Introduint la papereta a l'urna en un col·legi electoral de Lleida, a les municipals del 26M del 2019 (ACN/Laura Alcalde)

14F i Covid: en quins escenaris el govern proposa celebrar o ajornar les eleccions

El document de treball de la Generalitat sobre els comicis al Parlament preveu que, en una situació com l'actual, es faran els comicis, però en la de fa 11 dies, no
Paula Florit Gomila / Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Eleccions Parlament Catalunya 2021

La Generalitat planteja que les eleccions al Parlament previstes per al 14 de febrer se celebrin sempre que estiguem en una situació epidemiològica corresponent, com a mínim, al tram 1 de la desescalada.

 

En el document de treball del govern sobre l'horitzó electoral, al qual ha tingut accés TV3, s'estableixen dos escenaris possibles en què s'ajornarien els comicis:

-el primer, és en cas de confinament total, la situació més extrema de la pandèmia.

-el segon és el que anomena aturada, que es podia assimilar a la situació de prèvia a l'inici de la desescalada, amb "restricció absoluta d'activitats socials en amplis espais i sectors i aforaments molt limitats a la resta (per sota del 50%)". És a dir que, si tornem a una situació de bars, restaurants, teatres i cinemes tancats, no es podran fer les votacions. O el que és el mateix: les eleccions es podrien fer en un dia com avui, però no si estiguéssim en la situació de fa 11 dies.

 

 


A partir del tram 1, eleccions el 14 de febrer

En la resta d'escenari previstos -són 7, corresponents als trams 1, 2, 3, 4 i la nova normalitat, amb 3 horitzons possibles- es planteja que pugui votar tot els cens, però amb mesures de prevenció que varien segons la situació de la pandèmia.

Suposant que Catalunya estigui en el tram 1 -l'actual i que s'ha prorrogat 15 dies més per l'empitjorament de les dades-, es preveuen mesures "molt estrictes" en locals electorals, mesures de vot extraordinàries "generalitzades" i limitacions "estrictes" en els actes.

En cas que haguem pogut avançar fins al tram 3, es preveuen mesures "estrictes" als locals electorals, limitacions "estrictes" en els actes segons l'afectació territorial i mesures de vot extraordinàries "puntuals en cas d'afectacions molt localitzades". En aquest tram 3, a Catalunya no hi haurà confinaments perimetrals i la mobilitat serà lliure, excepte en la franja nocturna, pel toc de queda. Les reunions seran de 10 persones com a màxim i la majoria d'activitats socials tindran aforaments del 50% o més.

L'escenari més optimista és el de normalitat, en què hi ha vacuna i normalitat sanitària i no s'estableix cap afectació ni protocol electoral derivat de la Covid-19.

 

Mesures diferents per a unes eleccions amb pandèmia

La Generalitat ha elaborat sis protocols per regular tots els aspectes del procés electoral.

Un dels documents proposa dividir les votacions en franges horàries, perquè les tres primeres hores ho facin els col·lectius de risc, durant el gruix de la jornada les persones que no pertanyin a grups vulnerables o en quarantena i, a última hora, els contagiats, contractes estrets i sospitosos, amb un permís i amb el material de protecció corresponent per als membres de la mesa. 

 

El conseller d'Afers Exteriors i Transparència, Bernat Solé, va afirmar la setmana passada que el 14F es podria votar "sense sortir de casa", amb un certificat digital i la intervenció d'un funcionari de Correus, i que es facilitaria el vot per correu. En aquest cas, no caldrà anar a una oficina de Correus, sinó que el funcionari custodiarà el vot. Això permetrà que una persona en quarantena pugui votar sense desplaçar-se. 

Abans ja es va anunciar que no es votaria als col·legis habituals, sinó en pavellons o espais amplis, per evitar les aglomeracions i facilitar la ventilació. Aquesta i altres mesures estan incloses al protocol que es va fer públic a principis de novembre.

El govern recomana portar preparat el sobre i la papereta des de casa i descarta un segon dia de votacions pel cost organitzatiu i logístic i perquè requeriria modificar la Llei Electoral -Catalunya encara no en té de pròpia- en un temps rècord. 

També s'ha preparat una guia sobre les mesures de prevenció en la campanya electoral. 
 

Els documents s'han remès als parlamentaris i es discutiran en una cimera aquest divendres a les 12 del migdia al Parlament. 

La Generalitat proposa que el 15 de gener es faci una "primera avaluació dels escenaris epidemiològics del període electoral" i que es vagin revisant cada 7 dies com a màxim.

També fixa la creació d'una taula de partits per informar de l'evolució de la pandèmia i com afecta els preparatius de les eleccions. Les actes seran públiques i es publicaran al web parlament2021.cat.

 

Una campanya diferent

No només el dia de les eleccions vindrà marcat per la Covid, sinó també tota la campanya electoral. La dels comicis al Parlament serà una campanya sense picades de mans, banderes o pancartes. Tampoc hi haurà abraçades, petons, passejades entre el públic o selfies:

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021 Coronavirus Covid-19 Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut