La passió per l'artesania a les Terres de l'Ebre
Rutes artesanes: descobreix el nostre patrimoni artesà a través de 8 itineraris que et porten a gaudir de l'artesania, el patrimoni històric, el paisatge, la gastronomia i la natura de tot Catalunya
Ruta 6: La passió per l'artesania a les Terres de l'Ebre

MIRAVET
Aquesta ruta segueix el curs del riu Ebre fins al mar, s'acosta als límits de les fronteres catalanes però, sobretot, us portarà a conèixer gent autèntica que estima el seu ofici i s'apassiona amb l'artesania.
La millor manera d'arribar a Miravet és creuant el riu Ebre amb un dels últims transbordadors fluvials que queden en actiu. Al pas de barca podreu pujar el vostre cotxe i travessar l'Ebre damunt d'aquesta embarcació que no utilitza cap motor.
El primer que crida l'atenció d'aquesta població de la Ribera d'Ebre és el Castell Templer, una fortificació imponent que remet a aventures i llegendes misterioses. I que, a més, és un magnífic mirador de la zona, amb el riu Ebre, els boscos i els conreus.
Si deixeu el castell i aneu cap al riu coneixereu un barri artesà: el Raval dels Canterers. Així és com s'anomenen els terrissers de Miravet perquè el que produïen eren, sobretot, càntirs. Al Raval dels Canterers s'hi aplegaven més de vint tallers de terrissaires que venien els seus productes per tot l'Estat, fins i tot amb llaguts que baixaven pel riu Ebre carregats de terrissa. Avui en dia hi ha diferents tallers en actiu que, a més dels seus productes, ofereixen tallers i visites. La terrissa de Miravet té el reconeixement d'Oficis Singulars de la Generalitat de Catalunya.
Al juny, Miravet reuneix els seus dos productes estrella en una festa: la Festa de la Cirera de Miravet i la Fira dels Canterers, on hi podreu trobar exposició, venda i activitats relacionades amb les cireres i la terrissa.
L'altre atractiu estrella que té el poble és el riu, i quan passeu per aquí podeu triar entre un munt d'activitats aquàtiques diferents. La reina és el caiac. També podeu pujar dalt d'un dels dos llaguts tradicionals que encara fan passejades pel riu.

BENIFALLET
Si seguiu Ebre avall us trobareu amb una altra de les sorpreses que amaguen aquestes terres: la Cova Meravelles. Un nom molt descriptiu del que us espera a Benifallet.
MAS DE BARBERANS
Deixeu l'Ebre i aneu cap al Parc Natural dels Ports. En pocs quilòmetres de distància us situareu al bell mig d'un paisatge de muntanya, amb preciosos boscos de pi silvestre i valls amb alzinars.
Les llatadores són les artesanes que treballen la pauma. Al Museu de la Pauma us podran ensenyar tots els productes que se'n fan. A Mas de Barberans s'hi celebra la Fira de les Fibres Vegetals, a l'agost. Un esdeveniment de referència entre els artesans i una oportunitat única per veure com treballen i participar als nombrosos tallers que s'hi organitzen.
La pauma de les Terres de l'Ebre té el reconeixement d'Oficis Singulars de la Generalitat de Catalunya.
LA GALERA
Aquest tram us proposa caminar entre oliveres centenàries. Des de Mas de Barberans podeu contemplar la Plana de La Galera, on un mar d'oliveres s'estén fins l'horitzó. La zona té rutes per fer a peu i en BTT. A més, aquesta és terra d'oli, així que no us oblideu de preguntar pels productors locals.
La Galera és un poble terrisser amb una llarguíssima tradició que ha anat passant de generació en generació fins a dia d'avui. Terracota, el Centre d'Interpretació de Terrissa de La Galera, és una mostra de les peces que es feien i que encara es fan, una magnífica manera d'entrar en contacte amb el món terrisser. El Joan Cortiella és l'últim mestre terrisser que queda a La Galera.
La Galera és un poble molt petit que organitza a principis de maig una de les fires més importants de l'entorn, la Fira de la Terrissa. Va començar com una trobada entre els artesans del poble i ara és una cita internacional en què hi participen terrissers d'arreu.
La Galera compta amb el reconeixement de Punt d'Interès Artesanal de la Generalitat de Catalunya.
LA SÉNIA
La Sénia, famós epicentre de la indústria del moble, és un municipi on tradicionalment hi ha hagut molts artesans de la fusta. El tercer cap de setmana d'octubre s'hi organitza la Fira de l'Artesania de la Fusta i el Moble, una oportunitat per veure els productes i també per participar en les activitats que cada any s'hi organitzen. És l'única fira monogràfica de la fusta del país.
La fusta de la Sénia té el reconeixement d'Oficis Singulars de la Generalitat de Catalunya.
SERRA DEL MONTSIÀ
Seguint la ruta de l'artesania de les Terres de l'Ebre us heu d'aturar a la Serra del Montsià, un mirador natural al Delta de l'Ebre, ideal per practicar l'escalada perquè ofereix diverses parets per ascendir. Però també s'hi poden fer sortides en BTT, observar ocells o simplement passejar i gaudir de la natura.
LA RÀPITA
A La Ràpita podrem gaudir de les platges i de la badia dels alfacs: un espai singular, tranquil i protegit, on podeu navegar en barques de pescadors o practicar la vela. La badia dels alfacs conté un altre atractiu molt saborós: les famoses muscleres on es cria el musclo del Delta.
Al port del municipi hi trobeu un bon exemple de les arts de la pesca, tota una família artesana que inclou diversos oficis com la confecció i reparació de xarxes de pesca, l'ofici de nanser i l'ofici de palangrer.
DELTA DE L'EBRE
No podeu passar per Les Terres de l'Ebre i no acostar-vos al Delta, un paradís verd d'arrossars, ocells i bons arrossos. En aquest entorn també hi ha artesania de la bona, com les barraques tradicionals, originàriament fetes amb canyes i fang, que s'han convertit en símbol de la zona. Els mestres barraquers encara les elaboren seguint la tradició i moltes d'elles es lloguen com a allotjament turístic.
