• Gravetat, una qüestió de pes
  Veure vídeo

  Gravetat, una qüestió de pes

  El 1915, Einstein va predir l'existència de les ones gravitacionals. Un segle més tard es va demostrar la seva existència al laboratori LIGO. Entendrem què és la gravetat i com es transmet en forma d'ones.

 • Efectes especials
  Veure vídeo

  Efectes especials

  El 3D no ha desplaçat els efectes reals en pel·lícules com "Un monstre em ve a veure". Saltarem al buit amb especialistes, ens faran un esgarrifós tall a la cara, viurem una tempesta de neu i ballarem a la vora d'un esvoranc.

 • El despertar de la pintura
  Veure vídeo

  El despertar de la pintura

  Veiem com progressa la capacitat pictòrica en nens petits i la comparem amb la dels ximpanzés adults. A més, descobrim que la pintura rupestre és primitiva, però no infantil.

 • QQC i...tecnologia a casa
  Veure vídeo

  QQC i...tecnologia a casa

  Les tisores, el rellotge mecànic, la màquina de cosir, el pany i el microones tenen un enginy i una tecnologia sorprenents. Fins i tot una bateria de cuina és un prodigi de la metal·lúrgia. I, a més, una sorpresa: la grapadora sense grapes.

 • Puces, paparres i xinxes
  Veure vídeo

  Puces, paparres i xinxes

  Com podem saber si una picada és de puça, xinxa o paparra? Quines malalties poden transmetre? Les paparres s'associen al greu mal de Lyme. Com es fa per desenganxar-les? Com es combat la xinxa, que cada cop envaeix més llits?

 • Alcohol i embaràs
  Veure vídeo

  Alcohol i embaràs

  Ningú pot assegurar que una copa d'alcohol no faci mal al fetus, un mal irreversible. És la Síndrome Alcohòlica Fetal, la primera discapacitat al món. Ara s'investiga com se'n poden pal·liar els efectes. Alcohol zero durant l'embaràs.

 • QQC i...Estadística i Probabilitat
  Veure vídeo
 • Arribarem a centenaris?
  Veure vídeo

  Arribarem a centenaris?

  No hi ha una fórmula per viure 100 anys, depèn dels hàbits i la genètica. Analitzant avis centenaris veiem que envellir és oxidar-se. Com generar menys radicals lliures? Va bé prendre antioxidants? Influeix l'epigenètica en l'envelliment?

 • QQC i... Matemàtiques. Fent números
  Veure vídeo

  QQC i... Matemàtiques. Fent números

  Ho calculem tot, des de l'Índex de Preus al Consum fins a la millor relació qualitat-preu del paper higiènic passant pel pes del cap.

 • La ciència en dansa
  Veure vídeo

  La ciència en dansa

  La dansa és expressivitat a través del moviment del cos. Seguim una ballarina de l'Institut del Teatre per entendre com l'anatomia humana treu partit de les lleis de la física per crear bellesa.

 • Zika: mare contra mare
  Veure vídeo

  Zika: mare contra mare

  El Zika és un virus que traspassa fronteres i genera una alerta global especialment pels nombrosos casos de microcefàlia. La reportera Georgina Pujol, embarassada de 24 setmanes, es pregunta quin és el risc d'infecció a Catalunya.

 • QQC i...Els Insectes
  Veure vídeo

  QQC i...Els Insectes

  El que cal saber sobre uns animalons que ens fan la vida més dolça... i irritant!

 • Laia, una branca en l'evolució humana
  Veure vídeo

  Laia, una branca en l'evolució humana

  Assistim en exclusiva a la reconstrucció fins al més petit detall de la Laia, un primat de fa 12 milions d'anys. Entendrem per què no venim dels micos ni ells de nosaltres. D'on potser venim és... de la Mediterrània Oriental!

 • La genialitat del cub de Rubik
  Veure vídeo

  La genialitat del cub de Rubik

  El cub de Rubik és una icona d'intel·ligència. Té més de 43 trilions de posicions possibles. Veurem joves que el fan a cegues, amb una sola mà, o en menys de 10 segons. És també una eina per aprendre matemàtiques, combinatòria i geometria.

 • De l'Enigma a l'ordinador
  Veure vídeo

  De l'Enigma a l'ordinador

  Alan Turing va descodificar la màquina encriptadora Enigma, el gran secret nazi, gràcies al domini dels algorismes. Sabrem què és el sistema binari; què és la memòria RAM; el transistor i l'evolució dels processadors.