Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Les cicatrius d'una llegenda al "Sense Ficció"

Tina Turner: "Vivia una vida de mort. Jo no existia, però vaig sobreviure"

"Tina" és un retrat íntim, dur i revelador de la vida de la llegendària Tina Turner. Estrenat al Festival de Cinema de Berlín, el documental exposa la capacitat de resiliència i l'energia inesgotable d'una artista que va saber reinventar-se musicalment mil cops i va aconseguir sobreviure a una vida marcada pels abusos.

Tina Turner es defineix ella mateixa com una "noia dels camps de cotó" que volia arribar ben lluny. Ho va aconseguir, però després de superar infinits obstacles i una vida plena d'abusos, batalles i solitud.

"Tenia un somni: ser la primera cantant de rock-and-roll negra que ompliria els estadis com els Stones."

 

Un infern físic i mental

Sobre la vida de Tina Turner s'ha escrit una autobiografia, s'ha fet una pel·lícula i un musical i s'han escrit innombrables articles, però el documental "Tina", dirigit per Dan Lindsay i T. J. Martin, és un retrat íntim inèdit de la carrera d'aquesta llegenda de la història de la música, un homenatge a una dona incansable, combativa, que va saber ressorgir de l'infern i prendre el control de la seva vida.

"Vivia una vida de mort. Jo no existia, però vaig sobreviure. Quan vaig marxar ja no vaig tornar enrere."

 

Els orígens: Tina i Ike Turner com a parella musical i sentimental ("Tina")


Tina Turner no va estudiar música ni dansa, tenia un talent "natural" i espontani que va saber explotar el seu primer marit, el músic Ike Turner, que li va posar el seu nom artístic i la va maltractar durant dues dècades. El documental mostra com el trauma no desapareix mai del tot, encara que la protagonista és una supervivent que ha servit d'exemple i inspiració a moltes altres dones víctimes d'abusos.

 


"Em va pegar i després em va fer anar al llit per fer sexe amb mi. Jo em sentia tota inflada. Va ser l'inici de les tortures. Tenia una por insana d'aquell home."

 

L'únic que Tina va voler conservar d'Ike Turner va ser el seu nom artístic ("Tina")

 

La porta de fugida

Els directors de "Tina" admeten que els va sorprendre com, ja amb 81 anys, amb un matrimoni feliç i una vida en pau a Suïssa, el trauma dels abusos de què va ser víctima per part del seu primer marit encara perviu. El documental, dividit en cinc parts no cronològiques, explica també com, a través del budisme i després d'un o més intents de suïcidi, la cantant va trobar una sortida.

 

"El budisme va ser una escapatòria, perquè vaig canviar la manera d'afrontar les situacions. Connectes amb l'univers i t'alliberes mentalment."

 

Tina i Ike Turner en un xou televisiu ("Tina")


Aquest alliberament va culminar amb el divorci d'Ike Turner, de qui no va voler conservar res del que havien aconseguit treballant junts, tret del seu nom artístic. Amb la separació, Tina no es va poder desempallegar de l'estigma dels maltractaments. Per desfer aquesta eterna associació que feien sobretot els mitjans de comunicació, va explicar els abusos en una entrevista concedida a la revista People el 1981.
Lluny d'aconseguir superar el tema i poder començar a oblidar, el seu passat la va seguir marcant. Només va poder superar-ho un cop Ike Turner va morir i ella va entendre que havia estat una persona malalta.

Tina no va estudiar música ni dansa, tenia un talent natural ("Tina")


Violència ja en la infància

Anna Mae Bullock (Tina) va néixer a Nutbush, Tennessee, filla de grangers del cotó. La seva mare, víctima ella també de maltractaments per part del pare, va marxar de casa i no va tornar a buscar els fills mai.

"Vaig entendre com l'estimava quan vaig començar a odiar-la. Va marxar de casa i ho entenc, però ens hauria d'haver vingut a buscar i no ho va fer."

 

Anna Mae Bullock (Tina) i la seva mare ("Tina")

 

És la primera gran ferida de Tina Turner, que va arrossegar la sensació d'abandonament i solitud tota la vida.

"Ella no em volia, no volia ser mare, tot i que li agradava el meu èxit. Però jo actuava amb ella com si m'estimés."


Tina reconeix que ella tampoc es va poder ocupar dels seus fills com li hauria agradat ni cobrir les seves necessitats, perquè va prioritzar la seva carrera musical, que finalment va ser meteòrica, reconvertida ja en una estrella del pop i omplint els estadis com sempre havia somiat.

Reconvertida en estrella del pop, Tina va culminar la seva carrera meteòrica ("Tina")

 

Tina ha guanyat dotze premis Grammy ("Tina")

 

La calma del camí fet

En l'entrevista que trena tot el documental, Tina Turner fa una reflexió pausada de tot el camí fet, ja des de la calma de la vellesa i la satisfacció d'haver trobat l'amor vertader que va buscar desesperadament tota la vida, el del seu actual marit, Erwin Bach, amb qui viu a Suïssa.

 

Tina Turner acompanyada del seu actual marit, Erwin Bach, i la seva amiga Oprah Winfrey ("Tina")

Després de 100 milions de còpies venudes, de dotze premis Grammy i de ser considerada una llegenda de la música de tots els temps, Tina ha estat capaç de trobar la pau, perdonar i reconciliar-se, també davant de la pantalla, amb el seu passat turbulent.

"He tingut una vida d'abusos i no hi ha cap altra manera d'explicar la història. S'ha d'acceptar."

 

Tina ha pogut finalment reconciliar-se amb el seu passat ("Tina")

 

Fitxa tècnica

Direcció: Dan Lindsay i TJ Martin

Direcció de producció: Simon Chinn i Jonathan Chinn

Producció: Diane Becker

Direcció de fotografia: Megan Stace i Dimitri Karakatsanis

Edició: Carter Gunn, TJ Martin i Taryn Gould

 

"Tina" és una producció d'Universal Pictures en associació amb Altitude Film Entertainment i Media Finance Capital produïda per Lightbox Productions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut