Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
"Sense ficció": construir la vida plena sota una tutela

"Amors tutelats, somnis d'igualtat", dues històries d'amor més enllà dels prejudicis

Poden les persones amb discapacitat cognitiva gaudir d'una vida emocional -i sexual- plena i satisfactòria? "Amors tutelats, somnis d'igualtat", de Josep Morell i Jordi Vilar, és el retrat de dues històries d'amor -imperfectes, com totes- que vencen prejudicis

"La seva manera d'estimar-me era tocar-me els rínxols dels cabells, i amb la seva mirada, que ho diu tot", diu la Clara Vila. "Com que soc molt vergonyós, que no em surten les paraules per poder-me expressar, em quedava cada dia pensant: ‘L'hi diré, no l'hi diré, l'hi diré…'", recorda l'Albert Ros. Com que no li sortien les paraules -i mira que és expressiu- li va dir des de casa, amb un missatge de mòbil.

La Clara viu pel seu compte a Tàrrega, a l'Urgell, i l'Albert a Preixens, a la Noguera, amb els seus pares. Es van conèixer a la Fundació Alba i han viscut una llarga història d'amor. Després d'un trencament dolorós, la seva relació de parella s'ha convertit en una amistat íntima, tendra i afectuosa.

La Raquel Guix hauria volgut ser veterinària i treure's el carnet de conduir, però no va poder ser. Fa de netejadora, li agrada el teatre, i comparteix els secrets amb la seva germana Judith. "Soc feliç", diu, "a la meva manera", i el seu somni és casar-se amb el Dani Vilafeliu, que treballa tallant arbres al bosc. Fa temps que viuen junts, ells dos. "Només aixecar-me al seu costat, ja li dic: ‘Cada dia estàs més guapo'", diu la Raquel. Al Dani li costa més expressar el que sent: "Li vaig dir: ‘Mira, vida meva, jo estant al teu costat ja en tinc prou, no t'haig de dir cada dia i a cada hora que t'estimo molt i vull estar amb tu.'" Ell no plora mai, ni quan es va morir el seu pare. "Estava fet pols, però no plorava."

 

 

Tots quatre, la Clara i l'Albert, el Dani i la Raquel, són persones amb discapacitat cognitiva, una etiqueta que no afecta ni la seva capacitat d'estimar ni el seu desig d'una vida autònoma i plena. Les seves relacions són tan senzilles o tan complexes com les de qualsevol parella. Fins fa poc no els era fàcil, a les persones amb discapacitat, viure-les amb plenitud. Encara avui els prejudicis i les pors de l'entorn els posen moltes barreres.

 

La Raquel i el Dani (Documental "Amors tutelats, somnis d'igualtat" )

 

"La sexualitat és un dret, té a veure amb la presa de decisions, amb l'autonomia. Està vinculada a les llibertats, amb poder triar, poder decidir el que vull fer o no amb el meu cos, les meves decisions i els meus sentiments." La sexòloga Gemma Deulofeu i el psicòleg Jordi Fernández imparteixen tallers de sexualitat a persones amb discapacitat. Tallers que també veiem al documental i que els proporcionen els coneixements i els recursos que sovint a les famílies o les escoles els costa abordar obertament. I, tanmateix, és imprescindible, no tan sols perquè tenen el mateix dret al plaer que tothom, sinó també perquè les persones amb discapacitat pateixen abusos sexuals quatre vegades més que la resta de la població.

 

 

 

El somni de la Clara, que és de Torà, era viure independent, i a Tàrrega. Allà és on té els amics i la feina, on dona suport a nens autistes. De petita pensava que mai no tindria parella, ni feina. A l'Albert no li ve de gust viure pel seu compte, i els seus pares volen que faci el que vulgui, si el fa feliç. Ell vol fer la seva vida i que no l'atabalin. "La Clara el sabia portar", diu la mare d'ell, però la relació es va acabar. Algun dia, esperen, tots dos tornaran a trobar algú. Mentrestant, la feina, el teatre, l'esport i els amics són un bon suport.

 

La Clara i l'Albert (Documental "Amors tutelats, somnis d'igualtat" )

 

La Clara té molt mal record de l'institut, on es va sentir sola i mal tractada pels companys. A 2n d'ESO ho va deixar i va anar a l'Escola Alba, d'educació especial. "Uf, que dur que és això", van dir els pares quan hi van entrar, "però ella hi va ser la més feliç del món." Ara hi treballa. "Aquí tots tenim algun problema, però ens ajudem i fem pinya."

 

 

La germana de la Raquel, la Judith, és també és la seva tutora. Són tres germanes i no van tenir una infància fàcil. Reconeix que és molt protectora, i vol que la Raquel se senti còmoda i segura. Que anés a viure amb el Dani a un pis no va ser una decisió fàcil. Tenen la intimitat que necessiten, però també el suport que els cal per gestionar la vida domèstica. És la vida que volen, però hi ha coses que fereixen molt la Raquel: sobretot, que li diguéessin que no podrà tenir fills. Quan la seva germana petita va anunciar que seria mare, També la Clara, quan la seva germana petita va anunciar que seria mare, va tenir un gran disgust. "Vaig posar-me a plorar com una desesperada", explica.

 

"Les persones amb discapacitat tenen desitjos i expectatives, però cal valorar que tinguin recursos i capacitats, perquè els drets de l'infant van peral davant d'aquests desitjos", diu la sexòloga Gemma Deulofeu. Raonable o no, és dolorós. La Raquel, com moltes persones amb discapacitat, és molt conscient que per a ella la igualtat encara és un somni. I això fa mal. Però també té un somni factible, i la seva germana i tutora -no sense recança- la deixarà decidir. Si tot va bé, la Raquel i el Dani es casaran aviat. "No demano res més", diu la Raquel. "Bé, sí:, això, : ser feliç i anar al teatre de tant en tant."

 

Fitxa tècnica
Direcció: Josep Morell i Jordi Vilar
Guió: Josep Morell i Patricia Cirera
Realització: José Mª L.Godínez i Jordi Vilar
Producció: Jordi Vilar
Direcció executiva TV3: Montse Armengou Martín
Producció executivaTV3: Sílvia Pairó Vila
Realització TV3: Ricard Belis García
Direcció fotografia: Joan Tisminetzky
Muntatge: José Mª L. Godínez
Direcció de producció: Sílvia Houdier Puig
Música: comercial
Grafisme: María Ochoa
2022


"Amors tutelats, somnis d'igualtat" és una producció de Televisió de Catalunya produïda per Ottokar.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut