• TV3

  Bond, jo també em dic James Bond

  Bond, James Bond. Es pot estar a l'altura d'un nom tan icònic? Aquest documental és una exploració de la identitat masculina a través de la vida i la personalitat d'un grup d'homes que comparteixen nom. El 1952, a Jamaica, l'escriptor Ian Fleming buscava un nom per al seu seductor i sofisticat agent secret; el va trobar a la coberta d'una guia d'ocells, i així és com va crear James Bond, el paradigma del mascle alfa. El 2022, coincidint amb el 60è aniversari de la saga cinematogràfica, el cineasta Matthew Bauer ha fet una investigació de la vida d'un grapat d'homes d'entorns molt diversos que es diuen tots James Bond. Entre d'altres, un fan suec obsessionat amb tot el que té a beure amb l'agent 007, un director de teatre novaiorquès gai, un afroamericà acusat d'assassinat, i dues dones que han hagut de fer de la necessitat virtut. El documental de Matthew Bauer és una reflexió agosarada i punyent sobre la masculinitat, el gènere i la raça a l'ombra d'un fenomen global de la cultura popular.

 • TV3

  Per molts anys, Mr. Bean!

  Documental que es va fer per celebrar el 30è aniversari de l'arribada d'una llegenda de l'humor a les pantalles televisives. El dia 1 de gener del 1990, la cadena de televisió britànica ITV va emetre l'episodi pilot d'una sèrie d'humor titulada "Mr. Bean" protagonitzada per l'actor Rowan Atkinson. El personatge de Mr. Bean reprodueix enginyosament les frustracions de la vida quotidiana però amb conseqüències desastroses. Aquest documental explora la màgia que s'amaga darrere d'aquest heroi tan curiós i explica com amb només 14 episodis va causar sensació arreu del món i encara fa riure avui dia. Després de la sèrie, se n'han fet dues pel·lícules i una sèrie d'animació. I a més, és tot un fenomen a les xarxes. Mr. Bean té 150 milions de seguidors i acumula més d'11.000 visionats. Amb imatges de la sèrie i entrevistes als seus creadors, descobrirem la història que s'amaga darrere d'aquest personatge tan emblemàtic.

 • TV3

  Fentanil, la droga més barata i mortal

  El fentanil és una droga sintètica molt més forta que l'heroïna que causa més morts a Nord-amèrica que les armes de foc i els accidents de trànsits junts. Una minúscula quantitat d'aquesta droga pot causar la mort d'una persona adulta i, com que és molt barata i fàcil d'aconseguir, es disparen els casos de sobredosi. Els autors del documental s'endinsen en un barri molt degradat de Vancouver, al Canadà, assolat per la droga. Recullen el testimoni colpidor de molts addictes sense sostre que omplen els carrers del barri i compren fentanil a les desenes de camells que hi ha a cada carrer i a cada cantonada. Però la gent del barri també s'organitza per intentar evitar el màxim nombre de morts possible. S'ha obert un centre gestionat pels consumidors de drogues mateixos on es reparteixen xeringues esterilitzades per frenar la propagació de malalties. Hi ha voluntaris que recorren els carrers del barri amb medicaments que poden evitar la mort per sobredosi si s'actua amb rapidesa. Fins i tot hi ha una clínica on es proporcionen drogues als addictes i un espai perquè la puguin consumir amb seguretat sota supervisió. La crisi del fentanil ja és molt greu a Nord-amèrica i aviat es podria estendre a moltes altres regions del món.

 • TV3

  Al cor del càrtel de Sinaloa

  Tant si és amb opi, amb cocaïna, amb cànnabis o amb fentanil, el tràfic de droga permet al càrtel de Sinaloa embutxacar-se cada any entre 3.000 i 12.000 milions de dòlars. És un gran negoci, amb més de 200.000 persones que treballen directament o indirectament per al crim organitzat. Excepcionalment algunes faccions del càrtel han obert les seves portes a un grup d'investigadors que han pogut veure els laboratoris clandestins de droga i han presenciat com l'amaguen als vehicles per introduir-la il·legalment als Estats Units. Un important líder del càrtel, protegit pels seus homes fortament armats, va acceptar explicar-los el funcionament de l'organització. Assassins a sou, com El Guero, expliquen la seva vida quotidiana com a sicaris. Abans de cada missió, resa a la deessa de la mort. Com a ofrena, li deixa bales que duen escrit el nom de les persones que ha de matar. Als barris pobres de Culiacán, els diners dels narcotràfic convencen moltes joves a fer el que calgui per seduir un senyor de la droga per sortir de la pobresa. Molts adolescents somien entrar a formar part del càrtel. Molts nois estan disposats a deixar l'escola per convertir-se en sicaris. Però les tragèdies són nombroses. Els últims quinze anys la guerra de la droga ha causat la mort de més de 230.000 persones a Mèxic. El 2019 va trencar tots els rècords amb 35.000 morts, en la majoria de casos atribuïbles als narcos.

Anar al contingut