Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La filosofia vital de Sisa

"L'home dibuixat. Una conversa amb Jaume Sisa", les mil vides del cantautor

"He viscut amagat tota la vida, i potser algun dia m'agradaria sortir de l'amagatall, però tinc un problema i és que, si surto, no sé qui soc." Jaume Sisa, el cantautor galàctic, autor de cançons que ja són himnes per a més d'una generació de catalans, parla en aquest documental de les moltes vides i identitats que componen la seva accidentada biografia, dels seus records -"la droga més deliciosa"- i de la recerca constant del seu jo autèntic, el misteri més important

Jaume Sisa és un referent del moviment underground i la contracultura de la Barcelona dels anys 60 i 70. Músic, cantautor i poeta, la influència del seu treball ha arribat amb tota la força fins als nostres dies. Avui, el cantautor excèntric, místic, naïf i surrealista és admirat fins i tot per aquells que no són exactament melòmans. Per a més d'una generació, algunes de les seves cançons són himnes.

Entusiasta de l'ambigüitat i el canvi, Sisa ha viscut moltes vides. En nom propi o en el dels seus molts alter ego. Tot i això, el cantautor galàctic s'ha fet gran sense trobar en aquest món allò que hi buscava. La música el va salvar d'una vida anodina, però no l'ha ajudat a resoldre el misteri més important: saber qui és.

 

Què hi posa, al seu DNI?. "La firma no s'entén, però pel que diu més amunt, sembla que aquest soc jo", Jaume Sisa ("L'home dibuixat. Una conversa amb Jaume Sisa" )

 

Jaume Sisa (Barcelona, 1948) ha connectat amb l'ànima popular com pocs músics ho havien fet abans. Gràcies al seu particular imaginari, el "cantautor galàctic" és avui un artista conegut i admirat, fins i tot per aquells que no són exactament melòmans. La seva història és la crònica de moltes vides. "Jo he viscut amagat tota la vida. I potser algun dia m'agradaria sortir de l'amagatall, però tinc un problema: si surto, no sé qui soc."

La biografia de Jaume Sisa és plena d'alts i baixos, girs inesperats, grans èxits i grans fracassos. Sisa ha estat també Ricardo Solfa, Ventura Mestres, Armando Llamado i El Viajante. Ha viscut a Barcelona, Madrid, Perpinyà, París i Tunísia. I ha compartit odissees i utopies amb una colla desigual d'amics fidels: Pau Riba, Gato Pérez, Carles Flavià, Mariscal...

 

"Els records són una droga deliciosa. És una de les drogues més bones que hi ha. Jo, amb els anys, com tothom, cada vegada tendeixo més a recordar. A recordar coses que segurament quan van passar no eren com jo ara les recordo.", Jaume Sisa

 

Passada la setantena, Jaume Sisa afronta ara un repte incòmode. El cantautor excèntric, místic, underground i surrealista s'ha fet gran sense trobar en aquest món allò que perseguia. Avui, el músic utòpic transita entre la rutina de la vida quotidiana i el record de l'efervescència revolucionària del maig del 68 i la contracultura que el van transformar per sempre quan només tenia vint anys.

Jaume Sisa és ara un músic retirat que fa una vida tranquil·la i monòtona. Segons explica, dedica els dies a "meditar, beure aigua i caminar". Però, encara que sigui d'amagat i en solitari, continua batallant per saber qui és en realitat.

 

Sisa: "Amb els anys, com tothom, cada cop tendeixo més a recordar. A recordar coses que segurament quan van passar no eren com jo les recordo" ("L'home dibuixat. Una conversa amb Jaume Sisa" )

 

A "L'home dibuixat. Una conversa amb Jaume Sisa", Jaume Sisa parla per primer cop sense filtres del procés de recerca del seu jo autèntic: el seus anhels, els ideals, les pors... A partir d'una conversa en profunditat, el documental ressegueix la trajectòria biogràfica del camaleònic músic, cantautor i poeta, però sobretot retrata la maduresa del seu pensament i la seva desbordant capacitat creadora.

"L'home dibuixat. Una conversa amb Jaume Sisa", explora la filosofia vital de Jaume Sisa i el ric univers artístic que l'ha fet possible. Planteja així, de forma simple i suggeridora, la revisió d'un argument de ressò universal: el conflicte de la identitat humana.

El títol del documental evoca el primer disc senzill que, amb el Grup de Folk, Jaume Sisa va publicar el 1968.

 

"Quan era jove, jo volia canviar la vida i el món, fer la revolució, cremar-ho tot...i em pensava que això es podia fer. Sense pagar el preu, vull dir. Després ja s'ha vist que sense pagar-ne el preu no es pot fer res.", Jaume Sisa ("L'home dibuixat. Una conversa amb Jaume Sisa" )

 

En el moment àlgid de la seva carrera professional, quan a Catalunya gaudia d'una enorme popularitat, Jaume Sisa va optar pel suïcidi artístic. Als 36 anys va anunciar la retirada definitiva dels escenaris. Dos anys més tard, reapareixia a Madrid com a cantant de boleros. Convertit en Ricardo Solfa, pretenia fer reviure la cançó melòdica cantada en castellà. A Luís Eduardo Aute, amic seu, li va arribar a confessar que ho tenia tot preparat per vendre més discs que Julio Iglesias.

A les entrevistes d'aquella època, Solfa nega qualsevol relació amb Jaume Sisa. Diu que el coneix només d'oïda. Una dècada més endavant, Sisa es converteix en Ventura Mestres, Armando Llamado i, finalment, en El Viajante. I, amb aquest personatge de transició, inicia el camí de retorn a la identitat original: tornarà a ser Jaume Sisa, per bé que serà un Sisa diferent, més madur i més escèptic, el Sisa que el documental mostra avui, com mai, al descobert.

 

"El món no m'ha tractat bé. M'ha tractat amb injustícia. No m'ha fet l'honor, l'homenatge, el reconeixement i la glòria que mereixo."

 

El cantautor excèntric, místic, underground i surrealista s'ha fet gran sense trobar en aquest món allò que perseguia ("L'home dibuixat. Una conversa amb Jaume Sisa")

 

Premis
Premi Cinema-Rescat, Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus, 2021

 

Fitxa tècnica
Direcció:  Joan Celdran Danés i Àngel Leiro
Producció executiva Bas: Valti Roda Brosa, Noe Cuní
Producció executiva: Mallerich Films, Paco Poch
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Producció delegada TVC: Daniel Barea
Producció executiva TVE: Rosa Pérez Roa
Guió: Joan Celdran Danés, Àngel Leiro, Francesc Orteu Entrevista: Ignasi Duarte
Assessorament guió: Donat Putx
Realització: Àngel Leiro
Muntatge, guió i postproducció: Jaume Patrís
Direcció de fotografia: Alan Fàbregas
Disseny gràfic i animació: Mateu Marcet
Música original: Jaume Sisa

"L'home dibuixat. Una conversa amb Jaume Sisa" és un documental produït per Broadcaster Audiovisual Services (BAS) i Mallerich Films-Paco Poch, amb la coproducció de Televisió de Catalunya i Televisión Española i el suport del l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona (ICUB).

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut