Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Solidaritat contra la dictadura de Pinochet

Quatre vells obrers escocesos reviuen el boicot als avions de Pinochet

El fill d'un exiliat xilè que de petit havia sentit explicar la història d'uns treballadors escocesos de la Rolls-Royce que havien boicotejat els motors de la Força Aèria de Xile investiga el fet. El resultat és "Nae pasaran!", un documental en què els protagonistes d'aquell acte de solidaritat recorden com va anar

TEMA:
Xile

El cop d'estat del general Augusto Pinochet a Xile, l'11 de setembre de 1973, va ser un referent de la Guerra Freda. El primer president d'esquerres elegit democràticament a l'Amèrica Llatina, Salvador Allende, va ser derrocat brutalment per les forces armades xilenes, que van envoltar i atacar el palau de La Moneda. Allende i el seu personal es van negar a rendir-se i el president es va suïcidar i va defensar fins al darrer moment el legítim govern que representava.

La dictadura posterior es va cobrar milers de vides, amb milers de desapareguts, i centenars de milers de xilens van marxar a l'exili. Les imatges de l'atac aeri dels avions Hawker Hunter durant el cop d'estat, captades pels documentalistes, van fer la volta al món. El Hawker Hunter era un dels avions militars més exportats per la Gran Bretanya, amb més de 20 forces aèries que en pilotaven. Tots ells funcionaven amb el mateix motor: el Rolls-Royce Avon.

Sis mesos després del cop, Bob Fulton, un inspector de motors de la fàbrica Rolls-Royce East Kilbride, situada a la vora de Glasgow, a Escòcia, torna a la seva secció molest i ansiós. Acaba de dir als seus companys que un motor de reacció de la força aèria xilena ha arribat per fer-ne el manteniment i es nega a deixar-lo passar, en protesta contra el recent cop militar. Fulton ha vist les imatges dels confinats als estadis de futbol i els avions de la força aèria bombardejant Santiago i ara un dels motors d'aquells avions és allà, esperant la inspecció. Veu com s'acosten els seus supervisors i sap que està a punt de ser acomiadat, però sent que té una responsabilitat.

 

Bob Fulton: 'Ja em pensava que vindrien i em dirien: 'Estàs despatxat'. I llavors en Bob Somerville em va dir que no els tocaria ningú: 'Boicotegem els motors, Bob.'' ('Nae pasaran!', de Felipe Bustos Sierra)

 

Durant la dècada de 1970, tots els motors Avon es reparaven en aquella mateixa fàbrica. Sense cap altre lloc per al manteniment, l'acció d'aquells treballadors podia esdevenir devastadora per a la força aèria de Xile. El boicot als motors xilens va ser una causa menor en el seu moment, però els treballadors el van mantenir durant quatre anys, deixant que es rovellessin a la part posterior de la fàbrica. Fins que una nit els motors van desaparèixer misteriosament. Es va dir als treballadors que les seves accions no havien tingut cap sentit.

 

Pancarta xilena d'agraïment, de l'any 1982, als treballadors escocesos que van boicotejar els motors utilitzats el dia del cop d'estat contra el govern d'Allende ('Nae pasaran!', de Felipe Bustos Sierra)

 

Quaranta anys després, quatre d'aquells treballadors es troben amb Felipe Bustos Sierra, fill d'exiliats xilens que de petit havia sentit explicar la seva història, per descobrir l'autèntic impacte d'aquell acte de solidaritat internacional. "Vaig créixer amb aquestes històries de solidaritat que ens omplien d'alegria i orgull i vaig sentir la necessitat de descobrir com els treballadors van aconseguir mantenir aquella acció durant tant de temps i quines conseqüències reals va tenir allò sobre Xile", afirma Bustos.

Felipe Bustos Sierra, que es va criar a Bèlgica, va viatjar fins a Escòcia per saber si algun dels treballadors implicats en el boicot encara era viu: "El 2012, vaig conèixer Robert Somerville, John Keenan, Bob Fulton i Stuart Barrie, els quatre protagonistes del documental, i tot el que sabien era el que havien fet, però no imaginaven tot el que havíem de descobrir fent la pel·lícula."

El resultat d'aquesta investigació de cinc anys és el documental "Nae pasaran!", que pren el títol de l'emblemàtic crit antifeixista de la Guerra Civil Espanyola que molts brigadistes internacionals escocesos van pronunciar mentre combatien les tropes franquistes. Una lluita que va ser font d'inspiració per a alguns dels treballadors de la fàbrica Rolls-Royce que van liderar el boicot al motor xilè.

Podeu veure el tràiler de "Nae pasaran!" aquí.

 

Felipe Bustos Sierra, en primer pla, amb Fulton, Somerville i Keenan en el lliurament de l'Orde de Bernardo O'Higgins, màxima distinció que Xile concedeix a estrangers ('Nae pasaran!', de Felipe Bustos Sierra)

 

Premis
Premi BAFTA al millor documental (2018)
Premi del públic del Festival de Cinema de Drets Humans de Sant Sebastià (2019)

 

Fitxa tècnica
Direcció, producció i guió: Felipe Bustos Sierra
Producció: Rebecca Day (SDI Productions)
Producció executiva: Sonja Henrici i Noe Mendelle
Coproducció: Rafael Valdeavellano
Muntatge: Colin Monie
Fotografia aèria:  Peter Keith
Fotografia: Sebastian Caro
Banda sonora original: Patrick Neil Doyle
Disseny de so: Jack Coghill

"Nae pasaran!" és una producció de Debasers Filums, en coproducció amb La Ventana Cine, Scottish Documentary Institute, BBC Scotland, Creative Scotland i el Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Xile.

ARXIVAT A:
Xile Escòcia

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut