Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Una història d'impunitat i recerca de justícia

Gustau, la Transició al descobert

Gustau Muñoz, un jove de setze anys, va morir l'11 de setembre del 1978 d'un tret efectuat per la policia en una manifestació. El seu cas, que es va arxivar sense arribar a cap judici, s'ha inclòs en la querella argentina contra el franquisme. Seria la primera vegada que un delicte comès durant la Transició espanyola es podria investigar com a crim de lesa humanitat

A dos quarts de deu del vespre de l'Onze de Setembre del 1978, en el context d'una manifestació convocada pel Partit Comunista d'Espanya (internacional) (PCE(i)) a Barcelona en contra de la Transició espanyola i en favor de la independència de Catalunya, Gustau Muñoz de Bustillo es desploma en una vorera del carrer Ferran, prop de la confluència amb el carrer Avinyó, abatut per un tret a l'esquena. Un tret efectuat per la policia.

 

L'artista gràfic Jordi Minguell (@JordioMinguell) il·lustra els fets de l'11 de setembre del 1978 al documental a partir de les declaracions de diversos testimonis ('Gustau, la Transició al descobert', de Jaume Domènech)

 

En el moment de la mort, Gustau tenia només setze anys i havia acompanyat a la protesta el seu germà Marc, de divuit anys. Malgrat les confessions dels policies i de diversos testimonis, el cas va ser arxivat sense arribar a judici i mai ningú no va ser jutjat ni condemnat arran dels fets.

 

Rodatge amb Marc Muñoz, germà de Gustau, a la plaça Sant Miquel, Barcelona

 

"Gustau, la Transició al descobert", dirigit per Jaume Domènech, narra la perseverant recerca de veritat i justícia per part de la família de Gustau. L'assassinat del jove és el punt de partida per qüestionar una Transició de la qual s'han silenciat els centenars de crims comesos des dels seus inicis. En aquest escenari, l'obertura de la jurisdicció universal sorgeix com a única sortida enfront de la impunitat sostinguda fins a l'actualitat per un complex entramat polític, judicial, social, econòmic i cultural.

 

 

Rodatge amb l'exdiputat i periodista David Fernàndez

 

L'any 2018, quaranta anys després de l'assassinat de Gustau, els seus familiars troben la seva oportunitat a vint mil quilòmetres, a la República Argentina, de demanar justícia i aconseguir que un tribunal decideixi per primera vegada que un delicte comès durant la Transició espanyola pugui ser investigat com a crim de lesa humanitat. Aquest fet obre la porta a què aquest període s'inclogui a la querella argentina contra els crims del franquisme, es posi fi a la impunitat del règim del 78 i s'iniciï la via per a la reparació de la memòria de tantes i tantes víctimes oblidades de la Transició.

 

Jesús Pelegrín, fotoperiodista entre 1978 i 1983, va cobrir les mobilitzacions convocades pel PCI amb Albert Ramis ('Gustau, la Transició al descobert', de Jaume Domènech)

 

Més informació
Un documental rescata de l'oblit l'assassinat de Gustau Muñoz la Diada de l'Onze de Setembre de 1978
 

Fitxa tècnica
Direcció, guió, realització i producció: Jaume Domènech
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Producció delegada TVC: Daniel Barea Delgado
Direcció fotografia: Edu Vilà Moix
Muntatge: Christina Braykova
Direcció de producció: Clàudia Aranda
Música: Roger Gascon Salvadó
Lingüista: Dolors Casals Camps
Grafisme: Cristian Leon
2021

Una producció de Balandra Films  amb la participació de Televisió de Catalunya i el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya (ICEC).

 

El fill d'un exiliat xilè que de petit havia sentit explicar la història d'uns treballadors escocesos de la Rolls-Royce que havien boicotejat els motors de la Força Aèria de Xile investiga el fet. El resultat és "Nae pasaran!", un documental en què els protagonistes d'aquell acte de solidaritat recorden com va anar

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut