Ariadna Oltra codirigeix "Mai més víctima"
Ariadna Oltra codirigeix "Mai més víctima"
Ariadna Oltra reflexiona sobre el documental "Mai més víctima"

Els dubtes i la violència masclista

La periodista Ariadna Oltra explica en primera persona com ha estat preparar el seu primer documental, "Mai més víctima", i la nit temàtica de TV3 sobre la violència masclista

Quan la direcció d'informatius de TV3 em va encarregar una nit temàtica sobre violència masclista no ho vaig dubtar. Vaig dir sí. Els dubtes van venir després, així, en plural. Molts dubtes de com abordar el tema. Com explicar una problemàtica que afecta milers de dones, carregada encara d'estereotips i complexa. Ens hem habituat al recompte de dones assassinades a finals d'any per parelles o exparelles, tots sabem que hi ha dones maltractades i que hi ha una llei per penar expressament aquest delicte. Però llavors, en què fallem?

Feia anys que a TV3 no es dedicava tanta estona del "prime time" a parlar de la violència masclista (abans, violència de gènere). I vaig creure que calia identificar els nínxols reflexió que impedeixen acotar el problema, reduir les morts, rebaixar els casos. Citar-me amb entitats, especialistes i operadors jurídics va ser clau per enfocar el tema. Una primera conclusió: el problema de les identificacions, les dones no sabem posar nom a algunes de les coses que ens passen i que el tenen: violència masclista. Després vaig descobrir com els estereotips funcionen encara a tota vela i generen un efecte pervers, l'"això els passa perquè són tontes, perquè no tenen estudis". I encara que sorprengui, sí, els estereotips es mantenen ben presents. I finalment vaig tenir clar que el testimoni en primera persona era necessari per trencar barreres, per arribar.

El resultat és el documental "Mai més víctima", una història coral que desmunta els mecanismes de control de la violència masclista. I un viatge professional que sumo a la motxilla.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut