Anys 60: les dones s'empoderen als pobles de costa

Mentre els marits sortien a pescar o llaurar el tros, elles llogaven habitacions i guanyaven més diners que ells

director del documental "Dictadura, divises i biquinis"

Imatge del documental "Dictadura, divises i biquinis"
Imatge del documental "Dictadura, divises i biquinis"

Tot va començar amb un correu d'en Tono Folguera, productor del documental. Havia llegit no sé a on, una frase de l'hispanista Paul Preston en què deia que les sueques, amb el seus biquinis, havien fet més per l'arribada de la democràcia a Espanya que tota l'oposició. Evidentment això era una "boutade", un estirabot pretesament enginyós, però ens va animar a aprofundir en l'impacte del turisme en l'Espanya del tardofranquisme
El tema ja s'havia estudiat molt des de la perspectiva macroeconòmica i a nosaltres ens va semblar interessant estudiar-lo des del vessant personal. Per això vàrem fugir d'experts i vam concentrar-nos en persones anònimes. 

"Va ser una època en què varen entrar en contacte turisme i petites poblacions pesqueres, tots dos, amb moltes ganes d'experiències 'exòtiques'?"

Imatge del documental
Imatge del documental "Dictadura, divises i biquinis"


Vàrem entrevistar més de 30 persones i ens van confirmar el que intuíem: l'impacte de l'arribada del turisme massiu els va transformar i va aportar un aire de modernitat a l'Espanya de la dictadura

Va ser una època molt naïf, en què varen entrar en contacte un turisme amb unes petites poblacions pesqueres, tots dos amb moltes ganes d'experiències "exòtiques". El turista, en general, era acrític i no va aportar grans canvis a nivell polític, però sí que va relaxar la rigidesa moral del país fins al punt que hi convivien dues Espanyes, la de la costa, on tot era més relaxat, i la de l'interior, on es seguia tenint un control ferri de la moral. A Saragossa vàrem entrevistar dues dones que, als anys 70, s'havien manifestat per poder anar a la piscina en biquini, quan a Benidorm ja des dels anys 50 feien els ulls grossos.

Imatge del documental
Imatge del documental "Dictadura, divises i biquinis"

"El que més ens va sobtar va ser descobrir l'empoderament de les dones als pobles de costa: mentre els marits sortien a pescar o llaurar el tros, elles llogaven habitacions als turistes a casa seva, aprenien idiomes, guanyaven més diners que ells."

Com ens va dir una entrevistada: "Les dones van ser les grans mànagers dels primers anys del turisme". Després, la construcció dels macrohotels va canviar les coses, o no tant, perquè algunes d'aquestes dones es van posar al front d'aquests macrohotels.   

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut