"Noies xerpes: Alçant el vol" ("Les belles envolées"), d'Anne Benoit-Janin
La lluita de les nepaleses pels seus drets

L'alliberament de vuit dones alpinistes del Nepal

La possibilitat de pujar a l'Everest ha permès a moltes dones nepaleses "trencar el mur de vidre" d'una societat que els nega els mateixos drets que tenen els homes, convertint l'ascensió al cim del món en sinònim d'emancipació. Vuit alpinistes nepaleses expliquen la seva increïble història d'alliberament

Muntanyencs i excursionistes d'arreu del món aprecien el Nepal per les seves muntanyes i pel llegendari somriure de la seva gent. La majoria dels visitants desconeixen, però, la pobresa d'aquest país i ignoren sovint que les dones no gaudeixen dels mateixos drets que els homes i que el suïcidi és la principal causa de mort entre les nepaleses. La possibilitat de pujar al cim més alt del món ha permès que algunes d'elles desafiïn el feixuc pes dels costums, trobant-se amb altres dones lluitadores i superant aquest destí fatal que els està reservat.

La sherpa Pasang Lhamu va ser la primera dona nepalesa que va pujar a l'Everest, el 1993, als 26 anys. Malauradament, va morir en el descens. Des de llavors és una heroïna nacional. Després d'ella, moltes nepaleses han "trencat el mur de vidre" que representa enfrontar-se a la seva cultura i a la seva família per realitzar el seu somni: fer el cim i demostrar que són iguals que els homes.  

 

 

 

El documental "Noies xerpes: Alçant el vol" ("Les belles envolées"), dirigit per la sociòloga francesa Anne Benoit-Janin, dona veu a un grup d'aquestes dones que, des de la pionera Pasang Lhamu fins a avui, pugen als pics més alts del món. Dones de Katmandú que escalen, fan de guies i ajuden altres dones a empoderar-se. Vuit històries increïbles de nepaleses que se senten lliures i que tenen noms i cognoms: Pasang Lhamu Sherpa Akita, Maya Gurung, Maya Sherpa, Dawa Yandzum Sherpa –la primera guia femenina d'alta muntanya del Nepal-, Doma Sherpa Pinasa, Kalpana Maharjan, Lakpa Sherpa –que ha pujat nou vegades a l'Everest- i Shailee Basnet, alpinista i comediant.

Són els testimonis clars de la condició, les aspiracions i l'alliberació d'un grup de dones a qui l'Everest ha donat ales per pujar més alt, per escalar un pic més difícil que el cim més alt, rimant ascensió amb emancipació.

 

 
 

 

Premis
Premi Coup de Coeur, FODACIM, Rencontres Ciné Montagne, Grenoble, França 2020


Festivals
Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, 2020

 

Fitxa tècnica
Direcció: Anne Benoit-Janin
Fotografia i etalonatge: Yann Chapron
Muntatge: Anne Benoit-Janin i Jérémie Chanal
Mescla: Tullio Rizzato – Gaïné
2020
 


Anne Benoit-Janin, directora
Anne Benoit-Janin és sociòloga i una de les pioneres de la democràcia participativa a la regió francesa d'Alvèrnia-Roine-Alps. Durant la dècada del 1990 va crear un diari eco-ciutadà gratuït, "Les Antennes", per a Grenoble i la seva regió. Apassionada pels documentals i la muntanya, ha dirigit diversos curtmetratges sobre dones del món rural. El 2019 va produir "Les belles envolées" ("Noies xerpes: Alçant el vol") en col·laboració amb el seu marit, el periodista i escriptor Jean-Michel Asselin, especialista en muntanyisme i Nepal, que va conèixer la sherpa pionera Pasang Lhamu i que deixa la seva proclama en el documental: "L'Everest trenca cadenes!"

ARXIVAT A:
Som dones
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut