Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La droga 100 vegades més potent que la morfina

Fentanil: viatge a l'infern, a "Sense Ficció"

Les sobredosis amb fentanil s'han convertit en una epidèmia a Nord-amèrica. Hi causa més morts que les armes de foc i els accidents de trànsit junts. "Fentanil, la droga més barata i mortal" és un recorregut per la devastació humana que ha provocat l'addicció a aquest opiaci al Canadà

🟨 Codi ètic: 18 anys

 

"És foc. Molt perillós. És el terror més horrorós i esgarrifós que et puguis imaginar." Downtown Street és un barri de Vancouver on les morts per sobredosi són diàries i la població la forma, majoritàriament, milers de sensesostre addictes al fentanil, abocats a delinquir per aconseguir la dosi diària: entre 100 i 120 dòlars per una dosi estàndard, que la majoria compren a porcions. És una droga sintètica molt més forta que l'heroïna i molt més barata. Segons la DEA, l'administració pel control de drogues dels EEUU, entre 50 i 100 vegades més potent que la morfina. Una minúscula quantitat d'aquesta droga pot causar immediatament la mort d'una persona adulta. I com que és molt barata i fàcil d'aconseguir, es disparen els casos de morts per dosis excessives o adulterades. Els autors del documental s'endinsen en aquest territori devastat pels estralls d'aquesta droga, on hi ha traficants a cada cantonada, els drogoaddictes cauen a plom al mig del carrer i les sirenes de les ambulàncies sonen cada dos per tres.

 

Al Canadà i als Estats Units, les sobredosis de fentanil provoquen cada any centenars de milers de morts (Documental "Fentanil, la droga més barata i mortal")

 

El documental recull el testimoni colpidor dels addictes i dels camells. Com el d'en Sylvester, que explica que les mateixes bandes que el comercialitzen al carrer el fabriquen en soterranis amb el producte comprat a la Xina per internet. "Em podria morir, si em prengués això?" -li pregunta el periodista. "Depèn de com tinguis el sistema immunitari i de la tolerància que tinguis. Si no n'has pres mai, et mors segur."

 

100 vegades més potent que la morfina, el fentanil ha devastat la salut mental i física d'en Ronnie i milers d'addictes com ell (Documental "Fentanil, la droga més barata i mortal")

 

"Els opioides com l'heroïna i el fentanil pertanyen a la mateixa família farmacèutica que la morfina, estan pensats per alleugerir el dolor. Tothom, en aquesta comunitat de gent que s'automedica, té una història, i el dolor, tant físic com mental, és a tot arreu", reflexiona l'autor del documental. A Vancouver, que ha aïllat aquest infern als afores, lluny de la prosperitat de la capital, es plantegen receptar heroïna com a tractament per a l'addicció de fentanil, com a Suïssa. Mentrestant, al barri també hi ha la gent que s'organitza per intentar evitar el màxim nombre de morts possible. S'ha obert un centre gestionat pels consumidors de drogues mateixos, on es reparteixen xeringues esterilitzades per frenar la propagació de malalties. Hi ha voluntaris que recorren els carrers del barri amb medicaments que poden evitar la mort per sobredosi si s'actua amb rapidesa. Fins i tot hi ha una clínica on es proporcionen drogues als addictes i un espai perquè la puguin consumir amb seguretat, sota supervisió. La crisi del fentanil ja ha provocat centenars de milers de morts al Canadà i als Estats Units, i aviat es podria estendre a moltes altres regions del món.

 

Vancouver ha aïllat la població drogoaddicta als afores de la ciutat (Documental "Fentanil, la droga més barata i mortal")

 

Fitxa tècnica
Direcció i guió: Dominic Streeter
Fotografia: Richard Boon, Matthew Innanen i Matthew Perrin
Muntatge: Chris Hailes
Música: Adam Daffurn
2020

"Fentanil, la droga més barata i mortal" ("Ten dollar death trip: inside the fentanyl crisis") és una producció de Hide&Seek en associació amb Vesio Productions.

 

ARXIVAT A:
Drogues
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut