Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
#SOMDONES, AL "SENSE FICCIÓ"

Noves masculinitats: "Els homes s'han de rebel·lar"

Les dones porten anys reclamant els seus drets, però la majoria d'homes fan com si sentissin ploure. Només una petita minoria comencen a reaccionar. Qui són? Què fan? El documental "On són els homes?" és el resultat de la recerca dels homes que es volen desfer dels tics masclistes i aposten per una nova masculinitat

El "Sense ficció" ha pogut entrar en els anomenats grups o cercles d'homes. Són espais exclusivament masculins on intenten desempallegar-se del seu masclisme. El periodista Carles Prats entrevista homes "en deconstrucció" com l'Eduard:
 

"És dolorós, perquè jo no vull ser masclista, i adonar-se que ho ets és difícil d'assumir. Jo crec que tots els homes són agressors." 

 

El documental planteja per què la masculinitat tradicional està en crisi i s'accepta menys socialment ("On són els homes?")

 

Tots els homes són agressors?

Molts homes tenen dificultats a reconèixer el masclisme propi. "Que no sigui evident, no vol dir que no passi", explica Neus Andreu, coordinadora de la cooperativa feminista Fil a l'Agulla. No té sentit que siguin els mateixos homes els que decideixin si són masclistes o no:
 

"Has de tenir converses honestes amb el teu entorn femení."

El "Sense ficció" ha pogut entrar en els anomenats grups o cercles d'homes ("On són els homes?")

 

Fracàs de la prevenció

"La violència és estructural" a la nostra societat i desmuntar-la costa molt. Experts com Ritxar Bacete són molt crítics amb els tallers als instituts: "Quina feina hem fet amb els nois? Quins models de referència tenim per als nois? Arribem tard", segons el coordinador d'Equimundo España.

També ho creu Gerard Coll-Planas, professor a la UVic:
 

"Els tallers de temes de gènere a les aules, majoritàriament, no estan funcionant."


"Les noies han fet un canvi molt fort. I ells les veuen venir", explica Teo Pardo, un professor d'institut molt singular. És un home trans que ha reflexionat molt sobre què vol dir "ser home".

 

 

La masculinitat està en crisi

La masculinitat tradicional cada dia s'accepta menys socialment. Això ha deixat molts homes descol·locats, segons Coll-Planas, director del Centre d'Estudis Interdisciplinaris de Gènere a la UVic.

 

"Abans estava molt clar què volia dir ser home. Ara no, ara està en qüestió. Què és ser home, avui no se sap."

 

El periodista Carles Prats entrevista homes "en deconstrucció" ("On són els homes?")

 

"Ja no podem tancar les orelles al masclisme que cometem. També ens comencem a adonar que aquest masclisme ens fa mal a nosaltres", diu Dani Rius, cofundador d'El Taller: Masculinitats Diverses. Per això, hi ha feministes que reclamen cada cop amb més insistència que els homes actuïn, com la filòsofa i investigadora de la UB, Clara Serra:
 

"No crec que nosaltres ens alliberem sense que els homes s'alliberin. Si no s'alliberen de si mateixos, no hi ha combat contra el patriarcat."

 

Fitxa tècnica
Direcció: Carles Prats Padrós
Realització: Xavier Garcia Balañà
Producció: Joan Carles Villacreces Rodríguez
Imatge: Marc Durà Pipó
Producció executiva TVC: Silvia Pairó Vila
2023


"On són els homes?" és una producció de TV3 elaborada per l'equip de "Sense ficció".

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut