Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
"Sense ficció": esterilitzacions forçoses

"Les entranyes de la bèstia", la impunitat del sistema que esterilitza dones a la presó

Entre el 1997 i el 2013 es van practicar prop de 1.400 esterilitzacions a dones a les presons de Califòrnia, una pràctica que atemptava contra els seus drets

Es calcula que entre el 1997 i el 2013 es van practicar gairebé 1.400 esterilitzacions a dones a les presons de Califòrnia, una pràctica abusiva que atemptava contra els seus drets. Aquesta és la lluita per denunciar-ho i aprovar una llei que acabés amb el patró eugenèsic a Califòrnia, molt estès també a altres centres penitenciaris de tot el país

Per a la directora de "Les entranyes de la bèstia" ("Belly of the beast"), Erika Cohn, que havia treballat anteriorment com a advocada en presons de dones, aquesta és una lluita de David contra Goliat. D'una banda, el Departament de Correccions i Rehabilitació de Califòrnia, als Estats Units, i de l'altra, centenars de dones recluses a qui se'ls va practicar una histerectomia sense el seu consentiment, amb la Kelli Dillon com a punta de llança. Va ingressar a la presó quan tenia 19 anys. Era mare de dos fills i víctima de violència de gènere. La van condemnar a 15 anys de presó per haver matat el seu marit. Complia condemna a la presó de dones de Califòrnia Central, la presó de dones més gran del món. Quan tenia 24 anys, li van dir que potser li estaven creixent uns quistos als ovaris. El metge li va preguntar: "Si hi detecto un càncer, vols que et fem una histerectomia?", i ella va dir: "Sí, si hi detecta un càncer, sí." En acabar la intervenció, li va preguntar: "Encara podré tenir fills?", i ell va dir: "Sí, no veig per què no."

Posteriorment, va patir els símptomes d'una menopausa quirúrgica: "Havien passat gairebé nou mesos i no em venia la regla. Tenia atacs de pànic molt forts, palpitacions, suors nocturnes, i pesava gairebé 45 quilos menys."

La seva sorpresa va ser quan l'advocada activista Cynthia Chandler, cofundadora de Justice Now, una organització dedicada a la defensa legal de dones a la presó, va aconseguir el seu historial mèdic. No hi havia cap indici de càncer. El cop va ser devastador: "Em van esterilitzar intencionadament, i em van enganyar."

 

Cynthia Chandler, de Justice Now, a l'esquerra, i Kelli Dillon, a la dreta (Documental "Les entranyes de la bèstia")

 

La Kelli va ser la primera víctima d'esterilització que va posar una demanda per danys i perjudicis perquè se'n fes responsable el Departament de Correccions i Rehabilitació de Califòrnia. Va perdre el judici, una batalla. Però la guerra només havia començat.

L'organització Justice Now i el periodista Corey Johnson, del Centre de Periodisme d'Investigació i, per cert, premi Pulitzer d'enguany, van recopilar informació i proves per demostrar que s'estava esterilitzant reclusos amb l'objectiu de controlar la natalitat, cosa que prohibeixen les lleis federals i estatals als Estats Units.

 

Segons l'Institut Vera per a la Justícia, el 80% de les dones recluses als Estats Units són mares i l'Oficina d'Estadística de Justícia calculava que, l'any 2016, tres quartes parts de les preses eren dones en edat fèrtil (Documental "Les entranyes de la bèstia")

 

Segons les dades que van recollir, l'índex de cesàries era molt elevat. "Em van dir que em farien una cesària. Jo vaig preguntar: ‘Per què m'heu de fer una cesària?' I van dir: 'Per raons de seguretat.' 'Em voleu fer una operació important, obrir-me el cos, per raons de seguretat?'", es preguntava Kimberly Jeffrey. "Vaig arribar a l'hospital del comtat de Madera. Estava emmanillada al llit, oberta, anestesiada... M'havien posat una epidural. Anava drogada fins al punt que segurament no sabia ni el dia que era. El metge em va fer signar un document. Va dir: 'Què, farem una lligadura de trompes?' Això és una cosa que se suposa que has de parlar asseguda a la consulta abans de l'operació, no una cosa que et deixen caure així, mentre t'obren. Vaig dir que no, i com que no podia ni signar, vaig fer una ics. No tinc ni idea d'on vaig fer la ics." I li van practicar una lligadura de trompes.

 

Entre 1997 i 2013, es van practicar aproximadament 1.400 esterilitzacions a les presons de l'estat de Califòrnia, als Estats Units (Documental "Les entranyes de la bèstia")

 

La publicació de l'informe de Corey Johnson, on es documentava 150 esterilitzacions entre el 2006 i el 2010, va provocar un frenesí mediàtic. Hi havia funcionaris de presons que afirmaven que aquestes pràctiques ajudaven l'estat a estalviar diners, ja que aquestes intervencions prohibides costaven menys que l'assistència social.

La reacció no va trigar. Es va posar en marxa una auditoria i un projecte de llei per prohibir l'esterilització a les presons amb la finalitat de controlar la natalitat liderat per Justice Now i la senadora Hannah-Beth Jackson. La declaració de la Kelli Dillon va ser decisiva en el debat de l'aprovació de la llei:

"Volia una segona oportunitat a la vida, i una segona oportunitat de ser mare. Vaig confiar... vaig confiar que el cirurgià respectaria i reconeixeria que jo encara tenia un futur, i que el volia. Sento que m'han robat la plenitud que hauria pogut tenir si no m'hagués passat això. Em va passar perquè era afroamericana? Em va passar perquè era una dona? Em va passar perquè era una reclusa? O em va passar perquè era totes tres coses?"

 

Declaració de Kelli Dillon en el projecte de llei per prohibir l'esterilització a les presons (Documental "Les entranyes de la bèstia")

 

Kelli Dillon ha refet la seva vida. Va treballar com a assessora en violència domèstica i mediadora de conflictes entre bandes. Actualment és regidora de la ciutat de Los Angeles i directora executiva i fundadora de l'ONG Back to the Basics. Quan es va aprovar el projecte de llei que prohibeix a Califòrnia l'esterilització de reclusos, va suposar un èxit esperançador per a ella: "Aquest projecte de llei establirà una norma per a altres presons a tots els Estats Units. Perquè això no ha passat només aquí, a l'estat de Califòrnia; de fet, està passant a tot arreu. Això només és el principi. Només és el principi."

Malgrat la prohibició federal, centres penitenciaris de tot el país continuen esterilitzant gent per controlar la natalitat i es desconeix l'abast real del problema.

 

Premis
Emmy al millor documental d'actualitat, 2021
Millor documental d'actualitat, Social Impact Media Awards, Estats Units, 2021


Fitxa tècnica
Direcció i producció: Erika Cohn
Producció: Angela Tucker, Christen Marquez i Nicole Docta
Fotografia: Clare Major i Bianca Travis Cline
Muntatge: Tchavdar Georgiev, ACE, i Jean Kawahara
Música: Owar Fadel
Cançó "See What You've Done", escrita per Mary J. Blige, Darhyl Camper, Jr., Denisia Andrews i Brittany Coney. Interpretada per Mary J. Blige
2020

"Les entranyes de la bèstia" ("Belly of the beast") és una producció de Belly of the Beast LLC, Idle Wild Films INC i l'Independent Television Service.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut