En Marc, un dels protagonistes del documental
El dia a dia de dos joves amb autisme

"Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)"

La setmana de La Marató, dedicada a la salut mental, "Sense ficció" recupera aquest premiat documental que trenca murs sobre l'autisme

 

"L'autisme no es pot curar. Pensar que és possible és l'inici d'un gran desastre." Isabel Paula, Universitat de Barcelona

 

Què coneixem de l'autisme?

La prevalença del Trastorn de l'Espectre de l'Autisme (TEA) és cada vegada més alta. A Europa es diagnostica a una de cada 100 persones i als Estats Units, a 1 de cada 59. Malgrat això, encara se'n desconeixen les causes i segueix sent motiu d'estigma i incomprensió. El documental "Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)" retrata la situació de les persones amb autisme a Catalunya a partir de seguir el dia a dia del Marc, de 10 anys, la Mariona, de 23, i les seves famílies.

En el treball participen alguns dels millors especialistes del país com Amaia Hervás (Mútua de Terrassa), Rosa Calvo (Hospital Clínic), Mario Montero (Càtedra d'Autisme de la Universitat de Girona) i María Díez-Juan (Hospital Sant Joan de Déu). Es tracta d'una reflexió sobre quina resposta es dona des de les escoles, centres de salut i des del món laboral, on la taxa de desocupació és del 85%.

Rodat a Barcelona, el Vallès i el Pla de l'Estany, el documental està dirigit per Marc Serena i Biel Mauri. "L'objectiu –segons Mauri– és explicar que, darrere d'aquesta etiqueta, s'hi amaguen grans persones que només cal saber veure."

"Són peixos d'aigua dolça en aigua salada", diu per referir-s'hi Isabel Paula, directora del Postgrau "Autisme: diagnòstic i Intervenció" de la Universitat de Barcelona.

"Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)" ha estat produït per la Federació Catalana d'Autisme, que reuneix un miler de famílies i 14 associacions.

 

Tràiler de  "Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)"

 

"No són persones malaltes, són així. Per això es parla de neurodiversitat."
 Amaia Hervás, Mútua de Terrassa

 

L'autisme

Autisme o Asperger són termes genèrics que s'utilitzen per fer referència als Trastorns de l'Espectre Autista (TEA). Diagnosticats per primera per primera vegada el 1938, són un conjunt d'alteracions que afecten el neurodesenvolupament infantil i que no tenen un origen comú, tot i que la genètica provoca el 30% dels casos.

El diagnòstic es pot fer als primers anys de vida, per bé que no existeixen anàlisis de sang o indicadors biològics que el validin. A Catalunya, aquest diagnòstic se sol fer amb retard de tres o quatre anys, malgrat que amb una intervenció primerenca se'n podrien minimitzar els efectes.

La prevalença és quatre vegades més alta en homes que en dones, tot i que els últims estudis alerten que podria ser perquè les dones estiguessin infradiagnosticades.

 

"La meva mare volia que fos normal i jo vaig deixar clar que era impossible, que només podia ser jo mateixa.",
Mariona ("Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)")

 

Quan "Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)" es va estrenar a TV3 en el programa "Sense ficció", el 16 d'octubre del 2018, va ser el tercer programa més vist del dia. Va liderar la seva franja amb una audiència de 371.000  espectadors i una quota del 14.9 %. Posteriorment, el 2019, TV3 va rebre el Premi Zapping, en la categoria de Premi Especial de l'Entitat, per produir i oferir documentals que fomenten un major coneixement científic i humà de malalties i trastorns mentals, de manera que ajuden a erradicar l'estigma social que molt sovint els acompanya, com la producció de TV3 "La música és vida", sobre l'Alzheimer; la coproducció de TV3 "Utopia iogurt", sobre la fàbrica de iogurts La Fageda, on tots els treballadors són persones amb discapacitat intel·lectual i tenen malalties com l'esquizofrènia, depressió o trastorns obsessius compulsius, o "Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)", sobre l'autisme, tots tres emesos a "Sense ficció".

 

Fragment del cartell del documental ("Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)")

 

"Sense el suport d'administració, la teva vida es converteix en una presó."
Neus Payerol, Junts Autisme

 

Fitxa tècnica
Un documental de Biel Mauri i Marc Serena
Producció: Federació Catalana d'Autisme
Edició: Òscar Hernando
Operadors de càmera: Biel Mauri, Nando Gutiérrez i Joan Giralt
So directe: Marc Casademunt
Auxiliar de producció: Sara Ros i Joan Giralt
Grafisme: Taller Estampa
Disseny musical: Xavi Salvà
Postproducció de so:  Toni Barraseta
Etalonatge: Artic
2018
 

"Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)" és una producció de la Federació Catalana d'Autisme amb la col·laboració de l'Obra Social "La Caixa" i la Generalitat de Catalunya i la participació d'Asperger New Life, Associació Aprenem Catalunya, Assotea, Ateate, Autisme amb futur, CRAB, COADI, CR TEA CC, Fundació Autisme Mas Casadevall, TEA Sant Cugat, Junts Autisme, Teacció Terrassa-Viladecavalls, Univers Àgatha, Viu Autisme i Xiprers Fundació.

 

Entrevistes als directors

"Quan la gent vegi el documental es diagnosticaran més casos d'autisme". Nació Digital, 3/10/18
"Vam passar del dolor a l'acció". Ara, 15/10/18
"Queda molt camí per entendre la neurodiversitat", El Punt Avui, 15/10/18
 

 

 

ARXIVAT A:
SalutLa Marató
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut