Els tres acusats, arribant a l'Audiència de Barcelona acompanyats d'una familiar (ACN / Gemma Aleman)
Tres dels acusats arribant a l'Audiència de Barcelona acompanyats per una familiar (ACN / Gemma Aleman)

El TSJC no accepta que la violació en grup de Manresa fos agressió sexual i manté abús

El tribunal rebutja la petició de la víctima, que havia demanat que el cas es considerés com una agressió sexual

Actualitzat

En el cas de la violació múltiple a una menor a Manresa l'any 2016, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha rebutjat la petició de la víctima perquè el cas sigui considerat com una agressió sexual.

El tribunal referma la sentència de l'Audiència de Barcelona de l'octubre del 2019, que va considerar-ho un delicte d'abús. L'Audiència va considerar provades l'actuació grupal i la intimidació ambiental i va condemnar cinc dels acusats, dos a penes de 12 anys de presó i tres més a 10 anys. Els altres dos acusats van ser absolts.

Un dels tres magistrats del tribunal ha votat a favor d'elevar el delicte a agressió sexual. Els condemnats estan en llibertat fins que la sentència sigui ferma. Dos d'ells han desaparegut i hi ha una ordre de recerca i captura contra ells.

 

Manifestació a Manresa de suport a la víctima, el dia que es va conèixer la sentència
Manifestació a Manresa de suport a la víctima, el dia que es va saber la sentència (ACN / Laura Busquets)

 

Indemnització de 60.000 euros

El tribunal ha elevat la indemnització que els condemnats hauran de pagar a la víctima: inicialment, l'Audiència de Barcelona la va fixar en 12.000 euros, i ara el TSJC l'ha elevat a 60.000 euros.

Els fets van passar durant una festa privada en una fàbrica abandonada de Manresa, el 26 d'octubre del 2016, quan la noia tenia 14 anys. Durant el judici, la noia va declarar que creia que els ara condemnats l'havien drogat i que un d'ells va mostrar-li una pistola per espantar-la.

La sentència, però, no va tenir en compte la declaració de la víctima perquè el tribunal va considerar provat que no recordava els fets. Sí que es va valorar la declaració d'una amiga de la víctima.

A partir de totes dues declaracions, l'Audiència va determinar que havia quedat provat que la víctima estava en estat d'inconsciència, de manera que no va poder oposar resistència. Per tant, el tribunal va assegurar que no va ser necessari exercir violència o intimidació.

De fet, el Codi Penal tipificava com a abús sexual no consentit, i no pas com a agressió, qualsevol violació a una víctima que estigui inconscient. Amb la llei del "només sí és sí", aprovada el mes de març pel Consell de Ministres, s'elimina la diferència entre abús i violació, i cap agressió sexual estarà condicionada a la intimidació i la violència.

 

 

 

ARXIVAT A:
TSJCAgressió sexualJudicialViolència masclista
Anar al contingut