Es presenta un projecte educatiu a partir del documental "És a l'aire"
El film, coproduït per TV3 i emès al programa "Sense ficció", analitza l'impacte mediambiental de la indústria química al Camp de Tarragona. Ha servit de base del projecte educatiu que ha presentat Còdol Educació, destinat a centres de secundària del Camp de Tarragona
"És a l'aire", de Christophe Sion i Santi Suárez, mostra com un equip de científics emprèn un estudi independent sobre la contaminació de l'aire al voltant del complex petroquímic més gran del sud d'Europa, el del Camp de Tarragona. Es va estrenar el 10 de desembre del 2019 a "Sense ficció". Va ser el setè programa més vist del dia, amb 299.000 espectadors i un 12,2 de quota.
Projecte educatiu "És a l'aire"
El dimecres 27 de gener Còdol Educació va presentar "És a l'aire", un projecte educatiu vinculat al documental "És a l'aire", produït per Un Capricho de Producciones amb coproducció de TV3. Es tracta d'un projecte interdisciplinari i gratuït de tres sessions que aborden el tema de l'aire que es respira al Camp de Tarragona des de tres perspectives: la primera, filosòfica; la segona, científica, i la tercera, artística. La cloenda serà una gran exposició col·lectiva al juny, a finals de curs, que tindrà lloc simultàniament als carrers i pobles dels alumnes que hi han participat.
El projecte està destinat a centres d'educació secundària de les comarques del Camp de Tarragona, ESO, postobligatòria i cicles formatius, i compta amb la col·laboració del divulgador científic Marc Boada i del fotògraf documental Oriol Segon Torra.

Documental "És a l'aire"
Segons l'Agència Europea del Medi Ambient, el principal focus contaminant de l'aire que respirem no és el trànsit, sinó la indústria.
Al centre del Camp de Tarragona s'aixeca el Complex Petroquímic de Tarragona. Periòdicament, les seves fumeres emeten columnes de fum molt espesses. Les dades oficials sobre la qualitat de l'aire de la zona indiquen que no hi ha risc per a la salut humana.
L'any 2012, un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya, dirigit per Francesc Xavier Roca, va fer un estudi independent sobre la qualitat de l'aire del territori. Els resultats indicaven la presència de nivells molt alts de diferents tipus de gasos tòxics que poden arribar a provocar càncer. L'any 2015, un altre estudi d'aquest equip confirmava la presència a l'aire de substàncies malignes per a la salut. A finals del 2018, aquests científics emprenen un nou estudi sobre la contaminació atmosfèrica en aquest territori.
Paral·lelament, un extreballador del complex petroquímic que té càncer engega una batalla legal. L'objectiu és que la justícia reconegui la relació entre els gasos que emet el complex i la seva malaltia.
El documental fa un seguiment de totes dues històries i analitza els buits legals que hi ha al nostre país i a la Unió Europea sobre les emissions de gasos industrials, emissions que ens afecten a tots, perquè ningú no pot deixar de respirar.
Premis
Premi Plata, Deauville Green Awards, The International Festival for Responsible Films, 2020
Premi ProDocs, DocsBarcelona, Festival Internacional de Cine Documental de Barcelona, 2020
Fitxa tècnica
Direcció: Christophe Sion i Santi Suárez
Guió: Santi Suárez
Realització: Christophe Sion i Santi Suárez
Productor: Belén Sánchez i Santi Suárez
Director fotografia: Christophe Desplanques
Muntatge: Carlos Prieto i Anaïs Urraca
Director de producció: Agnès Batllori
Música: David Pastor i Mario Roldán
Lingüista: Judit Terrats
Grafisme: Adriana Perón / Kote Berberecho
Veu en off: Núria Deulofeu
"És a l'aire" és una producció d'Un Capricho de Producciones amb coproducció de TV3 i amb la col·laboració de l'Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya.