Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La increïble vida del músic Xavier Cugat

"Sexe, maraques i chihuahues"

Xavier Cugat és l'únic català amb quatre estrelles al Passeig de la Fama de Hollywood Boulevard. La seva biografia està plena d'amors passatgers, mafiosos, cotxes luxosos i grans pel·lícules musicals

Xavier Cugat va tenir una vida de cinema i va ser una personatge omnipresent. Celebritat de Hollywood, envoltat d'estrelles, fama, diners i dones maques, va participar en nombroses pel·lícules i com a músic va ser molt prolífic, amb una discografia gairebé inabastable. Es va prodigar a la televisió i les seves fotos i caricatures apareixien sovint en diaris i revistes.

Al cinema, no només hi va posar la banda sonora amb les seves orquestres, sinó que també hi va aparèixer com a actor i, fins i tot, com a director. Al seu innegable talent musical com a arranjador i director d'orquestra cal afegir-hi la seva capacitat com a caçatalents, tant de músics que incorporava a les seves orquestres com amb les figures femenines -ballarines i cantants- que situava al centre de l'escenari per atraure la càmera i captar els primers plans en les pel·lícules.

 

Pel·lícula "Susana y yo" d'Enrique Cahen Salaberry, 1957("Sexe, maraques i chihuahues", de Diego Mas)

 

Es va casar diverses vegades, va ser el primer a fer-ho en el Caesar's Palace de Las Vegas i se li atribueixen nombroses relacions. Seductor i manipulador, sempre s'ha dit que la màfia li va arreglar els papers de dues menors amb qui es va casar.

Va popularitzar la música llatinoamericana prefigurant una idea modèlica i una manera de tocar-la -brillant, acolorida, alegre, festiva, rítmica i sensual- que es convertiria en un arquetipus. Aquesta versió hollywoodiana va ser criticada per infidel a les seves arrels i a la complexitat de les seves fonts sonores, però la seva influència perdura encara avui en els èxits de la música popular anomenada llatina. I va obrir el camí a Esquivel, Pérez Prado, Celia Cruz i Fania All Stars, Tito Puente, Gloria Stefan, JLO i a la Shakira de Mambo Bambo Mix.

Cugat –com Dalí- és un personatge warholià ‘avant la lettre', que va convertir la seva imatge en una marca que va saber vendre amb gran èxit al son de les maraques amb concerts, gales, discos i el seu propi marxandatge: pipes, camises, restaurants, caricatures, serigrafies, torrons amb gust a papaia o mango i gossets chihuahua.

El documental "Sexe, maraques i chihuahues" es va estrenar el 20 de setembre del 2016 al programa "Sense ficció" de TV3. Amb una audiència de 458.000 espectadors i una quota del 16,7 %, va liderar la seva franja d'emissió i va ser el quart programa més vist del dia.

 

Documental interactiu

 

 

Webdoc "Sexe, maraques i chihuahues. La increïble vida de Xavier Cugat"

 

 

El webdoc "Sexe, maraques i chihuahues. La  increïble vida de Xavier Cugat" proposa un recorregut interactiu per la prolífica vida del polifacètic músic a partir dels seus amors i ritmes caribenys. S'hi podrà navegar de tres maneres diferents: descobrint les etapes seqüencials de la seva vida, a partir de les notes musicals que conformen la seva partitura personal --i que ens situen en anys significatius-- i explorant cada bloc relacionat amb un dels seus grans amors. Des de l'etapa d'infantesa fins a Rita Montaner i els ritmes cubans; des de Carmen Castillo fins a Lorraine Allen o als seus amors més profunds --Abbe Lane i Charo Baeza-- fins a l'epíleg final, el documental web és una invitació a fer un apassionant viatge pel segle XX a través de fotografies, vídeos, pel·lícules, dibuixos, caricatures, anècdotes i sobretot música, un segle que va iniciar i gaudir Xavier Cugat des del seu naixement, l'1 de gener de 1900.

 

Premis
Millor Documental DO Girona DOC, Festival de Cinema de Girona, 2017
Millor Banda Sonora de Xavier Cugat DO Girona DOC, Festival de Cinema de Girona, 2017


Festivals (selecció)
Festival de Màlaga 2016, "Secció especial documental"
DocsBarcelona 2016
Krakow Film Festival DocfilmMusic, Cracòvia, Polònia, 2016
DocumentaMadrid 2016
Cinespaña, Festival de Cinema Espanyol, Tolosa, França, 2016
Cine Horizontes, Festival de Cinema Espanyol, Marsella, 2017

 

Fitxa tècnica
Direcció i guió: Diego Mas Trelles
Producció: Albert Solé
Producció executiva: Jordi Ambròs
Producció delegada: Joan Pavon
Direcció de fotografia: Raúl Cuevas
Muntatge: Iria Sanjurjo
Cap de producció: Gemma Rodríguez
Grafisme: Marius Cirja
2016

"Sexe, maraques i chihuahues" és una producció de Minimal Films en coproducció amb Televisió de Catalunya i TVE, amb la col·laboració de l'ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals), ICAA (Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals) i MEDIA Desenvolupament i el suport de la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Girona, Any Cugat i Acció Cultural Espanyola.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut