Shamima Begum
World premiere

Estrena mundial de l'últim documental de la directora catalana Alba Sotorra

"El retorn: la vida després de l'ISIS" tindrà la "world premiere" en l'SXSW Film Festival, als Estats Units, on competeix en la categoria de llargmetratge documental. Narra la història de dues dones que van ser notícia arreu del món quan, sent adolescents, van marxar dels seus països per unir-se a ISIS. Ara, quan volen tornar-hi, els seus països no els ho permeten. El documental és una coproducció de TV3

La directora Alba Sotorra, guanyadora d'un Premi Gaudí per "Game Over", estrenarà el seu últim treball en la 28a edició de l'SXSW Film Festival (South by Southwest), que se celebrarà en format online (SXSW Online) del 16 al 20 de març. Hi competeix en la secció oficial al millor llargmetratge documental (Documentary Feature Competition) amb set estrenes mundials més. Els guanyadors s'anunciaran el 19 de març.

"El retorn: la vida després de l'ISIS" ("The Return: Life After ISIS") narra una història íntima i sincera d'un grup de dones occidentals que van dedicar la seva joventut a ISIS, però que ara volen tenir l'oportunitat de reconstruir les seves vides a casa.

Quan eren adolescents, Shamima  Begum, del Regne Unit, i Hoda Muthana, dels Estats Units, van omplir els titulars dels mitjans internacionals en marxar dels seus països per unir-se a ISIS. Shamima, que va marxar quan tenia 15 anys, era probablement la recluta britànica més famosa, i Hoda incitava els seus seguidors de Twitter a assassinar nord-americans. Vilipendiades pels mitjans de comunicació, ara expliquen la seva història per primera vegada.

Després de la caiguda d'ISIS, es troben entre centenars de dones i nens occidentals detinguts en camps de concentració al nord de Síria, sense poder tornar a casa. Cap dels seus països no les vol de tornada i en alguns casos, com el de la Shamima, els han tret la ciutadania; una decisió que han impugnat els seus advocats.

Mentre que el món les veu com una amenaça, Sevinaz –una dona dona kurda de l'equip que supervisa els camps– té una mirada més indulgent. Dirigeix un taller d'escriptura al camp que ha donat l'oportunitat a Shamima i Hoda de compartir les seves històries. Amb el temps, creix la seva confiança i se sinceren sobre les seves experiències personals: per què es van sentir atretes per ISIS en un primer moment, els traumes que van patir mentre vivien sota el règim d'ISIS, les pors i esperances per al futur.

El documental està coproduït per TV3 i el programa "Sense ficció" n'emetrà una versió per a televisió.

 

Festivals
SXSW Film Festival, Estats Units, 2021
Hot Docs Film Festival, Toronto, Canadà, 2021

 

Fitxa tècnica
Direcció: Alba Sotorra Clua
Producció: Alba Sotorra, Vesna Cudic i Carles Torras
Producció executiva: Alba Sotorra Clua, Vesna Cudic, Sam Collins
Producció executiva Sky: Poppy Dixon i Jack Oliver
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Muntatge: Michael Nollet i Xavi Carrasco
Guió: Júlia Parés i Alba Sotorra Clua
Direcció de fotografia: Gris Jordana , Lara Vilanova i Núria Roldós
Música original: Mehmud Berazi  i Josefina Rozenwasser
So directe: Coni Docolomansky, Denis Darwis, Nadja Darwish, Àlex Albors i Anna Rajadell
Disseny de so: Jordi Ribas
2021

Una producció en coproducció amb Televisió de Catalunya amb el suport de Film Komina Rojava, Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union, Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Sky TV i Premis Laya.

 

Més informació
"El retorn: la vida després de l'ISIS" ("The Return: Life After ISIS")
Facebook
Twitter @TheReturn_Doc
Instagram @thereturn_doc

 

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut