloc els fets (ACN)

Acaba el judici per violació múltiple d'una menor a Manresa: demanen 55 anys per a cada acusat

La Fiscalia els demana també 10 anys de llibertat vigilada per quatre delictes d'agressió sexual, un com a autor i tres com a cooperadors necessaris
TEMA:
Agressió sexual

Els quatre acusats d'haver violat per torns una menor a Manresa el juliol del 2019 han declarat aquest dilluns al judici, a l'Audiència de Barcelona. Tots ells, menys un, han negat haver mantingut relacions sexuals amb la noia, de 17 anys.

El que sí que ho ha admès ha dit que les relacions van ser "consentides". "Ella volia, jo també volia, ja està", ha dit, afegint que la víctima no va oferir "cap tipus de resistència".

Un dels acusats ha entrat en contradiccions a preguntes de la fiscal. Ha dit que va marxar del pis per anar a una discoteca i que, en tornar, a les sis del matí, va deixar el telèfon a la víctima perquè truqués als serveis d'emergència. Els registres telefònics, però, diuen que la trucada va ser a les 4 de la matinada.

Els altres dos acusats han mantingut que ni tan sols van parlar amb la víctima.

Aquestes declaracions contrasten amb el testimoni de la noia, que va relatar amb molta duresa al judici que els acusats la van violar per torns i que ella va oferir resistència, però no va poder evitar-ho. També va explicar les seqüeles psicològiques que els fets li han comportat.

En la seva declaració a l'octubre va dir que té "pensaments suïcides i de fer-se mal constantment" i va qualificar la seva vida de "puta porqueria". "M'he engreixat 40 quilos en un any i mig per l'ansietat d'estar a la meva habitació sense poder sortir. No tinc contacte amb les meves amistats per la depressió i el malestar. Tinc moltíssims atacs de pànic", va explicar.


55 anys de presó 

Els fets van passar el 13 de juliol del 2019, quan la víctima va anar a casa dels acusats a sopar i "fer temps" abans d'anar a una festa. Els acusats li van oferir alcohol i haixix i després la van violar per torns, segons la Fiscalia. 

El judici ha quedat aquest dilluns vist per a sentència. Els acusats, que estan en presó preventiva des que els van detenir l'endemà dels fets, han declarat amb la cara tapada.

La Fiscalia demana  55 anys de presó i 10 de llibertat vigilada per a cadascun d'ells per quatre delictes d'agressió sexual, un com a autor i tres com a cooperadors necessaris de les violacions perpetrades pels altres, un dels quals en grau de temptativa.


Una altra violació en grup va quedar en abusos

L'Audiència de Barcelona va condemnar l'octubre del 2019 cinc processats per una violació múltiple a una menor de 14 anys l'any 2016, també a Manresa, a penes d'entre 10 i 12 anys de presó per abús sexual.

Considerava que no hi va haver intimidació ni violència perquè la noia estava inconscient després d'haver consumit alcohol i marihuana en una festa.

El cas va reobrir el debat sobre la distinció penal entre abús i violació, que estava a l'ordre del dia després de la violació grupal als Sanfermines de Pamplona. El moviment feminista va organitzar protestes arreu de l'Estat espanyol com a rebuig de la decisió judicial.

La Fiscalia, que ho considerava agressió sexual i no abús, ho va recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que no va acceptar-ho. 

Al març es va saber que finalment ni la Fiscalia ni l'acusació particular recorrerien la decisió al Tribunal Suprem, que al seu dia sí que va elevar les penes als condemnats per la violació múltiple dels Sanfermines, en apreciar intimidació ambiental sobre la víctima.

Arran de l'alarma social i les reivindicacions feministes en casos previs, el Consell de Ministres va aprovar finalment al juliol una nova llei segons la qual tot acte sexual sense consentiment és considerat una agressió.

ARXIVAT A:
Agressió sexual
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut