Les millors frases de Bonaventura Clotet, a "Retrats"
"Si poguéssim arribar a controlar aquest microbioma (o flora intestinal), podríem arribar a revertir o alentir la inflamació i, per tant, l'envelliment." Bonavetura Clotet ens ho ha explicat a "Retrats"
Bonaventura Clotet, un dels científics més prestigiosos del nostre país, molt reconegut per la seva llarga i brillant trajectòria en la recerca del virus de la sida. El doctor Clotet i el seu equip han traslladat ara els seus descobriments a un nou terreny: la lluita contra l'envelliment. Aquest dimecres, ell ha estat el protagonista del programa "Retrats". Us apuntem unes frases seves al programa:
"La femta és bona, aporta salut, perquè té un conjunt de bacteris que són realment favorables i mantenen a ratlla tots els que no ho són."
"Els nostres intestins estan plens de bacteris: hi ha deu vegades més cèl·lules bacterianes que cèl·lules humanes en el cos d'una persona. (...) I el microbioma té aproximadament el mateix pes que el cervell d'una persona."
"El sistema immunitari que hi ha en el budell manté a ratlla tots els microbis que hi ha a dins de l'intestí."
"Si poguéssim arribar a controlar aquest microbioma (o flora intestinal), podríem arribar a revertir o alentir la inflamació i, per tant, l'envelliment."
"Molts tipus d'al·lèrgies i de migranyes estan relacionades amb el microbioma."
"De moment, no hi ha la píndola que puguis prendre't i de sobte els cabells se't tornin negres i et trobis bé..., però hem de fer que aquest envelliment sigui progressiu, que sigui més lent i sobretot amb salut, i que et permeti arribar a una edat molt avançada amb una activitat molt bona."
"L'any 2050 hi haurà més de 2.000 milions de persones al món amb més de 65 anys, i el 10% d'aquestes patiran la síndrome de la fragilitat de l'ancià."
"És una forma d'envellir malament i el que fa és que tinguis les cames molt més primes, dificultat per caminar... que tinguis més dificultat d'activitat intel·lectual i vagis quedant-te reduït i tancat... ."
"El que és important és poder identificar el grup de bacteris que calen en cada patologia per tal que els puguem aportar en forma de probiòtic i no calgui trasplantar-ho tot..."
"Vivim en una època en què tot el que es penja a internet sembla que, pel fer de ser-hi, ja és bo i ens ho hem de creure. I això no és així: cal que hi hagi un mètode científic al darrere que demostri les coses."
"L'estrès ens condiciona a secretar molt cortisol, i això pot alterar el nostre teixit limfoide associat a l'intestí i alterar a la vegada el microbioma i tenir trastorns. Tot està connectat; el budell està connectat al cap i el cap amb el budell."