Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Gastronomia, natura i patrimoni històric

La metamorfosi de l'art a les comarques de Lleida

Rutes artesanes: descobreix el nostre patrimoni artesà a través de 8 itineraris que et porten a gaudir de l'artesania, el patrimoni històric, el paisatge, la gastronomia i la natura de tot Catalunya

Ruta 5: La metamorfosi de l'art a les comarques de Lleida

La ruta artesana per les comarques de Lleida té un nexe d'unió, la metamorfosi: la transformació dels metalls preciosos en joies, la de l'argila en ceràmica, la del vidre en art, la del paper en moda i la dels productes naturals en sabons. Proposa un itinerari per conèixer el patrimoni cultural de Lleida ciutat, el Museu dels Vestits de Paper de Mollerussa, els tallers dels artesans del vidre i la ceràmica negra de Verdú, els castells de Sió, els murals d'art que decoren els carrers de Penelles i l'artesania del sabó a Montgai.

 

RUTA 5: Ceràmica, vidre, paper en moda i sabons a les comarquesa de Lleida
RUTA 5: joies, ceràmica, vidre, moda en paper i sabons a les comarques de Lleida

 

LLEIDA

Comenceu a Lleida ciutat. En diuen el Far West, però només cal enfilar-se a la Seu per descobrir que és molt més que això. Aquesta catedral s'ha convertit en símbol de la ciutat i testimoni de gairebé deu segles d'història.  

També val la pena que passeu per la Suda, el castell del Rei, refugi de l'últim califa de Còrdova, entre moltes altres coses. I pels tallers artesans que trobareu als seus carrers, com el de la Irene Carrera, artesana joiera que transforma l'or, la plata i les pedres precioses en joies amb personalitat i caràcter.

Abans de deixar Lleida, una darrera recomanació: el Tren dels Llacs. El recorregut, des de l'estació de Lleida fins a la Pobla de Segur, es fa en un tren històric dels anys 60. Podreu veure com el paisatge es transforma davant dels vostres ulls mentre travesseu 4 llacs, 40 túnels i 75 ponts. Una manera diferent de descobrir el territori.

El taller de l'artesana joiera Irene Carrera
El taller de l'artesana joiera Irene Carrera

 

MOLLERUSSA

Continueu la ruta fins a Mollerussa, on trobareu un dels museus més insòlits de territori: el Museu de Vestits de Paper, amb més de 500 vestits fets íntegrament de paper, un material que es transforma en creacions dignes d'una passarel·la de moda.

 

VERDÚ

La ruta us porta fins a Verdú, un municipi agrícola amb un nucli urbà ple de tresors, com el seu castell. Passejant pel poble us adonareu de seguida de quina artesania és la reina: la ceràmica negra. Verdú té el reconeixement de Zona d'Oficis Singulars de la Generalitat per la singularitat d'aquesta ceràmica.

El producte estrella és el càntir, que aquí s'anomena silló, i ve de lluny. Al segle XIII ja hi havia dos forns de cantirers a Verdú. Si voleu conèixer com es transforma l'argila vermella en ceràmica negra, visiteu el taller d'en Magí Sambola de Sambola Ceràmica.

No marxeu de Verdú perquè en aquest poble hi trobareu una altra metamorfosi. I aquesta és espectacular. Dos artesans d'aquesta vila prenen el vidre en fred i el transformen en escultures magnífiques. Són en Quim Falcó i la Txell Tembleque.

Sabíeu que Lleida és la zona de Catalunya amb més castells per metre quadrat? Això és així pels anomenats castells de Sió. Al llarg d'aquest riu s'aixequen impressionants fortificacions com el castell de Montcortés, el de Montsonís o el de Florejacs.  

Si el que us mou és la gastronomia, ja sabeu que sou en terra de cargols, però no només això: a Lleida també hi fan un oli de qualitat suprema.

I si us agrada l'art contemporani, passeu per Penelles, un petit racó rural que s'ha transformat en referent mundial de l'art urbà. Cada any s'hi celebra el Festival de Murals i Art Rural que omple les parets d'obres d'art magnífiques.  

 

MONTGAI

La ruta artesana continua fins a Montgai, la capital catalana del sabó artesà, guardonada amb el reconeixement de Zona d'Oficis Singulars de la Generalitat de Catalunya.

A Lo Carreró, un autèntic racó medieval enmig del poble que s'ha conservat exactament igual que fa segles, trobareu les saboneres elaborant el sabó tradicional.  

A més, aquesta petita vila de la Noguera acull cada any Net, la Fira del Sabó i la Cosmètica Natural. La fira congrega els millors artesans saboners de Catalunya i de l'Estat. Una oportunitat per veure i viure l'artesania del sabó de ben a prop. Productes de primera qualitat, tallers i demostracions i l'activitat estrella per als nens: espectacles amb bombolles de sabó.

Però el sabó tradicional no és l'únic que s'elabora a Montgai. A l'Obrador trobareu un espai gestionat per una agrupació d'artesans del sabó cosmètic. Un exemple de com el poble s'ha sabut modernitzar i acollir una artesania cosmètica que segueix les tendències més innovadores.

Informació de tots els espais i activitats relacionats amb l'artesania i el turisme d'aquesta ruta artesana

Pastilla de sabó de l'agrupació d'artesans del sabó cosmètic
Pastilla de sabó de l'agrupació d'artesans del sabó cosmètic

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut