Hilari Raguer a (S)avis
Hilari Raguer a (S)avis
Savi monjo i historiador

Les millors frases d'Hilari Raguer a "(S)avis"

A l'entrevista amb Josep Puigbó, Raguer fa una classe magistral sobre la història politicoreligiosa de Catalunya i d'Espanya al s.XX

Aquesta setmana a "(S)avis", Josep Puigbó conversa amb el savi Hilari Raguer, un monjo de Montserrat que ha treballat, fonamentalment, per entendre la història política i religiosa de la Catalunya i de l'Espanya del segle XX.

Va forjar el seu catalanisme a la universitat. Es va llicenciar en Dret el 1950 a la Universitat de Barcelona, on va participar en el grup d'oposició antifranquista Torres i Bages, d'orientació democristiana i catalanista. Allà va coincidir amb altres antifranquistes com Jordi Pujol o Joan Reventós.

Estudiós de la Bíblia, diu que tot és veritat, però són diferents tipus de veritat, que barregen fets històrics i simbòlics, que s'expliquen a través d'exemples. Hilari Raguer corrobora que la Moreneta no era negra i és un ferm convençut que el paper de l'Església durant el franquisme s'havia falsejat i calia reescriure'l.

Algunes de les seves millors frases:

"Em vaig fer monjo per l'ensurt i com que encara no m'ha passat, continuo."

"A Montserrat jo sabia que em respectarien les meves idees nacionalistes, a altres llocs, no."

"Vaig veure que rojos i blaus tergiversaven el paper de l'Església durant la Guerra Civil, per raons oposades. Aleshores, vaig considerar que era importantíssim i urgent estudiar i fer conèixer  la realitat del paper de l'Església a la Guerra Civil."

"Carrasco i Formiguera és el gran exemple d'un nacionalisme catòlic, que demostra que la gent de Franco no era catòlica."

"L'Església va ser plenament col·laboracionista amb el règim de Franco. No havia entrat en la conspiració, però quan ve la revolta es tira als braços dels militars... Considero que l'Església hauria d'haver demanat perdó, però no ho han fet perquè es pensen que són la Immaculada Concepció, que no han fet res de mal."

"Hem tingut molts bisbes de Catalunya que no eren catalans. Una pràctica durant 300 anys, des de 1714, Espanya per desnacionalitzar Catalunya s'ha servit de bisbes que no fossin catalans i fins que fossin anticatalans... això continua passant una mica."

"Fer afusellar  Carrasco i Formiguera desmenteix el catolicisme de Franco."

"No prendrem mal mentre busquem la veritat històrica."

"Ser independentista no és pecat, sinó virtut..."

"És doctrina universal de l'Església que el quart manament, estimar pare i mare, s'aplica també a la pàtria i a l'Església. Un cristià, a més d'estimar pare i mare, ha d'estimar la pàtria i l'Església. Aleshores és una virtut estimar la pàtria. La trampa que ens fan és que ens volen dir quina és la nostra pàtria. I a mi cap autoritat, ni política ni eclesiàstica, em pot dictar quina és la meva pàtria."

"Per què mataven sacerdots? Hi ha una tradició secular d'una Església espanyola -i una bona part també catalana-, compromesa amb els més rics, amb els més poderosos, amb les dretes, en general. Llavors això s'accentua durant la República, l'Església pren una posició política, identificant-se totalment amb les dretes."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut