Familiars de les víctimes del vol 9525 de Germanwings recorden la tragèdia a "Sense ficció"
Ara que farà 5 anys de la catàstrofe, un equip del "Sense ficció" ha entrevistat una quinzena de familiars que recorden els moments més dolorosos que es van desencadenar al migdia d'aquell fatídic 24 de març del 2015.
Familiars de les víctimes del vol 9525 de Germanwings recorden la tragèdia a "Sense ficció"
Cinquè aniversari

Familiars de les víctimes del vol 9525 de Germanwings recorden la tragèdia a "Sense ficció"

Ara que farà 5 anys de la catàstrofe, un equip del "Sense ficció" ha entrevistat una quinzena de familiars que recorden els moments més dolorosos que es van desencadenar al migdia d'aquell fatídic 24 de març del 2015.

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

 

El 24 de març farà cinc anys de la catàstrofe del vol de Germanwings estavellat de manera intencionada contra els Alps francesos per un dels pilots, l'alemany Andreas Lubitz, que es va suïcidar i es va emportar la vida de 149 innocents rere seu.

La notícia, que va sorprendre el món sencer, ha donat peu a un documental nou, dirigit per Josep Rovira, amb la realització de David Burillo i la producció a càrrec de Joan Pavon, en el qual s'analitza l'impacte i el trauma que les famílies dels desapareguts viuen des d'aleshores.

Malgrat que en tots els processos de dol es diu que el temps és un aliat en la curació de les persones, això no sempre és del tot cert, com es desprèn de les entrevistes que apareixen al documental, i encara menys quan els fets que comporten la desaparició d'una persona estimada són de la magnitud i la irracionalitat d'aquest sinistre.

Per això el documental es titula "Els supervivents del vol 9525 de Germanwings", perquè l'impacte psicològic viscut pels familiars ha deixat molta gent amb una afectació emocional extrema que ha de sobreviure encara avui dia al drama del record.

Al documental s'entrevisten una quinzena de familiars que recorden els moments més dolorosos que es van desencadenar al migdia d'aquell fatídic 24 de març del 2015. Primer, la notícia i la desinformació dels responsables oficials que, durant hores, donaven peu a la creença que potser hi havia supervivents; després, la revelació, més impactant encara, que havia estat obra d'un dels pilots, que va estavellar l'avió aprofitant que el comandant havia sortit de la cabina. I, per últim, i de manera prolongada en el temps, fins avui mateix, imaginar-se com devien ser els deu minuts finals d'agonia en adonar-se que l'avió baixava contra les muntanyes.

A part dels relats aportats pels familiars que han participat en el documental, l'equip del programa ha acompanyat un d'ells fins al lloc dels fets, unes valls de la localitat francesa de Prats de Blèuna Auta, als Alps francesos, per pujar el camí de muntanya que du fins al lloc de l'accident, tot travessant un paisatge impactant per la nevada i pels records que revivia el protagonista.

Al documental també s'han visitat els diversos equipaments construïts a Lo Vernet, la població habitada més pròxima al lloc de la tragèdia per la companyia aèria Lufthansa, propietària de Germanwings, en memòria dels morts, i per acollir les visites que sovint hi fan les famílies. Mentre que altres protagonistes han guiat les càmeres fins als espais on guarden els records més íntims de les persones desaparegudes, tot oferint reflexions sobre el coneixement final del que és la vida, que han descobert de retruc, i encara que soni malament, gràcies a la tragèdia.

 

Els fets

Fa cinc anys una notícia inesperada va colpejar els titulars dels mitjans de comunicació i va deixar l'opinió pública en estat de xoc. Un avió de la companyia alemanya Germanwings, filial de Lufthansa, que feia la línia entre Barcelona i Düsseldorf, es va estavellar als Alps francesos a la meitat del vol i hi van morir els 144 passatgers i els 6 tripulants que anaven a bord.

Immediatament es va organitzar les assistències als familiars dels passatgers, que no sabien sortir de la sorpresa quan, un dia més tard, van rebre la informació oficial que no havia estat cap accident, sinó una acció deliberada del copilot de la nau, l'alemany Andreas Lubitz, que havia decidit suïcidar-se, i emportar-se amb ell la resta de les 149 persones que anaven a bord.

Tots els mitjans europeus van rebre la notícia amb una incredulitat notable, que va augmentar quan van veure que els líders dels països implicats, els presidents o primers ministres d'Alemanya, Espanya, França i també Catalunya, corrien cap a la localitat francesa de Lo Vernet a fer actes oficials en memòria de les víctimes. Allò indicava que aquell accident no havia estat causat per un error mecànic, sinó que apuntava a quelcom més exagerat i amb unes conseqüències emocionals desproporcionades, sobretot per als familiars, que estava a punt d'esclatar.

"Els supervivents del vol 9525 de Germanwings" és el relat de tot això, reconstruït cinc anys després, gràcies a les veus de quinze familiars de les víctimes, amb uns testimonis que impacten.

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut