Dissabte, 14 de novembre, Bilbao

"Ernest Lluch, lliure i atrevit" es projecta a ZINEBI, el Festival Internacional de Cine Documental i Curtmetratge de Bilbao

El documental s'estrena dimarts 17 de novembre a "Sense ficció", en el 20è aniversari de la seva mort

Ernest Lluch va ser un agitador del pensament i un home polièdric, que tenia una gran capacitat d'enlluernar la gent amb noves idees. Ell va ser una de les persones que va ajudar a posar els fonaments per fer d'Espanya un país modern amb la implementació de la sanitat pública universal i gratuïta i la primera llei de l'avortament. Mentre intentava construir ponts d'entesa amb la banda terrorista ETA, el comando Barcelona va decidir posar fi a la seva vida el 21 de novembre de l'any 2000.

El dissabte 14 de novembre, "Ernest Lluch, lliure i atrevit" es presenta en la 62a edició de ZINEBI, el Festival Internacional de Cine Documental i Curtmetratge de Bilbao. Es projecta al Museu Guggenheim Bilbao. Forma part de Bertoko Begiradak, Mirades des de Euskadi, una secció paral·lela del festival composta per 22 curtmetratges i 7 llargmetratges.

No és la primera vegada que el documental visita el País Basc. El juny d'aquest any es va estrenar a Sant Sebastià al Festival de Cine de Drets Humans, una ciutat emblemàtica en la biografia d'Ernest Lluch. "Crec que amb 17 anys arriba a Sant Sebastià. Efectivament, s'enamora de la ciutat de Sant Sebastià i diu: ‘Jo de gran, si puc, tindré alguna cosa, algun lloc per viure aquí, a Sant Sebastià'. I va fer-se realitat el seu somni.", explica la seva filla Eulàlia Lluch al principi del documental. Ernest Lluch s'hi va comprar un apartament, va ser membre de l'Orfeó Donostiarra, soci de la Reial Societat i va formar part del moviment pacifista Elkarri. Sempre va treballar per construir ponts de diàleg per posar fi a la violència.

Des de l'estrena al juny a Sant Sebastià, "Ernest Lluch, lliure i atrevit" ha participat a FIC-CAT, Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada i al MDF, Festival de Cinema i Fotografia Documental de Menorca.

El 17 de novembre es podrà veure a TV3 dins l'espai "Sense ficció", dirigit per Montse Armengou.


Fitxa tècnica
Direcció: Josep Morell i Jordi Vilar
Guió: Josep Morell i Montserrat Rossell
Realització: Jordi Vilar
Productor: Jordi Vilar i José Gordejuela
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Productor delegat TVC: Daniel Barea
Director fotografia: Joan Tisminetzky
Muntatge: José M. L. Godínez
Director de producció: Sílvia Houdier
Música: Albert Guinovart (interpretació) i Iñaki Plaza, Ion Garmendia
Lingüista: Dolors Casals
Grafisme: Sergi Esgleas
Veu en off: Dolors Martínez

"Ernest Lluch, lliure i atrevit" (2020) és una producció d'Ottokar Editora Audiovisual en coproducció amb Televisió de Catalunya, Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) i Cambio de Imagen (EITB), amb la col·laboració de l'ICEC.

 

Festivals
Festival de Cine de Drets Humans de Sant Sebastià, 2020
FIC-CAT, Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada, 2020
Festival de Cinema i Fotografia Documental de Menorca, 2020
ZINEBI, Festival de Cine Documental i Curtmetratge de Bilbao, 2020

 

#ZINEBI62
#SenseFiccióTV3

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut