Dimecres, a les 21.55, al 33

"Modelats per les hormones", a "Quèquicom"

Creixem fins a una mida determinada, ens diferenciem en homes i dones i regulem la temperatura o l'energia corporal a través d'hormones. Si els gens són el projecte, les hormones són les mans de l'escultor.

Avui dia se sap que hi ha una setantena d'hormones que modelen el nostre organisme, a tots els nivells. Quan estan regulades, solen passar desapercebudes, però quan s'alteren, ens mostren la seva cara més dura. Rafael Pérez ha tingut durant molts anys un excés d'hormona del creixement. Com a resultat ha desenvolupat gegantisme i acromegàlia, una desfiguració progressiva, sobretot de la cara i les extremitats

Quan tenia 26 anys, va començar a tenir molt dolor als ossos i va estar prop de tres anys visitant metges sense saber què li passava. Finalment va ser diagnosticat d'una alteració en l'hormona del creixement, i es va operar d'urgència del tumor al cap que causava aquesta alteració. L'origen de l'hormona de creixement és la hipòfisi o pituïtària, una petita glàndula situada a la base del cervell que es considera el centre de control del sistema endocrí. Des d'aquí s'envien, a través dels vasos sanguinis, una gran diversitat de missatges químics arreu del cos per estimular altres glàndules com la tiroide o la suprarenal. L'endocrinòloga de l'Hospital Clínic Mireia Mora explica les conseqüències de tenir alteracions en l'hormona del creixement. El 95% dels casos de gegantismes i acromegàlia es deuen a un tumor benigne situat a la hipòfisi, on les cèl·lules tumorals segreguen més hormona de creixement. El tractament consisteix a extreure quirúrgicament aquests tumors.

Inicialment, la cirurgia de la hipòfisi es feia a través del crani, més tard es va fer a través del paladar, i ara es du a terme a través del nas i el sinus esfenoidal, un espai buit entre el nas i el cervell, per això s'anomena "cirurgia transesfenoidal". El reporter Pere Renom entra al quiròfan per presenciar-ne una. Amb aquesta tècnica, la recuperació és molt ràpida i, en 24 o 48 hores, el pacient se'n pot anar cap a casa.

Els humans tenim 73 tipus d'hormones diferents; totes formen part del sistema endocrí. Les hormones són missatges químics que viatgen pel sistema circulatori. Cada cèl·lula té receptors específics per a determinats tipus d'hormones, però no per a totes. Quan una hormona excita el receptor es desencadena un procés fisiològic, com pot ser salivar o suar. Tot aquest sistema està controlat des de l'hipotàlem. L'hipotàlem és l'estructura del cervell encarregada de vincular el sistema endocrí amb el sistema nerviós. Processa la informació per gestionar la pressió arterial, la temperatura del cos, la gana, la set, la son... i molts més factors. L'hipotàlem regula la hipòfisi o pituïtària, la glàndula més important del sistema. Aquest conjunt, que està situat al cervell, segrega hormones excitants i també hormones inhibidores per accelerar o frenar qualsevol procés que passi al cos, segons el cas.

Si la hipòfisi falla, aquella persona haurà de prendre medicació substitutòria tota la vida.

La glàndula tiroide segrega diverses hormones tiroïdals, que serveixen per regular l'energia i la temperatura del cos, el metabolisme basal i el correcte funcionament dels òrgans. La podríem assimilar a una central elèctrica on, amb l'ajuda d'aigua, vapor o vent, es fa girar una turbina i s'obté electricitat. Una bicicleta amb dinamo en seria una versió simplificada. L'endocrinòloga de l'Hospital Clínic Mireia Mora la fa servir per explicar l'hipertiroidisme i l'hipotiroidisme, afectacions de la tiroide que causen una activitat insuficient i excessiva, respectivament.

Nil Aragón va néixer amb una identitat d'home i un cos de dona. Des de fa tres anys s'administra testosterona per modelar el cos en la forma masculina amb què s'identifica. Aquesta condició s'anomena transsexualitat. Si en Nil es deixés d'injectar testosterona perdria alguns dels trets masculins que ha adquirit.