• Via llibre - capítol 63: Especial John Irving
  Veure vídeo

  Via llibre - capítol 63: Especial John Irving

  "Via llibre" dedica el programa a l'escriptor nord-americà John Irving. Es valora l'última novel.la, "En una sola persona", la que fa número tretze de la seva carrera, parla d'aspectes personals de la seva vida, de la seva trajectòria literària i també la cinematogràfica, on va guanyar un Oscar al millor guió per "Les normes de la casa de la sidra".

  "Via llibre" dedica el programa a l'escriptor nord-americà John Irving. Es valora l'última novel.la, "En una sola persona", la que fa número tretze de la seva carrera, parla d'aspectes personals de la seva vida, de la seva trajectòria literària i també la cinematogràfica, on va guanyar un Oscar al millor guió per "Les normes de la casa de la sidra".

 • Via llibre - capítol 62: Salvador Espriu
  Veure vídeo

  Via llibre - capítol 62: Salvador Espriu

  Tanquem el dia de Sant Jordi recordant una figura essencial, Salvador Espriu.

  Ho fem, primer, a través de Raimon. Fa cinquanta anys, el c
  antant valencià va visitar per primer cop Espriu a casa seva. Li volia cantar el primer poema seu que havia musicat: "Cançó de capvespre". No seria l'últim. Raimon recordarà amb nosaltres aquella trobada i repassarem plegats la seva trajectòria.

  Parlem també amb Agustí Pons, autor de la biografia "Espriu transparent", que ens acosta a l'obra del poeta i al seu vessant més social i personal. Ens trobem amb ell a Arenys de Mar, al Centre d'Estudis i Documentació Salvador Espriu, que conté un important fons sobre l'escriptor.

  I "lletratem" Maria del Mar Bonet, que presenta el disc "Fira encesa", on musica poemes del poeta Bartomeu Rosselló-Pòrcel, amic d'Espriu i de qui també celebrem el centenari.

  Tanquem el dia de Sant Jordi recordant una figura essencial, Salvador Espriu. Ho fem, primer, a través de Raimon. Fa cinquanta anys, el cantant valencià va visitar per primer cop Espriu a casa seva. Li volia cantar el primer poema seu que havia musicat: "Cançó de capvespre". No seria l'últim. Raimon recordarà amb nosaltres aquella trobada i repassarem plegats la seva trajectòria. Parlem també amb Agustí Pons, autor de la biografia "Espriu transparent", que ens acosta a l'obra del poeta i al seu vessant més social i personal. Ens trobem amb ell a Arenys de Mar, al Centre d'Estudis i Documentació Salvador Espriu, que conté un important fons sobre l'escriptor. I "lletratem" Maria del Mar Bonet, que presenta el disc "Fira encesa", on musica poemes del poeta Bartomeu Rosselló-Pòrcel, amic d'Espriu i de qui també celebrem el centenari.

 • Via llibre - capítol 61: Apostes de Sant Jordi
  Veure vídeo

  Via llibre - capítol 61: Apostes de Sant Jordi

  "Via llibre" s'avança a la diada de Sant Jordi. Quan falta una setmana per a la gran festa del llibre, el programa del 33 vol preparar els espectadors i donar pistes sobre les obres que poden comprar.

  Per això ha demanat a tres crítics literaris que muntin una paradeta al més pur estil de Sant Jordi (senyera inclosa) i que assessorin els espectadors. Parlen, primer, dels llibres que ells creuen que seran els grans èxits d'aquest dia, fan una valoració de com creuen que serà aquest any i acaben fent recomanacions personals. A més, descobreixen petits tresors que no es troben massivament a tot arreu, però que hi seran i que val la pena conèixer.

  "Via llibre" s'avança a la diada de Sant Jordi. Quan falta una setmana per a la gran festa del llibre, el programa del 33 vol preparar els espectadors i donar pistes sobre les obres que poden comprar. Per això ha demanat a tres crítics literaris que muntin una paradeta al més pur estil de Sant Jordi (senyera inclosa) i que assessorin els espectadors. Parlen, primer, dels llibres que ells creuen que seran els grans èxits d'aquest dia, fan una valoració de com creuen que serà aquest any i acaben fent recomanacions personals. A més, descobreixen petits tresors que no es troben massivament a tot arreu, però que hi seran i que val la pena conèixer.

 • Via llibre - capítol 60: Herois
  Veure vídeo

  Via llibre - capítol 60: Herois

  Els herois com a personatges literaris és el tema de què tracta "Via llibre", el programa literari del 33. El primer heroi protagonista és un dels més famosos, un superheroi, sense discussió, que ara fa 75 anys: Superman. Per celebrar-ne l'aniversari, el programa li fa un petit homenatge, amb un repàs de la seva trajectòria que va més enllà dels còmics. No és cap ocell, no és cap avió, és... Superman.
  D'un heroi es passa a una parella, en aquest cas d'antiherois: Mortadel·lo I Filemó, que tot i no haver arribat encara als 75 anys són igualment mítics a casa nostra. En parla el seu creador, Francisco Ibáñez, que n'acaba de publicar l'última aventura, "Espies". Escrita abans que saltés l'escàndol de les escoltes, té uns paral·lelismes amb la realitat més que sorprenents.
  I després, una altra categoria d'herois, els quotidians. Són els preferits d'Albert Espinosa, que els ha triat com a protagonistes de "Polseres vermelles", però també de les seves novel·les. Parla de l'última, "Brúixoles que busquen somriures perduts", que recrea un cop més el seu univers literari particular.
  Finalment, l'espai "El lletratat" l'ocupa Jaume Sisa.

  Els herois com a personatges literaris és el tema de què tracta "Via llibre", el programa literari del 33. El primer heroi protagonista és un dels més famosos, un superheroi, sense discussió, que ara fa 75 anys: Superman. Per celebrar-ne l'aniversari, el programa li fa un petit homenatge, amb un repàs de la seva trajectòria que va més enllà dels còmics. No és cap ocell, no és cap avió, és... Superman. D'un heroi es passa a una parella, en aquest cas d'antiherois: Mortadel·lo I Filemó, que tot i no haver arribat encara als 75 anys són igualment mítics a casa nostra. En parla el seu creador, Francisco Ibáñez, que n'acaba de publicar l'última aventura, "Espies". Escrita abans que saltés l'escàndol de les escoltes, té uns paral·lelismes amb la realitat més que sorprenents. I després, una altra categoria d'herois, els quotidians. Són els preferits d'Albert Espinosa, que els ha triat com a protagonistes de "Polseres vermelles", però també de les seves novel·les. Parla de l'última, "Brúixoles que busquen somriures perduts", que recrea un cop més el seu univers literari particular. Finalment, l'espai "El lletratat" l'ocupa Jaume Sisa.

 • Via llibre - capítol 59: Matriarcat
  Veure vídeo

  Via llibre - capítol 59: Matriarcat

  Aquesta setmana dediquem el programa al paper de les dones, a la seva figura en la societat i en la família. Parlarem de la transmissió que es fa de coneixement de generació en generació i de dona a dona, i del paper de les mares i de les àvies com a referent.

  Comencem entrevistant Carme Riera, que presenta "Temps d'innocència". Hi recull històries d'infantesa que l'escriptora relata pensant en la seva néta, i on es dibuixen les figures de la seva àvia i de la seva mare.

  Fem conversar les escriptores Blanca Busquets i Sílvia Soler, que presenten novetats. La primera ens parlarà de "La casa del silenci", una història de dues violinistes i les seves mares, una minyona i un director d'orquestra. I Sílvia Soler, de "L'estiu que comença", una història d'amistat entre dues mares embarassades, de l'herència que ensenya a viure la vida, que li va fer guanyar el Premi Ramon Llull.

  A més, "lletratem" l'Oriol Grau.

  Aquesta setmana dediquem el programa al paper de les dones, a la seva figura en la societat i en la família. Parlarem de la transmissió que es fa de coneixement de generació en generació i de dona a dona, i del paper de les mares i de les àvies com a referent. Comencem entrevistant Carme Riera, que presenta "Temps d'innocència". Hi recull històries d'infantesa que l'escriptora relata pensant en la seva néta, i on es dibuixen les figures de la seva àvia i de la seva mare. Fem conversar les escriptores Blanca Busquets i Sílvia Soler, que presenten novetats. La primera ens parlarà de "La casa del silenci", una història de dues violinistes i les seves mares, una minyona i un director d'orquestra. I Sílvia Soler, de "L'estiu que comença", una història d'amistat entre dues mares embarassades, de l'herència que ensenya a viure la vida, que li va fer guanyar el Premi Ramon Llull. A més, "lletratem" l'Oriol Grau.

 • Via llibre - capítol 58: Escala de veïns
  Veure vídeo

  Via llibre - capítol 58: Escala de veïns

  El "Via llibre" visita una escala de veïns molt particular, plena de lectors.
  Al primer, hi viu Mariscal. Sempre enfeinat, ocupat creant, l'hem
  convençut perquè passi pel "Lletratat" i ens descobreixi lectures apassionants.
  De camí cap al terrat, visitem l'actriu Montserrat Carulla i l'actor i director Josep Maria Pou, que també ens van obrir les portes de casa seva.
  I, a dalt de tot, al terrat, amb les teulades com a escenari, fem un homenatge al periodista i poeta Vicent Andrés Estellés, que va morir ara fa vint anys.

  El "Via llibre" visita una escala de veïns molt particular, plena de lectors. Al primer, hi viu Mariscal. Sempre enfeinat, ocupat creant, l'hem convençut perquè passi pel "Lletratat" i ens descobreixi lectures apassionants. De camí cap al terrat, visitem l'actriu Montserrat Carulla i l'actor i director Josep Maria Pou, que també ens van obrir les portes de casa seva. I, a dalt de tot, al terrat, amb les teulades com a escenari, fem un homenatge al periodista i poeta Vicent Andrés Estellés, que va morir ara fa vint anys.

 • Via llibre - capítol 57: Sacrifici
  Veure vídeo

  Via llibre - capítol 57: Sacrifici

  De vegades podem triar, i d'altres no. Però, fins i tot quan és voluntari, el sacrifici és dur. Exigeix renúncies i esforços, però l'acceptem. Perquè té un sentit, perquè ens ha de fer avançar, perquè ens farà aconseguir alguna cosa que considerem important. El que cal, sempre, és no perdre aquesta llum al final del camí.


  Màrius Serra explica a la seva darrera novel·la, "Plans de futur", el sacrifici de les dues cosines del matemàtic Ferran Sunyer. Autodidacte i tetraplègic, Sunyer va adquirir notorietat internacional en ple franquisme, però Serra es fixa sobretot en el seu entorn familiar, molt centrat en aquestes dues cosines que li van dedicar la vida.

  Recordem Roberto Bolaño en el desè aniversari de la seva mort. Bolaño era un escriptor que tenia una fe absoluta en la seva feina, i a qui no va fer res passar penúries econòmiques per tirar endavant la seva obra i dedicar-se, únicament, a escriure. Finalment, li arribaria el reconeixement amb "Los detectives salvajes", però ha estat la seva obra "2666", publicada després de la seva mort, la que li va donar un èxit definitiu, que no va poder assaborir.

  I lletratem l'actor Joan Pera.

  De vegades podem triar, i d'altres no. Però, fins i tot quan és voluntari, el sacrifici és dur. Exigeix renúncies i esforços, però l'acceptem. Perquè té un sentit, perquè ens ha de fer avançar, perquè ens farà aconseguir alguna cosa que considerem important. El que cal, sempre, és no perdre aquesta llum al final del camí. Màrius Serra explica a la seva darrera novel·la, "Plans de futur", el sacrifici de les dues cosines del matemàtic Ferran Sunyer. Autodidacte i tetraplègic, Sunyer va adquirir notorietat internacional en ple franquisme, però Serra es fixa sobretot en el seu entorn familiar, molt centrat en aquestes dues cosines que li van dedicar la vida. Recordem Roberto Bolaño en el desè aniversari de la seva mort. Bolaño era un escriptor que tenia una fe absoluta en la seva feina, i a qui no va fer res passar penúries econòmiques per tirar endavant la seva obra i dedicar-se, únicament, a escriure. Finalment, li arribaria el reconeixement amb "Los detectives salvajes", però ha estat la seva obra "2666", publicada després de la seva mort, la que li va donar un èxit definitiu, que no va poder assaborir. I lletratem l'actor Joan Pera.

 • Via llibre - capítol 56: Autoritat
  Veure vídeo

  Via llibre - capítol 56: Autoritat

  L'autoritat és una forma de poder, sovint associada a connotacions negatives. Però més enllà de dictadures i totalitarismes, l'autoritat pot ser un valor. Una autoritat educativa o intel·lectual, per exemple, és necessària. Dediquem el programa a reflexionar-hi.
  Ildefonso Falcones recull la pitjor cara de l'autoritat, la que retalla llibertats, a "La reina descalza". La nova novel·la de l'autor de "La catedral del mar" reuneix amistat, sexe, viatges, passió i venjança. És l'origen del flamenc en la Sevilla i el Madrid de mitjans del segle XVIII. I és, sobretot, un retrat de la situació oprimida en què vivia la comunitat gitana.
  També l'autoritat és present a "Nadie quiere saber", l'última novel·la d'Alicia Giménez-Bartlett, protagonitzada per la seva inspectora de capçalera, Petra Delicado. En parlarà amb el guanyador del darrer Premi Nadal, Sergio Vila-Sanjuán, que situa "Nadie quiere saber" a la Barcelona franquista dels anys 60.
  I lletratem un cantautor gens autoritari, Quimi Portet.

  L'autoritat és una forma de poder, sovint associada a connotacions negatives. Però més enllà de dictadures i totalitarismes, l'autoritat pot ser un valor. Una autoritat educativa o intel·lectual, per exemple, és necessària. Dediquem el programa a reflexionar-hi. Ildefonso Falcones recull la pitjor cara de l'autoritat, la que retalla llibertats, a "La reina descalza". La nova novel·la de l'autor de "La catedral del mar" reuneix amistat, sexe, viatges, passió i venjança. És l'origen del flamenc en la Sevilla i el Madrid de mitjans del segle XVIII. I és, sobretot, un retrat de la situació oprimida en què vivia la comunitat gitana. També l'autoritat és present a "Nadie quiere saber", l'última novel·la d'Alicia Giménez-Bartlett, protagonitzada per la seva inspectora de capçalera, Petra Delicado. En parlarà amb el guanyador del darrer Premi Nadal, Sergio Vila-Sanjuán, que situa "Nadie quiere saber" a la Barcelona franquista dels anys 60. I lletratem un cantautor gens autoritari, Quimi Portet.

 • Via llibre - capítol 55: Teatre
  Veure vídeo

  Via llibre - capítol 55: Teatre

  "Via Llibre" dedica el programa al teatre, un gènere que es veu més que no es llegeix. El programa de llibres del 33 aixeca el teló i ofereix una conversa entre una parella de luxe, en el marc del Teatre Lliure: el director Lluís Pasqual i el crític Marcos Ordóñez. Tots dos fan un repàs del panorama actual del teatre des de la seva experiència i coneixement amplíssims.
  Descobrim el nou planter de joves dramaturgs amb un guia excepcional: Toni Casares, director de la Sala Beckett. Dins d'una generació emergent, es donen a conèixer més a fons Carol López, Jordi Casanovas i Pau Miró.
  I l'actor Jordi Martínez fa una col·laboració especial en l'off del programa.

  "Via Llibre" dedica el programa al teatre, un gènere que es veu més que no es llegeix. El programa de llibres del 33 aixeca el teló i ofereix una conversa entre una parella de luxe, en el marc del Teatre Lliure: el director Lluís Pasqual i el crític Marcos Ordóñez. Tots dos fan un repàs del panorama actual del teatre des de la seva experiència i coneixement amplíssims. Descobrim el nou planter de joves dramaturgs amb un guia excepcional: Toni Casares, director de la Sala Beckett. Dins d'una generació emergent, es donen a conèixer més a fons Carol López, Jordi Casanovas i Pau Miró. I l'actor Jordi Martínez fa una col·laboració especial en l'off del programa.

 • Via llibre - capítol 54: Aventura
  Veure vídeo

  Via llibre - capítol 54: Aventura

  El dia a dia, les obligacions i la rutina deixen poc espai per a l'aventura, però, malgrat això, el desig hi és. Anar a llocs nous, viure altres vides, descobrir secrets amagats. Moltes coses que, segurament, no podrem fer si no és a través dels llibres.
  Això és el que li passa també a Lluís-Anton Baulenas. Li agradaria viure més aventures, però de moment es conforma de llegir-les i escriure-les. "Quan arribi el pirata i se m'emporti" és la seva darrera novel·la, que arriba amb un pirata metafòric, un ogre i un pobre home d'edat mitjana que es veurà ficat en una aventura per primera vegada a la vida.
  Macbeth i els homes llop apareixen a la conversa que mantenen els escriptors Francesc Puigpelat i Carles Terès. El primer publica "El retorn de Macbeth", on ens proposa viatjar a Escòcia i descobrir tots els enigmes que envolten aquesta nissaga shakespeariana. Carles Terès presenta "Licantropia", que ens porta al Matarranya i descobreix un antic secret que alterarà per sempre la plàcida vida del protagonista.
  I "lletratem" les Mamzelles, de la campanya "Envàs, on vas?".

  El dia a dia, les obligacions i la rutina deixen poc espai per a l'aventura, però, malgrat això, el desig hi és. Anar a llocs nous, viure altres vides, descobrir secrets amagats. Moltes coses que, segurament, no podrem fer si no és a través dels llibres. Això és el que li passa també a Lluís-Anton Baulenas. Li agradaria viure més aventures, però de moment es conforma de llegir-les i escriure-les. "Quan arribi el pirata i se m'emporti" és la seva darrera novel·la, que arriba amb un pirata metafòric, un ogre i un pobre home d'edat mitjana que es veurà ficat en una aventura per primera vegada a la vida. Macbeth i els homes llop apareixen a la conversa que mantenen els escriptors Francesc Puigpelat i Carles Terès. El primer publica "El retorn de Macbeth", on ens proposa viatjar a Escòcia i descobrir tots els enigmes que envolten aquesta nissaga shakespeariana. Carles Terès presenta "Licantropia", que ens porta al Matarranya i descobreix un antic secret que alterarà per sempre la plàcida vida del protagonista. I "lletratem" les Mamzelles, de la campanya "Envàs, on vas?".

 • Via llibre - capítol 53: Vides alienes
  Veure vídeo

  Via llibre - capítol 53: Vides alienes

  A "Via llibre" ens tornem tafaners i ens fixem en la vida dels altres. Qui no s'ha imaginat qui és, què fa o on va la persona que tenim asseguda davant al metro, o a l'autobús o a la feina? Per nosaltres, és un exercici més d'imaginació, per als escriptors, els altres esdevenen material literari.
  L'escriptor i periodista valencià Manuel Vicent ha trobat en la figura d'Adolfo Suárez la inspiració per al seu últim llibre, "El azar de la mujer rubia". Vicent crea un joc literari entre realitat i ficció en una novel·la que parla dels fets que van portar Suárez a ser president del govern d'Espanya, el 1976. Hi fa també una recreació de la Transició protagonitzada pel mateix Suárez, el rei Joan Carles, llavors príncep, i Carmen Díez de Rivera, la musa de la Transició.
  A la conversa, dos escriptors que parlen d'uns "altres" molt diferents. Per Llúcia Ramis, els altres són la seva pròpia família. A "Tot allò que una tarda morí amb les bicicletes", desgrana records i històries des de la ficció, però partint de la seva vivència real. Pablo Martín Sánchez, en canvi, parla d'un "altre" que no va conèixer, però que tenia el mateix nom que ell. El va descobrir navegant per internet, i partir d'aquí es va documentar per escriure "El anarquista que se llamaba como yo". Ens expliquen què els porta, en realitat, a parlar dels altres.
  I lletratem l'actor Eduard Fernández.

  A "Via llibre" ens tornem tafaners i ens fixem en la vida dels altres. Qui no s'ha imaginat qui és, què fa o on va la persona que tenim asseguda davant al metro, o a l'autobús o a la feina? Per nosaltres, és un exercici més d'imaginació, per als escriptors, els altres esdevenen material literari. L'escriptor i periodista valencià Manuel Vicent ha trobat en la figura d'Adolfo Suárez la inspiració per al seu últim llibre, "El azar de la mujer rubia". Vicent crea un joc literari entre realitat i ficció en una novel·la que parla dels fets que van portar Suárez a ser president del govern d'Espanya, el 1976. Hi fa també una recreació de la Transició protagonitzada pel mateix Suárez, el rei Joan Carles, llavors príncep, i Carmen Díez de Rivera, la musa de la Transició. A la conversa, dos escriptors que parlen d'uns "altres" molt diferents. Per Llúcia Ramis, els altres són la seva pròpia família. A "Tot allò que una tarda morí amb les bicicletes", desgrana records i històries des de la ficció, però partint de la seva vivència real. Pablo Martín Sánchez, en canvi, parla d'un "altre" que no va conèixer, però que tenia el mateix nom que ell. El va descobrir navegant per internet, i partir d'aquí es va documentar per escriure "El anarquista que se llamaba como yo". Ens expliquen què els porta, en realitat, a parlar dels altres. I lletratem l'actor Eduard Fernández.

 • Via llibre - capítol 52: Rigor
  Veure vídeo

  Via llibre - capítol 52: Rigor

  Diuen que la feina ben feta no té fronteres i no hi ha feina ben feta sense rigor ni exigència. De fet, totes dues coses es poden aplicar també a la vida quotidiana, són una manera de fer i, probablement, també de ser.

  El rigor és segurament una de les característiques que defineixen més el periodista Jaume Barberà. "Singulars" és un programa que treballa a partir de l'exigència i la responsabilitat. Barberà ho té clar, i ens ho explica durant una excursió per Collserola, on desgrana també les seves lectures imprescindibles.

  A la conversa, dos escriptors exigents i precisos. Mercè Ibarz ens presenta "Vine com estàs", un llibre sobre la memòria familiar i la personal. Toni Sala acaba de publicar dos llibres a la vegada. "Provisionalitat" presenta dos contes llargs on Sala proporciona al lector una identificació directa. I "Notes sobre literatura" és una revisió comentada sobre literatura i clàssics catalans.

  I lletratem també el cantant Lluís Gavaldà.

  Diuen que la feina ben feta no té fronteres i no hi ha feina ben feta sense rigor ni exigència. De fet, totes dues coses es poden aplicar també a la vida quotidiana, són una manera de fer i, probablement, també de ser. El rigor és segurament una de les característiques que defineixen més el periodista Jaume Barberà. "Singulars" és un programa que treballa a partir de l'exigència i la responsabilitat. Barberà ho té clar, i ens ho explica durant una excursió per Collserola, on desgrana també les seves lectures imprescindibles. A la conversa, dos escriptors exigents i precisos. Mercè Ibarz ens presenta "Vine com estàs", un llibre sobre la memòria familiar i la personal. Toni Sala acaba de publicar dos llibres a la vegada. "Provisionalitat" presenta dos contes llargs on Sala proporciona al lector una identificació directa. I "Notes sobre literatura" és una revisió comentada sobre literatura i clàssics catalans. I lletratem també el cantant Lluís Gavaldà.

 • Via llibre - capítol 51: El llegat
  Veure vídeo

  Via llibre - capítol 51: El llegat

  El llegat, allò que ens deixen com un tresor les persones que ens han precedit. La voluntat de deixar, de transmetre coses, d'aprendre del que ens arriba. A tot això dediquem el programa.
  Comencem amb Montserrat Carulla, que deixa la seva trajectòria com a llegat i referent per a molts actors i actrius, però també un llegat de vida, una manera de pensar i fins i tot d'entendre el país. I el deixa per escrit, amb retalls de la seva vida concentrats a "El record és un pont al passat". Ens rep a casa seva per parlar-nos-en.
  L'escriptor Xavier Bru de Sala s'ha trobat amb una gran responsabilitat: Comissari de l'any Espriu, recull i vol fer arribar a tothom el llegat de l'escriptor i poeta català. Literatura i pensament d'un home compromès.
  I si comencem amb Montserrat Carulla, tanquem el programa amb la seva filla: lletratem Vicky Peña.

  El llegat, allò que ens deixen com un tresor les persones que ens han precedit. La voluntat de deixar, de transmetre coses, d'aprendre del que ens arriba. A tot això dediquem el programa. Comencem amb Montserrat Carulla, que deixa la seva trajectòria com a llegat i referent per a molts actors i actrius, però també un llegat de vida, una manera de pensar i fins i tot d'entendre el país. I el deixa per escrit, amb retalls de la seva vida concentrats a "El record és un pont al passat". Ens rep a casa seva per parlar-nos-en. L'escriptor Xavier Bru de Sala s'ha trobat amb una gran responsabilitat: Comissari de l'any Espriu, recull i vol fer arribar a tothom el llegat de l'escriptor i poeta català. Literatura i pensament d'un home compromès. I si comencem amb Montserrat Carulla, tanquem el programa amb la seva filla: lletratem Vicky Peña.

 • Via llibre - capítol 48: Detectius
  Veure vídeo

  Via llibre - capítol 48: Detectius

  "Via llibre" segueix la pista dels detectius a la literatura, que són tan literaris en la seva activitat que han estat l'origen d'un gènere. Des dels primers detectius, com ara Sherlock Holmes o Miss Marple, aquesta figura ha evolucionat molt i ha donat lloc a fenòmens com la literatura negra escandinava.

  En el programa parla Andreu Martín, guanyador de l'últim Premi Crims de Tinta amb "Societat negra" i creador, amb Jaume Ribera, del ja emblemàtic detectiu Flanagan.

  A l'espai de conversa, dos experts en la matèria ens il·lustren sobre l'evolució d'aquesta figura. D'una banda, Paco Camarasa, comissari de la Bcnegra i propietari de la llibreria de referència Negra i Criminal. De l'altra, Lilian Neuman, crítica literària especialitzada en novel·la negra de "La Vanguardia".

  I comptem amb l'últim guanyador del premi Planeta, Lorenzo Silva. A "La marca del meridiano", presenta una altra investigació dels seus ja coneguts guàrdies civils Bevilacqua i Chamorro.

  "Via llibre" segueix la pista dels detectius a la literatura, que són tan literaris en la seva activitat que han estat l'origen d'un gènere. Des dels primers detectius, com ara Sherlock Holmes o Miss Marple, aquesta figura ha evolucionat molt i ha donat lloc a fenòmens com la literatura negra escandinava. En el programa parla Andreu Martín, guanyador de l'últim Premi Crims de Tinta amb "Societat negra" i creador, amb Jaume Ribera, del ja emblemàtic detectiu Flanagan. A l'espai de conversa, dos experts en la matèria ens il·lustren sobre l'evolució d'aquesta figura. D'una banda, Paco Camarasa, comissari de la Bcnegra i propietari de la llibreria de referència Negra i Criminal. De l'altra, Lilian Neuman, crítica literària especialitzada en novel·la negra de "La Vanguardia". I comptem amb l'últim guanyador del premi Planeta, Lorenzo Silva. A "La marca del meridiano", presenta una altra investigació dels seus ja coneguts guàrdies civils Bevilacqua i Chamorro.

 • Via llibre - capítol 47: La frontera
  Veure vídeo

  Via llibre - capítol 47: La frontera

  Fronteres físiques, morals, visibles, invisibles. Vivim envoltats de fronteres, de les que ens imposen i de les que ens posem nosaltres mateixos. En parlem amb Patrícia Gabancho, que va deixar Buenos Aires per instal·lar-se a Catalunya i que presenta la novel·la "La néta d'Adam". En aquesta obra, guanyadora del Premi Prudenci Bertrana, hi explica el retorn ficcionat, però molt autobiogràfic, a l'Argentina després de la mort de la mare de la protagonista.

  També parlen de la frontera dos escriptors que finalment hi han trobat el seu lloc. Lolita Bosch, mexicana d'adopció, conversa amb el psicòleg i escriptor Saïd el-Kadaoui, marroquí, que va arribar a Catalunya amb set anys. Tots dos expliquen de quina manera la seva experiència personal ha quedat reflectida en la seva producció literària.

  Fem passar l'actriu Rosa Novell pel "Lletratat".

  Fronteres físiques, morals, visibles, invisibles. Vivim envoltats de fronteres, de les que ens imposen i de les que ens posem nosaltres mateixos. En parlem amb Patrícia Gabancho, que va deixar Buenos Aires per instal·lar-se a Catalunya i que presenta la novel·la "La néta d'Adam". En aquesta obra, guanyadora del Premi Prudenci Bertrana, hi explica el retorn ficcionat, però molt autobiogràfic, a l'Argentina després de la mort de la mare de la protagonista. També parlen de la frontera dos escriptors que finalment hi han trobat el seu lloc. Lolita Bosch, mexicana d'adopció, conversa amb el psicòleg i escriptor Saïd el-Kadaoui, marroquí, que va arribar a Catalunya amb set anys. Tots dos expliquen de quina manera la seva experiència personal ha quedat reflectida en la seva producció literària. Fem passar l'actriu Rosa Novell pel "Lletratat".

Anar al contingut