Un viatge gastronòmic al voltant del planeta

Menjar insectes pot salvar el món? Els beneficis d'aquest superaliment, a "Sense ficció"

Escarbats, grills, tèrmits, formigues, abelles sense fibló, saltamartins, larves de llagosta i de mosca... La llista s'allarga fins a 1.900 insectes comestibles. Seran l'alimentació del futur? "Sense ficció" ha estrenat "Insectes", una aventura gastronòmica al voltant del món, per descobrir els beneficis dels insectes com a font d'alimentació.
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Els insectes s'han convertit en els últims anys en tema d'actualitat en el món culinari. Especialment des que les Nacions Unides van recomanar-ne el consum com a recurs per combatre la fam mundial. Cuiners i gastrònoms d'arreu els han destacat pel seu gust; els ecologistes, pel seu baix impacte ecològic i els especialistes en salut pública pel seu contingut nutritiu. Semblaria, doncs, que els insectes són el nou superaliment que solucionarà els problemes de seguretat alimentària global.


A la ciutat de Copenhaguen, des de fa tres anys, un equip anomenat Nordic Food Lab, format pels xefs i investigadors Josh Evans, Ben Reade i Roberto Flore, ha estat viatjant pel món per saber l'opinió d'algunes dels dos mil milions de persones que ja mengen insectes.

Josh Evans, Ben Reade i Roberto Flore han estat viatjant pel món per saber l'opinió de persones que ja mengen insectes

"Treballem amb els insectes, un recurs alimentari oblidat i infrautilitzat, que sempre és al nostre voltant i que ni tan sols considerem comestible. Ens interessa agafar aquests organismes i transformar-los en un menjar que sigui bo".

Josh Evans

"També ens ho volem mirar des d'una altra perspectiva: com és que els occidentals no mengem insectes? Sovint ho comparem amb el sushi. Als 90, el peix cru feia fàstic a molta gent, i ara el sushi es troba pertot arreu, i es pot comprar preparat en molts supermercats. Ens hem adonat que hi ha aliments que fa uns anys feien fàstic, però els gustos de la gent canvien molt de pressa".

Ben Reade

 

El documental, dirigit per Andreas Johnsen, segueix aquests tres investigadors durant la seva recerca, cultiu, cuina i tast d'insectes a Europa, Austràlia, Mèxic, Kènia o el Japó, entre altres països. Un viatge que els porta a trobar i tastar tota mena d'insectes, com reines tèrmits, formigues meleres, vespes gegants verinoses i llagostes amb banyes llargues que poden provocar ceguesa temporal al seu depredador.

A través de les experiències i les converses de l'equip a les zones visitades, al laboratori de Copenhaguen i també a les visites a granges i en conferències internacionals, sorgeixen controvertides preguntes que el documental planteja als espectadors: si els insectes produïts industrialment es converteixen en una norma, seran tan deliciosos i tan beneficiosos com els d'ecosistemes i cuines diverses que ja hi ha actualment arreu del món? Qui se'n beneficiarà, de l'increment del consum dels insectes? O la pregunta definitiva: menjar insectes salvarà el planeta?

 

Fitxa tècnica
Guió i direcció: Andreas Johnsen
Productor: Sigrid Dyekjær
Muntatge: Menno Boerema i Per Sandholt
So: Philip Nicolai Flindt
Una producció de Rosforth i Danish Documentary present.

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut