Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La recerca recerca incansable i infructuosa d'un desaparegut

Heretar la recerca d'un germà desaparegut durant la guerra bruta dels anys 80

Una família del País Basc busca des de fa 40 anys el cos del fill gran, militant dels Comandos Autònoms Anticapitalistes, desaparegut el 1980 a Baiona. L'única cosa que els queda d'ell és el volant del cotxe que conduïa l'última vegada que se'n va tenir notícia.

Una desaparició forçada no solament posa fi a la vida de la persona que desapareix. Com una pedra que cau a l'aigua, crea unes ones concèntriques que afecten totes les persones del seu voltant i provoca una ferida emocional a la família i a la societat, una ferida que només pot cicatritzar si es recupera el cos de la persona desapareguda. Eneko Etxeberria Álvarez fa 40 anys que busca el seu germà gran, José Miguel, que militava als Comandos Autònoms Capitalistes. 

Conegut pel sobrenom de Naparra, es va exiliar al País Basc francès el 1978. Era una època convulsa, durant la Transició, en què l'Estat, com s'ha pogut demostrar, va practicar la guerra bruta a través de funcionaris que van torturar, segrestar, assassinar i fer desaparèixer dissidents polítics. 

 

Etxeberria, àlies Naparra, va desaparèixer a Baiona el 1980 i no se n'ha sabut res més (Documental "Història d'un volant")

 

El juny del 1980, el jove basc de 22 anys va agafar el cotxe per reunir-se amb algú, però va desaparèixer. Dies després se'n va trobar només el cotxe. Malgrat els comunicats encreuats, les organitzacions que s'acusaven les unes a les altres, les reivindicacions diverses i la indiferència judicial, la família no ha deixat de buscar-lo ni un moment. 

El 1999 van contractar els serveis d'un advocat per presentar una querella davant de l'Audiència Nacional i evitar la prescripció del delicte. El 2013, el cas de José Miguel fins i tot va arribar a les Nacions Unides, on el van reconèixer com un cas de desaparició forçada, que constitueix un crim contra la humanitat i no prescriu. 

 

La família de José Miguel Etxeberria, dels Comandos Autònoms Anticapitalistes, fa més de 40 anys que el busca (Documental "Història d'un volant")

 

Havent mort ja els pares de José Miguel, Eneko, el germà petit, continua la recerca per evitar transmetre aquesta herència al seu fill i perquè el cas de José Miguel no caigui mai en l'oblit. Malgrat els esforços de la família, després de tants anys, el cas encara no s'ha resolt i la ferida continua oberta. 

 

Podeu veure el tràiler d'"Història d'un volant" aquí.

 

Fitxa tècnica
Direcció: Iñaki Alforja i Iban Toledo
Guió: Iñaki Alforja
Direcció de fotografia: Iban Toledo
So: Danel Ciaurriz (Rocketsound)
Muntatge: Kanaldude
Música: Pello Ramírez
Direcció de producció: Lucia Ezker
Producció executiva: Iñaki Alforja i Iban Toledo
2021

"Història d'un volant" és una producció  d'Iñaki Alforja, On Produkzioak i Vrai Vrai Films

 

 📲 #DesaparicióForçadaTV3

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut